Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλήνων ...απεργία για ασφαλιστικό και σκάνδαλα

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που ”παρέλυσε” χθες την Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και την έξαρση των σκανδάλων διαφθοράς. Η απεργία σηματοδοτεί μια ακόμη πρόκληση για την κυβέρνηση.

της Kerin Hope από την Αθήνα

Η 24ωρη απεργία των πάνω από 2 εκατομμύρια Ελλήνων εργαζομένων, που διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και την έξαρση των σκανδάλων διαφθοράς, ”παρέλυσαν” την ζωή στην Αθήνα την Τετάρτη.

Η απεργία σηματοδοτεί μια ακόμη πρόκληση για την συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η δημοτικότητα του οποίου υφίσταται μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις, εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς, που επισκιάζουν την μακροχρόνια τριβή για το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Παρά την δέσμευση του κ. Καραμανλή, όταν ανέλαβε την εξουσία το 2004, ότι θα πατάξει την διαφθορά στον δημόσιο βίο, η κυβέρνησή του κατηγορείται ότι εφαρμόζει μια πολιτική ”κουκουλώματος” των διεφθαρμένων παραγόντων.

”Η διαφθορά δεν είναι άγνωστη λέξη στην Ελλάδα. Εκείνο όμως που εξοργίζει την κοινή γνώμη είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί και να της επιτρέπει να ανθοφορήσει,” αναφέρει ένας αναλυτής.

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επικεντρώνεται στο σκάνδαλο ”σεξ και εκβιασμού” στο οποίο εμπλέκεται ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού και στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή. Ο εν λόγω αξιωματούχος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, μετά την κυκλοφορία DVD που περιείχε περιπτίξεις με γραμματέα του, σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Οι επιπτώσεις του σκανδάλου δωροδοκιών του βιομηχανικού ομίλου Siemens, που ερευνάται αυτή την περίοδο στην Γερμανία, έχει καταφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στην κυβέρνηση.

Οι εισαγγελικές αρχές υποψιάζονται ότι ο γερμανικός όμιλος έδωσε ”μίζες” ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ σε 17 χρόνια, σε πολιτικά στελέχη τόσο του συντηρητικού, όσο και του σοσιαλιστικού κόμματος. Οι εισαγγελείς ερευνούν εξονυχιστικά την συμφωνία 250 εκατ. δολαρίων βάση της οποίας η Siemens εγκατέστησε σύστημα επικοινωνίας ασφαλείας στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.

Το συμβόλαιο υπέγραψε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά εκτέλεσε η διάδοχός της συντηρητική. Η διαβεβαίωση του κ. Καραμανλή για ”μηδενική ανοχή” στην διαφθορά, έχει πλέον λιγότερη βαρύτητα.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι είναι λίγοι οι Έλληνες που πιστεύουν ότι οι πολιτικοί που αποκαλύπτεται ότι δωροδοκούνται, θα καθίσουν στο εδώλειο του κατηγορουμένου. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη πέρσι το καλοκαίρι όσον αφορά στις πωλήσεις δομημένων ομολόγων σε υπερτιμημένες αξίες προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τις οποίες διαχειρίστηκαν κυβερνητικά εκλεγμένοι παράγοντες, δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο, ως έπρεπε βάση νόμου.

Οι νομικές διαδικασίες εναντίον 50 ατόμων τα οποία θα κατηγορούνταν στο πλαίσιο του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, μεταξύ των οποίων πιστεύεται ότι υπάρχουν τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχουν ”κολλήσει”, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές.

Σύμβουλοι του κ. Καραμανλή έχουν αποσαφηνίσει ότι σκοπεύει να θέσει πολύ αυστηρούς όρους στα στελέχη του κόμματος για την πορεία της διακυβέρνησης.

Ενας συντηρητικός βουλευτής ο οποίος κατηγορείται ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο ”σεξ, ψέματα και DVD” έγινε ανεξάρτητος βουλευτής, με αποτέλεσμα η συντηρητική κυβέρνηση να έχει πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στο κοινοβούλιο.

Την Παρασκευή ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμιστης του ασφαλστικού συστήματος. Τα στελέχη του υπουργείου Απασχόλησης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι περίπου 170 κρατικά ταμεία θα ενοποιηθούν σε πέντε ή έξι μεγάλα ταμεία, τα οποία θα διοικούν επαγγελματίες διαχειριστές. Τα επιδόματα για τους σημερινούς εργαζόμενους, πιθανότατα θα μειωθούν.

Εάν δεν γίνει η μεταρρύθμιστη, σε 20 χρόνια το σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η κακοδιαχείριση στο κύριο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, αποτελεί ήδη βαρίδι στον προϋπολογισμό του κράτους.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v