Οι Γάλλοι κυνηγούν τον έλεγχο της Εμπορικής

Η Credit Agricole προσπαθεί να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην ελληνική κρατική Εμπορική Τράπεζα - μια εξέλιξη που θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική ξένη άμεση επένδυση στον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Η ρεπόρτερ των ”Financial Times”, Kerin Hope, αναφέρει ότι τυχόν ενίσχυση του μεριδίου της Credit Agricole σε τουλάχιστον 33% θα τονώσει την παρουσία της στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά.

της Kerin Hope στην Αθήνα

Η Credit Agricole προσπαθεί να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην ελληνική κρατική Εμπορική Τράπεζα, σε μια εξέλιξη που θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική ξένη άμεση επένδυση στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει το 42% της Εμπορικής και διορίζει τα ανώτατα στελέχη της διοίκησης, επιθυμεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο, διασφαλίζοντας την είσοδο ενός μεγάλου ομίλου με διεθνή παρουσία.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του υπουργείου Οικονομικών αφορά στην πώληση στρατηγικών μεριδίων στην Εμπορική και άλλες κρατικές τράπεζες εντός των επόμενων 12 μηνών, σε μια προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, δεν θα ξεκινήσουν προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία της Εμπορικής με το υπουργείο για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων της τράπεζας, οι οποίες εκτιμώνται στα 1,1-1,5 δισ. ευρώ.

Η Credit Agricole είχε καταβάλει τίμημα 480 εκατ. ευρώ το 2001 για ένα μερίδιο 9,6% στην Εμπορική Τράπεζα εν μέσω ράλι του εγχώριου χρηματιστηρίου λίγο πριν από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Η ενίσχυση του μεριδίου της σε ένα τουλάχιστον 33% θα προσδώσει στη γαλλική τράπεζα αξιοσημείωτη παρουσία στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά.

Η Credit Agricole τόνισε ότι θα συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 397 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν στην κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων.

Με μόλις δύο μη εκτελεστικά μέλη στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής, η Credit Agricole έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τη διοίκηση για το business plan. ”Έχει σημειωθεί πρόοδος στις περικοπές κόστους και στο ξεκαθάρισμα του ισολογισμού, αλλά εάν δεν αναλάβει τον έλεγχο η Credit, η Εμπορική δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις πραγματικές προοπτικές της στη λιανική τραπεζική”, σχολίασε υψηλόβαθμος τραπεζίτης.

Το συνολικό μερίδιο αγοράς της Εμπορικής έχει υποχωρήσει στο 14% από 16% εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v