Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed, αγορές και μελλοντικές προσδοκίες

Η Fed έπραξε αυτό που επιθυμούσε η αγορά. Παράλληλα της υποσχέθηκε ότι βρίσκεται στο ”πλευρό” της για ό,τι χρειαστεί. Η αγορά, όμως, αδιαφόρησε. Σημείο-κλειδί η αυριανή ανακοίνωση για την αμερικανική αγορά εργασίας.

του John Authers, Investment Editor,

από την στήλη The Short View

Όπως ακριβώς δηλώνουν και οι Monty Python, δεν μπορείς να ευχαριστήσεις τους πάντες.

Η Fed έδωσε την Τετάρτη στην αγορά αυτό ακριβώς που επιθυμούσε, προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τα οποία από 4,25% πριν από οκτώ ημέρες, τώρα διαμορφώνονται στο 3%.

Η αντίδραση των αγορών συναλλάγματος ήταν αναμενόμενη: το δολάριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ. Η αντίδραση, όμως, των μετοχών δεν ήταν αντίστοιχη: παρέμειναν στο ”κόκκινο”.

Αυτή η απόφαση της Fed δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά φιλική προς την αγορά. Η συνοδευτική ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα έχει τρομοκρατηθεί από την εικόνα των αγορών (οι οποίες ”παραμένουν σε τροχιά έντονων πιέσεων”) και των επιπτώσεων που αυτό μπορεί να έχει στην οικονομία, καθώς ”ο δανεισμός έχει καταστεί ακόμη ”πιο σφιχτός” τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς καταναλωτές”.

Παράλληλα δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι αυτή ήταν η τελευταία μείωση. Απλά οι μέχρι σήμερα μειώσεις έχουν ”μειώσει ελαφρά” τις πιέσεις που ασκούνται στην οικονομία, ενώ το ενδεχόμενο χαλάρωσης της ανάπτυξης εξακολουθεί να αποτελεί απειλή.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό η Fed αναμένει ότι θα είναι ήπιος για τα επόμενα τρίμηνα.

Το μήνυμα που ελήφθη από τις αγορές, το οποίο, μάλλον, ήταν αυτό που και η Fed ήθελε να ”στείλει”, είναι ότι ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Όλη η Fed έχει αφοσιωθεί στο να επιλύσει τα προβλήματα στις αγορές.

Τα futures προβλέπουν ότι τα Fed Funds μπορεί να υποχωρήσουν στο 2,5% έως το καλοκαίρι. Οι dealers στις αγορές συναλλάγματος, δηλώνουν ότι το δολάριο είναι, πλέον, έρμαιο των λύκων.

Όμως η αγορά δεν έχει πειστεί. Μετά τις δύο γενναίες μειώσεις επιτοκίων, την πτώση του δολαρίου και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να θέτουν υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ, ο S&P 500 εξακολουθεί να βρίσκεται 1,5% χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες.

Εάν η νομισματική πολιτική έχει μόνο αυτή την επίδραση, τότε ίσως αυτό να σημαίνει ότι η αγορά έχει αφήσει πίσω της τον φόβο της ύφεσης. Ίσως τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 01/02 να έχουν το επιθυμητό (θετικό) αποτέλεσμα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v