Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρίσκο του τραπεζικού ανοίγματος στα hedge funds

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα των hedge funds ίσως οδηγήσει σε χαλάρωση του ελέγχου τους στις πιστώσεις που παρέχουν προς τις εταιρίες hedging, προειδοποιεί με ανάλυση της Greenwich Associates.

των Jennifer Hughes και Jenny Wiggins στη Νέα Υόρκη και της Elisabeth Rigby στο Λονδίνο

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα των hedge funds ίσως οδηγήσει σε χαλάρωση του ελέγχου τους στις πιστώσεις που παρέχουν προς τις εταιρίες hedging, όπως προειδοποιεί σχετική ανάλυση.

Το 1/4 των εταιριών hedging που ρωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν πως οι τράπεζές τους, αύξησαν τα πιστωτικά τους όρια το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με της αμερικανική εταιρία ερευνών, Greenwich Associates.

Αυτό οδηγεί σε αύξηση της μόχλευσης, καθώς το 1/3 των εταιριών hedging κοινοποίησε πως επιτάχυνε το δανεισμό του κατά το τελευταίο έτος.

Το 20% των εταιριών δήλωσε επίσης πως, μέσα στην περίοδο αυτή, οι τράπεζες μείωσαν τις απαιτήσεις τους αναφορικά με τα περιθώρια διασφάλισης (margins) των δραστηριοτήτων τους.

Το prime brokerage– η ”ομπρέλα” των τραπεζών, για δανεισμό, εκκαθαρίσεις και άλλες υπηρεσίες προς τα hedge funds- αποτελεί τα τελευταία χρόνια, έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθοδηγούμενο από την κερδοφορία των κεφαλαίων αυτών. Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως τα κεφάλαια που διαχειρίζονται τα hedge funds ξεπερνούν πλέον τα 1.000 δισ. δολ., έναντι 745 δισ. δολ. στα μέσα του 2003.

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε ο Tim Sangston, ένας εκ των συγγραφέων της επισκόπησης, η ταχεία ανάπτυξη του τομέα εγείρει ανησυχίες για prime broking. ”Από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν τόση επιτυχία με τα hedge funds, ίσως έχουν αποκτήσει την τάση να παραβλέπουν κάποια πράγματα”, προειδοποίησε.

Τον Ιανουάριο, η βρετανική ρυθμιστική αρχή του κλάδου, η Financial Services Authority εκδήλωσε ανησυχίες για αμελείς ελεγκτικές διαδικασίες. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με τους prime brokers του Λονδίνου για τις σχέσεις τους με τις εταιρίες hedging.

Ένας prime broker του Λονδίνου, δήλωσε: ”Αυτό για το οποίο ανησυχούν είναι ότι, μερικοί ανεπαρκείς διαχειριστές κεφαλαίων hedging βρίσκουν prime brokers να τους χρηματοδοτούν και να τους βρίσκουν επενδυτές, μόνο και μόνο επειδή θέλουν νέους πελάτες. Ωστόσο, δεν εφαρμόζουν ποιοτικό έλεγχο, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι νέες δουλειές. Αυτή είναι η μόνη ανησυχία τους.”

Τα hedge funds αποτελούν την αναπτυσσόμενη πλειονότητα της πελατειακής βάσης των επενδυτικών τραπεζών, οπότε το prime brokerage έχει τεθεί στο επίκεντρο και οι τράπεζες επενδύουν πολλά στον τομέα, όπως δήλωσε.

Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν πως η έκθεση των τραπεζών στις εταιρίες hedging ενδέχεται να τις φέρουν σε δύσκολη θέση, σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, οι αναλυτές της πιστωτικής αγοράς δήλωσαν πως δεν ανησυχούν για το επίπεδο έκθεσης των μεγαλύτερων prime brokers –Morgan Stanley, Goldman Sachs και Bear Stearns- καθώς έχουν τη δυνατότητα επιλογής των δανειζόμενων.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v