Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress test στις στηρίξεις της Σοφοκλέους

Προς κρίσιμες περιοχές στήριξης υποχωρούν βασικοί δείκτες και μετοχές εν μέσω διεθνούς περιβάλλοντος διόρθωσης. Σε χαμηλότερα επίπεδα εκτιμάται πως θα δοθούν οι πρώτες μάχες μεταξύ πωλητών-αγοραστών με επίκεντρο την ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εν μέσω εκτιμήσεων, απόψεων και αντικρουόμενων θέσεων για την α.μ.κ. της Εθνικής και σε περιβάλλον διόρθωσης διεθνώς, στο ΧΑ δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλά περιθώρια αυτονόμησης.

Θα λέγαμε μάλιστα, πως δεν υπάρχει διάθεση, δυνάμεις, κυρίως όμως λόγοι για μία κόντρα κίνηση, με την Wall να διορθώνει χαμηλότερα προς τις 8.505 μονάδες (ο DJIA). Αλλωστε και για τον S&P500 η τεχνική εικόνα δεν ήταν και η καλύτερη, από τη στιγμή που διέσπασε καθοδικά τις 930 για να κλείσει τελικά 1,27% χαμηλότερα στις 912 μονάδες.

Όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, οι υπεραποδόσεις (που έχουν καταγραφεί στην διάρκεια της αντίδρασης από τα χαμηλά της 6-9/3) είναι ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα μεγάλες για πολλούς ισχυρούς παίκτες. Γεγονός, που καθιστά ακόμη πιο εύκολη την διάθεση για περαιτέρω κατοχύρωση θέσεων, πωλήσεις και νέες πιέσεις σε βασικούς δείκτες και μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης, με αφορμή την Εθνική (και όχι αίτιο, κατά την εκτίμηση μας) πραγματοποίησε χθες το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης που προβλέπονταν-σε πρώτη φάση- τεχνικά δοκιμάζοντας τις 2.260 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Όμως ο FTSE 20 πιέστηκε προς τις 1.160 διευρύνοντας την απόκλιση από την κορυφή των 1.271 μονάδων και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας χαμηλότερων περιοχών προς την ζώνη των 1.100 μονάδων.

Πρακτικά αυτό…κολλάει και με το περιθώριο υποχώρησης της Εθνικής, που ακόμη και 12-15% χαμηλότερα θα καθιστά τη συμμετοχή στην α.μ.κ αρκούντως δελεαστική.

Σε ότι αφορά στις τράπεζες, θα πρέπει να συνεκτιμούμε την συνολική αντίδραση (απόδοση) από τα τελευταία χαμηλά και το εύρος της διόρθωσης από τις πρόσφατες κορυφές. Ο κλάδος δικαιολογεί (επιτρέπει) χαμηλότερες τιμές, σε μία περίοδο που και οι DJIA -S&P500 θα "δοκιμάσουν" απ΄ότι φαίνεται κρίσιμες στηρίξεις (επανέρχονται οι 8.350 μονάδες για τον πρώτο) ενώ η πτωτική αγορά "κολλάει γάντι" με τις κινήσεις των "πωλητών" των Παραγώγων όσο πλησιάζει η συνεδρίαση της 19/6.

Το πιθανότερο είναι πως σε πρώτη φάση οι αγορές θα "δοκιμάσουν" το σύνολο της απαιτούμενης διόρθωσης, της υποχώρησης που δικαιολογείται με βάση την προηγηθείσα ανοδική αντίδραση, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε πολύ κρίσιμες περιοχές.

Εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων είναι πως, πλησιάζοντας το ΧΑ προς αυτά τα επίπεδα (για τον Γενικό Δείκτη θεωρείται η ζώνη από 2.050 έως 2.150-2.200 μονάδες) θα αυξάνονται οι πιθανότητες για καθαρά τεχνικού χαρακτήρα ανοδικές διορθώσεις με ένα μέρος της ρευστότητας να μετακυλίεται προς την α.μ.κ της Εθνικής.

Σε πτωτική αγορά, αυτή είναι μία κρίσιμη παράμετρος, καθώς κεφάλαια και ρευστότητα που κινούνται στο ΧΑ (σε μετοχές του FTSE 20 και Mid 40) είναι λίγο ως πολύ δεδομένα, ενώ αρκετοί θεωρούν ελκυστικούς τους όρους α.μ.κ της Εθνικής και προσανατολίζονται να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Από αυτή την άποψη έχει τη σημασία της η στάση, που τηρούν και θα τηρήσουν συγκεκριμένοι ξένοι όμιλοι (κυρίως η Citigroup, Deutsche Bank) αλλά και η θέση τους με ενδεικτική την περίπτωση της Merrill Lynch που κρατά ως "πρώτη επιλογή" την Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v