”Ταύροι” εναντίον ”αρκούδων” - Ποιος έχει δίκιο;

Οι ”ταύροι” και οι ”αρκούδες” φαίνονται να προετοιμάζονται για την κορύφωση της μάχης που αναμένεται να καθορίσει την πορεία των αγορών για το 2006. Οι ”ταύροι” παραθέτουν την εντεινόμενη δραστηριότητα στις εξαγορές και την ισχύ της εταιρικής κερδοφορίας, ενώ οι ”αρκούδες” αναφέρονται σε γεωπολιτικές απειλές, στην αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ και στα προειδοποιητικά σινιάλα από την ισχυρή άνοδο της τιμής του χρυσού. Ποιος έχει δίκιο;

του Philip Coggan

Οι ”ταύροι” και οι ”αρκούδες” φαίνονται να προετοιμάζονται για την κορύφωση της μάχης που αναμένεται να καθορίσει την πορεία των κεφαλαιαγορών για το 2006.

Οι ”ταύροι” παραθέτουν την εντεινόμενη δραστηριότητα στις εξαγορές (η Mittal για Arcelor, η BNP Paribas για BNL), την ισχύ της εταιρικής κερδοφορίας και τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της φάσης αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ αργότερα εντός του έτους.

Από την άλλη, οι ”αρκούδες” αναφέρονται σε γεωπολιτικές απειλές, όπως στη διαμάχη του Ιράν με τη Δύση και στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας, στην αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ ή στα προειδοποιητικά σινιάλα που λαμβάνονται από την ισχυρή άνοδο της τιμής του χρυσού.

Και τα δύο στρατόπεδα θα αισθάνονται ικανοποιημένα από τα μισθολογικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες τους αναμενόμενου, αλλά υπήρξε θετική αναθεώρηση των στοιχείων των προηγούμενων μηνών, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,7% από 4,9%. Οι ”ταύροι” βλέπουν σε αυτά τα στοιχεία τη συνεχιζόμενη ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και οι ”αρκούδες” τα αντιμετωπίζουν ως ένδειξη για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι αναλυτές φαίνονται να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο. Η Barclays Capital αναμένεται να πάει σε πρόβλεψη 4,5% σε ετήσια βάση ενώ υπάρχουν φωνές αναλυτών που δίνουν ανάπτυξη στο 5%-6%. Αυτό αποτελεί ανάκαμψη από τα αδύναμα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου, αλλά θα δυσκολέψει την απόφαση της Fed για τα ανώτατα επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων.

Η ισχυρή τιμή του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων απλώς ενισχύει τη σύγχυση. Από τη μια, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένδειξη ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης. Όμως η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 65 δολάρια το βαρέλι αποτελεί μια πιθανή απειλή για την καταναλωτική ζήτηση. Και μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων (με το διετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο να αποδίδει περισσότερο από το 10ετές) θεωρείται ένδειξη οικονομικής επιβράδυνσης.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν εντός των επόμενων μηνών. Εάν οι ενδείξεις συνηγορούν σε διατήρηση της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και στο δεύτερο τρίμηνο, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα πρέπει να ενισχυθούν. Όμως εάν η διαμάχη με το Ιράν κλιμακωθεί, το πετρέλαιο ενδέχεται να σκαρφαλώσει σε επίπεδα της τάξεως των 80-90 δολαρίων, πλήττοντας τις αναπτυξιακές προσδοκίες και τις χρηματιστηριακές αγορές.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v