Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στήνουν" άμυνες οι αγοραστές στις 2.200

Με συναλλαγές…περιπτέρου ο Γενικός Δείκτης κινείται νωχελικά πέριξ των 2.200. Το 1/3 των πράξεων σε Εθνική και ΟΠΑΠ. Πτώση για EFG (3,8%), OTE (2%). "Αστείες" συναλλαγές στην πλειονότητα των εισηγμένων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Χαμηλά αλλά όχι…χαμηλότερα από τον τοπικό πυθμένα των 2.187,9 μονάδων συνεχίζεται η ταλαιπωρία βασικών δεικτών, μετοχών. Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης ο τζίρος…περιπτέρου, που πριν από λίγο μετά βίας ξεπερνούσε τα 36 εκατ. ευρώ (!).

Αναμφίβολα πρόκειται για αρνητικό ΄΄ρεκόρ΄΄ συναλλαγών (για αυτό το διάστημα) από την αρχή του έτους με τις μετοχές των ΟΠΑΠ και Εθνικής να…μονοπωλούν το 1 / 3 του συνόλου.

Πρόκειται για τις δύο βαρύτερες μετοχές του 20άρη, με συνολική στάθμιση που φτάνει το 32% , δίνοντας εύγλωττα την εικόνα της ΄΄ρηχότητας΄΄ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό, πως στις αμέσως επόμενες τέσσερεις μετοχές (ΟΤΕ, Alpha bank, Marfin Popular και ΔΕΗ ο τζίρος είναι άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ αφήνοντας το υπόλοιπο ένα τρίτο στο… σύνολο των εισηγμένων μετοχών.

Ο Ftse 20 υποχωρεί προς τις 1.109 μονάδες 9έχοντας γράψει χαμηλότερα στις 1.104 μονάδες, νωρίτερα) χωρίς να διαφαίνονται δυνάμεις αντίστασης-αναστροφής της τάσης. Τουλάχιστον για σήμερα.

Από τις μετοχές του 20άρη η Motor Oil αντιδρά κάπως στα 7,5 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,28 ευρώ και βεβαίως η μετοχή του ΟΠΑΠ (19,08 ευρώ).

Για τη συνέχεια, με τόσο μετρημένο τζίρο και χαμηλή εισροή εντολών και συναλλαγών δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές αλλαγές. Εκτός εάν ενταθεί η διακύμανση (είτε πτωτικά είτε ανοδικά) προκαλώντας περισσότερες πωλήσεις-αγορές από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Η αναλογία στο 1 προς 2 και…με 50-55 μετοχές να ακολουθούν μία περισσότερο διαδικαστική συνεδρίαση. Είναι ενδεικτικό πως από τις πρώτες 40 σε απόδοση μετοχές μόλις σε 8 οι συναλλαγές υπερβαίνουν τον απόλυτο αριθμό των 10.000 τεμαχίων.

Και αναφερόμαστε σε μετοχές όπως Λυμπέρης (0,71 ευρώ) με αξία συναλλαγών περί τις 12 χιλιάδες ευρώ, Ατέρμων-Ικτίνος με αξία 5-6 χιλιάδων ευρώ η κάθε μία, Μαίλλης (0,32 ευρώ) με τζίρο μόλις 17,7 χιλιάδες ευρώ. Ακολουθούν περιπτώσεις άλλων μετοχών με ακόμη πιο ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα και τζίρο.

Τουλάχιστον σε μία τέτοια συνεδρίαση είναι ευκολότερη η…πλεύριση των 2.200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και η συντήρηση των Ftse 20 σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από την κρίσιμη στήριξη των 1.070 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v