Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρρικνώνεται η περιουσία του Αμερικανού πολίτη

Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια και πλέον η περιουσία του αμερικανικού νοικοκυριού συρρικνώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της Fed, καθώς η χρηματιστηριακή διολίσθηση επιτείνει τη ζημία από τη διολίσθηση των τιμών των ακινήτων.

του Krishna Guha από την Ουάσιγκτον

Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια και πλέον η περιουσία του Αμερικανού πολίτη συρρικνώνεται, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Federal Reserve.

Τα μεγέθη δείχνουν ότι συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 533 δισ. δολ. στα 57.718 δισ. δολ. κατά το δ’ τρίμηνο, καθώς η χρηματιστηριακή διολίσθηση επέτεινε τη ζημία της διολίσθησης των τιμών των ακινήτων.

Η συρρίκνωση επιτείνει τον φόβο ότι οι καταναλωτές θα κόψουν περισσότερο τις δαπάνες, καθώς γίνονται φτωχότεροι και περιορίζεται η δυνατότητά τους να αξιοποιήσουν πηγές πιστώσεων, ωθώντας ίσως την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Τα χρηματιστήρια του πλανήτη διολίσθησαν κάθετα χθες και η ασταμάτηση πτώση του δολαρίου ώθησε τις τιμές των εμπορευμάτων σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.

Τα προβλήματα δανεισμού margin call που συνάντησαν η Carlyle Capital και η Thornburg Mortgage καθώς και τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα χρεοστάσια αυξήθηκαν και οι κατασχέσεις ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ κατά το δ’ τρίμηνο τροφοδότησαν περαιτέρω την αποφυγή του ρίσκου.

Ο κ. Tim Geithner, διοικητής της Fed Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει τα επιτόκια και τα εργαλεία ρευστότητας προκαταβολικά για να περιορίσει τους κινδύνους στην οικονομία και τόνισε ότι τα επιτόκια ”ίσως χρειαστεί να παραμείνουν διευκολυντικά για αρκετό διάστημα”.

Τα στοιχεία της Fed έδειξαν ότι το ποσοστό της ρευστότητας που αναλογεί στις υποθήκες των ιδιοκτητών ακινήτων των ΗΠΑ μειώθηκε κάθετα κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο στο 47,9%, καθώς οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 1993.

Παράλληλα, η Federal Home Loan Banks –ένα δίκτυο συνεταιριστικών τραπεζών που χρονολογείται από το μεγάλο κραχ- διοχέτευσε δάνεια στο τραπεζικό σύστημα, με ετήσιο ρυθμό της τάξης των 210 δισ. δολ. κατά το τρίμηνο, μέγεθος πολύ μεγαλύτερο από το σύνηθες.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v