Πώς στήνεται η χρεοκοπία της Yukos

Επτά ξένες τράπεζες κατέθεσαν αίτηση χρεοκοπίας της πετρελαϊκής Yukos, σε μια προσυμφωνημένη κίνηση με τη Rosneft και τη ρωσική κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Rosneft είχε συμφωνήσει να αγοράσει τα δάνεια της Yukos που εκκρεμούσαν, με προϋπόθεση την αίτηση χρεοκοπίας, ώστε να μην δεχτεί πλήγμα το προφίλ του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.

του Arkady Ostrovsky στη Μόσχα

Οι ξένες τράπεζες που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα διαδικασίες χρεοκοπίας εναντίον της Yukos, της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας, συμφώνησαν να πουλήσουν τις υποχρεώσεις της στην κρατική πετρελαϊκή Rosneft τρεις μήνες πριν προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Ένας όμιλος ξένων τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Societe Generale, είχαν καταθέσει αίτηση για ρευστοποίηση της Yukos σε δικαστήριο της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή, έτσι ώστε να λάβουν 482 εκατ. δολ. που τους χρωστούσε η ρωσική εταιρία. Οι τράπεζες επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι το χρέος πουλήθηκε στη Rosneft.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, οι τράπεζες Citigroup, HSBC, Deutsche Bank, Commerzbank, ING και BNP Paribas πούλησαν τα δάνεια της Yukos που εκκρεμούσαν στις 13 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι τράπεζες επιμένουν ότι το deal ολοκληρώθηκε εχθές.

Εκπρόσωπος μιας εκ των τραπεζών δήλωσε: ”Η συμφωνία υπογράφτηκε μεταξύ των πιστωτών και της Rosneft στις 13 Δεκεμβρίου, ότι εάν συμφωνήσουν στην αίτηση για χρεοκοπία, η Rosneft θα αγόραζε τα χρέη. Η πώληση προχώρησε εχθές μετά την αίτηση για χρεοκοπία”.

Οι αποκαλύψεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις υποψίες των αναλυτών για ύπαρξη σχέσης μεταξύ των ενεργειών των ξένων τραπεζών, της Rosneft και της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Rosneft, η οποία επωφελήθηκε από τη διάσπαση της Yukos, εξαγοράζοντας τη βασική μονάδα παραγωγής της πριν από 15 μήνες, ετοιμάζεται για αρχική δημόσια εγγραφή αργότερα εντός του έτους, μέσω της οποίας αναμένεται να αντλήσει περί τα 20 δισ. δολ. Η ρευστοποίηση της Yukos θα άρει κάποια από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει για το IPO, όπως αναφέρουν αναλυτές στη Μόσχα.

Ωστόσο, μια ρευστοποίηση με πρωτοβουλία της Rosneft θα αποτελούσε ντροπή για τον πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος δήλωνε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη χρεοκοπία της Yukos. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ενέργειες των ξένων τραπεζών λειτούργησαν προς όφελος του Ρώσου προέδρου.

Το deal εγείρει ερωτηματικά για το ρόλο των ξένων στην καταστροφή της πάλαι ποτέ κραταιάς ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας. Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να μην δεχτούν κατηγορίες για πολιτική επιρροή, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη τους που εμπλέκονται στη συμφωνία δηλώνουν ότι δεν συναντήθηκαν ποτέ με κυβερνητικούς αξιωματούχους και η αίτηση για χρεοκοπία αποτελεί έσχατη λύση.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v