Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλλειμμα... πληροφόρησης για τους επενδυτές

Θετικά εκλαμβάνει η αγορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον φόρο επί των συναλλαγών με φόρο υπεραξίας που εξήγγειλε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Επόμενο βήμα η απάλειψη του ελλείμματος σε πληροφόρηση που προκαλούν οι απευθείας συναλλαγές. Νέο χαμηλό για ΟΤΕ στα 19,28 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η πρώτη στήριξη που φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δόθηκε από τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος προανήγγειλε την αντικατάσταση του φόρου 1,5‰ που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών από φόρο επί της υπεραξίας.

Ωστόσο, το πρόβλημα της αγοράς συνίσταται, κατά την εκτίμησή μας, στο ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στην αγορά.

Και γι’ αυτό, κινδυνεύοντας να γίνουμε κουραστικοί και γραφικοί, θα επιμείνουμε στα καίρια ζητήματα της διαφάνειας, της ουσιαστικής και ισόνομης για την επενδυτική κοινότητα ενημέρωσης και όσων αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματιστηρίου.

Για να αποτυπώσουμε το μέγεθος του ελλείμματος σε θέματα διαφάνειας ενημέρωσης μεταφέρουμε τις αιτιάσεις των ίδιων των ανθρώπων της αγοράς. Και γι’ αυτόν τον λόγο γινόμαστε συγκεκριμένοι.

Ζητούσαμε χθες από ανθρώπους της Εθνικής – P&K Χρηματιστηριακής να μας πουν εάν συνέβαινε κάτι με τη μετοχή της τράπεζας, εάν υπήρχε πρόβλημα με τις απευθείας συναλλαγές, εάν κάτι λειτουργούσε… στραβά.

Τουλάχιστον οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνήσαμε δεν είχαν συνολική εικόνα του τι συνέβαινε με τις απευθείας συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής.

Ζητήσαμε τα… φώτα των υπευθύνων του χρηματιστηρίου, του αποθετηρίου, του ΟΑΣΗΣ, για να εισπράξουμε την ίδια απάντηση.

Απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου εκεί η κατάσταση ”έδειχνε” ακόμη πιο συγκεχυμένη.

Είναι προφανές πως κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η αγορά μας δεν μπορεί να λειτουργεί… εν κρυπτώ και σε συνθήκες… ημιδιαφάνειας.

Στη μετοχή της Εθνικής, για παράδειγμα, έχουν πραγματοποιηθεί στις 14:10 συναλλαγές περίπου 240.000 τεμαχίων.

Από όσους ρωτήσαμε για να ενημερωθούμε σχετικά με τον ακριβή αριθμό των απευθείας συναλλαγών και κυρίως των τιμών στις οποίες έχουν δοθεί τα ”πακέτα”, λάβαμε τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις, απαντήσεις.

Το περίεργο είναι πως ακόμη και μέσω του περίφημου Markit Boat, μπορεί ένας σχετικά εξειδικευμένος ”παίκτης” να έχει καλύτερη εικόνα.

Είναι λογικό να περνά σε δεύτερη μοίρα το διαδικαστικό μέρος της συνεδρίασης, που φέρνει τον Γενικό Δείκτη κατά 0,4% χαμηλότερα στις 4.360 μονάδες. Με τον 20άρη να έχει καλύψει μέρος από το αρχικά μεγαλύτερο χαμένο έδαφος, αντιδρώντας προς τις 2.270 μονάδες.

Κίνηση που αποδίδεται στην υπεραπόδοση κατά 2,2% της Alpha Bank, κατά 1,3% της Κύπρου, κατά 0,5% της Marfin Investment και κατά 0,3% της Πειραιώς.

Από τον μεσαίο χώρο των τραπεζών ξεχωρίζει η με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές αντίδραση της Aspis Bank με 6,2% προς τα 2,74 ευρώ.

Ανοδικά διαμορφώνονταν οι Μυτιληναίος στα 11,20 ευρώ, Σιδενόρ στα 10,92 ευρώ, Ηρακλής στα 16,50 ευρώ, J&P Άβαξ στα 5,44 ευρώ, Σαράντης στα 12,90 ευρώ, ΔΟΛ στα 2,89 ευρώ.

Οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 195 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του πακέτου στην MΡΒ αξίας 75,680 εκατ. ευρώ), ενώ ανοδικά διαμορφωνόταν η τιμή για 80 μετοχές και για 125 χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v