Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση...

Το θέμα έχει ξεκαθαρίσει: Τα απαράδεκτα στοιχεία για την απασχόληση την περασμένη εβδομάδα διέλυσαν κάθε αμφιβολία για το εάν οι ΗΠΑ οδεύουν σε ύφεση. H ύφεση έχει ήδη επέλθει. Συζήτηση μπορεί να γίνει για τη σοβαρότητα και τη διάρκειά της.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Το θέμα έχει ξεκαθαρίσει: Τα απαράδεκτα στοιχεία για την απασχόληση την περασμένη εβδομάδα διέλυσαν κάθε αμφιβολία για το εάν οι ΗΠΑ οδεύουν σε ύφεση. H ύφεση έχει ήδη επέλθει. Συζήτηση μπορεί να γίνει για τη σοβαρότητα και τη διάρκειά της.

Το χρηματιστήριο έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να αρνηθεί ότι υπάρχει πιστωτική κρίση κι έχει διολισθήσει σε bear market, που προσδιορίζεται ως 20% πτώση, από την αιχμή στο ζενίθ. Η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Κίνα βρίσκονται ήδη σε bear markets. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει μόνο 17%, αλλά πρόκειται για οφθαλμαπάτη: Σε ευρώ έχει διολισθήσει 27%.

Οι αισιόδοξοι παραλληλίζουν την τρέχουσα κατάσταση με δύο ρηχές bear markets: Του 1990 (που διήρκεσε έναν χρόνο με πτώση 19,9%) και του 1998 (μια τετράμηνη πτώση 19,3%).

Αλλά η σύγκριση με το 1998 είναι επισφαλής. Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε ύφεση. Η κρίση ήταν συγκεντρωμένη στο hedge fund Long-Term Capital Management. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όπως δείχνουν και τα χρηματιστηριακά ράλι των τελευταίων μηνών, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η κρίση να επιλυθεί τόσο εύκολα.

Ο παραλληλισμός με το 1990 είναι πιο πειστικός. Τότε, όπως και τώρα, οι ΗΠΑ όδευαν σε ύφεση και το πρόβλημα επικεντρωνόταν σε ανεύθυνες καταναλωτικές δαπάνες.

Εκείνη όμως η bear market περιλάμβανε την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Επίσης, που είναι πολύ σημαντικό, το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει αλλάξει και τώρα επαφίεται σε αγορές πίστης και χρήματος που σχεδόν δεν υπήρχαν το 1990. Σήμερα έχει γίνει ολοφάνερο ότι δεν λειτουργούν.

Τη Δευτέρα, η Wall Street πέταξε την πετσέτα. Η χειρότερη πτώση της πρωινής συνεδρίασης είναι μια λίστα ομίλων που κυριαρχούσαν στον κόσμο της τιτλοποιημένης χρηματοδότησης στις δύο τελευταίες δεκαετίες: Οι στεγαστικές υπηρεσίες Fannie Mae και Freddie Mac, οι ασφαλιστές ομολόγων Ambac και MBIA και οι επενδυτικές τράπεζες που είναι πιο βαθιά χωμένες στις στεγαστικές πιστώσεις.

Όπως και με την οικονομία, είναι ξεκάθαρο: Το μοντέλο των αγορών πιστώσεων είναι χαλασμένο και πρέπει να διορθωθεί.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v