Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα για τράπεζες

Οι διαθέσεις άμυνας και διατήρησης των κεκτημένων αναμένεται να διατηρηθούν, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο. Η ΑΜΚ της ΕΤΕ και οι παράπλευρες απώλειες. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ολο και περισσότερα ξένα χρηματιστήρια φαίνεται να ακολουθούν μία διαδικασία συγχρονισμού τους, με τις τεχνικές ενδείξεις να παραπέμπουν σε σχηματισμούς αναστροφής.

Ο σημαντικότερος -και κατά την εκτίμηση μας- διεθνής δείκτης, ο S&P 500, μπορεί να μην έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη, τουλάχιστον για όσο παραμένει υψηλότερα των 890 μονάδων (αν και αρκετοί είναι αυτοί, που υπολογίζουν τις 900 ως κομβική τιμή) ωστόσο οι τεχνικές ενδείξεις είναι πλέον εμφανείς και με…γυμνό μάτι.

Στο ΧΑ διαμορφώνεται ανάλογος σχηματισμός, σταδιακά μετά την καταγραφή της "κορυφής" των 1.271 μονάδων (στις 2/6) με σταθερά κατωφερική κλίση για τις τράπεζες-κλάδο ατμομηχανή (ή τροχοπέδη σε περιόδους διορθώσεων) της αγοράς μας.

Ακόμη και τραπεζικοί κύκλοι σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους παραδέχονται πως πολλά θα εξαρτηθούν όχι τόσο από την διαδικασία α.μ.κ της Εθνικής που έχει ούτως ή άλλως δρομολογηθεί αλλά από τις παράπλευρες συνέπειες που φαίνεται να πλήττουν τον κλάδο.

Πέραν της διεθνούς συγκυρίας υπάρχει και ο εγγενής παράγοντας, που καθιστά επιφυλακτικούς αρκετούς ξένους και εγχώριους διαχειριστές. Ο…φόβος πιθανών νέων α.μ.κ είναι υπαρκτός, ας μην κρυβόμαστε, αποτελεί δε κατά γενική εκτίμηση επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα εδώ και μέρες.

Οι διοικήσεις των τραπεζών μπορεί να διαψεύδουν κάτι τέτοιο, η Deutsche Bank μπορεί να σπεύδει να καθησυχάσει την επενδυτική κοινότητα όμως… ο ευρωπαικός περίγυρος κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι ενδεικτικό, πως μόλις η ΕΚΤ και ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκαν στην ανάγκη των ευρωπαικών τραπεζών να προχωρήσουν σε α.μ.κ ενεργοποιήθηκαν…καραβιές πωλήσεων με γνωστές τις συνέπειες. Για παρότρυνση αναφέρθηκαν βέβαια τα διεθνή ΜΜΕ αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να δεχτούμε (είτε μας αρέσει είτε όχι) πως σε μία όχι και τόσο καλή συγκυρία, με τις αγορές να διορθώνουν από τα τελευταία υψηλά τους, η…επιφύλαξη έστω για νέες α.μ.κ αρκεί για να ενεργοποιηθούν εντολές ρευστοποίησης τραπεζικών θέσεων. Από αυτή την πίεση δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο το ΧΑ, ούτε ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, ακόμη και αν κανένας άλλος μεγάλος όμιλος δεν ακολουθήσει την Εθνική.

Πάντως την Παρασκευή το ΔΣ της Attica Bank εισηγήθηκε την α.μ.κ 152,3 εκατ. ευρώ με την έκδοση 108,8 εκατ. νέων μετοχών στην τιμή των 1,4 ευρώ (στα 0,35 ευρώ η ονομαστική αξία). Βέβαια η Attica είναι ξεχωριστή περίπτωση (όπως και η Millenium, η Γενική, η Εμπορική ή η Probank) αλλά είναι ακόμη μια… ψηφίδα στην τραπεζική εικόνα.

Πρακτικά η διαδικασία της Εθνικής, που τυπικά ξεκινά από τις 8/7 μπορεί να λειτουργεί αντασφαλιστικά για την ίδια την Εθνική αντανακλάται όμως στις υπόλοιπες μεγάλες του κλάδου. Δεν θα πρέπει από αυτή την άποψη να περάσει απαρατήρητη η αντίδραση της Eurobank (με απορρόφηση μεγάλου μέρους από τις δανεισμένες μετοχές-ανοιχτές θέσεις) με την αντιστρόφως ανάλογη πτωτική πορεία της AlphaBank.

Ειδικά για τη μετοχή της τελευταίας η περιοχή των 7,1-7,2 ευρώ απαιτεί επαγρύπνηση, καθώς σε ενδεχόμενη πειστική διάσπαση της θα άνοιγε ο δρόμος για τα χαμηλά των 6,6 ευρώ (από τις 29/4).

Ηδη μία προσπάθεια να απομακρυνθεί η μετοχή από τα 7,1-7,2 έγινε χθες με επιτυχές αποτέλεσμα και μακάρι να αποδώσει και η επόμενη, ωστόσο το διάγραμμα της AlphaBank παραμένει προβληματικό.

Από την άλλη από τα πιο σίγουρα χαρτιά στην διάρκεια της διόρθωσης των τραπεζών αποδεικνύεται η ΔΕΗ (για πολλοστή φορά) με την χθεσινή αντίδραση να επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Από τον Ftse20 χρήζει δεύτερης… ματιάς η χρηματιστηριακή αντιπαράθεση των Ελ.Πε- Motor Oil με τον διαγωνισμό για την απόκτηση του δικτύου της Shell να φαίνεται πως λήγει μέχρι τις 15-20 Ιουλίου.

Όλα αυτά βέβαια με την προυπόθεση, πως ο 20άρης δεν χάνει την κρίσιμη περιοχή των 1.070 μονάδων και πως οι 2.100 μονάδες αποτελούν ένα ισχυρό σημείο άμυνας για τον Γενικό Δείκτη.

ΣΗΜ. Από Δευτέρας και για δύο εβδομάδες αναλαμβάνει επ΄ ώμου ο φίλος και Συν-Παγκρατιώτης Θανάσης Σταυρόπουλος. Πρώτα ο Θεός τα ξαναλέμε από Δευτέρας 20 Ιουλίου.

Καλά να περνάτε.

------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Στο παραδοσιακό ελληνικό καλοκαίρι έχει εστιαστεί πλέον το ενδιαφέρον της αγοράς καθώς οι συναλλακτικοί όγκοι φθίνουν µε εξαιρετικά γρήγορους ρυθµούς υποδηλώνοντας την
είσοδο στην κλασσική θερινή υποτονική περίοδο.

Η περίοδος αυτή συµπίπτει και µε την εξελισσόµενη διόρθωση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου καθιστώντας ακόµα πιο ανιαρή την παρακολούθηση της αγοράς στο σύνολο της. Οι µεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου µε την σειρά τους έχουν «στραγγίξει» την ρευστότητα της αγοράς καθώς ακόµα και στα διαθέσιµα που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια επικρατεί ο προγραµµατισµός συµµετοχής στις αυξήσεις παρά η χρήση τους για αναζήτηση ευκαιριών ή για βραχυπρόθεσµες κινήσεις σε εξάρσεις των διακυµάνσεων της αγοράς.

Οι περισσότεροι επαγγελµατίες της αγοράς είναι «ευχαριστηµένοι» µε την έως τώρα απόδοση του ΧΑ, είτε από τα χαµηλά του Μαρτίου είτε από την αρχή του έτους µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι διαπραγµατευόµενοι τίτλοι να κινούνται στην ζώνη της αδιαφορίας.

Αποµένουν λίγες εξαιρέσεις που λόγω ειδήσεων ή φηµολογίας δείχνουν πιο ζωηροί στις µεταβολές ενώ το αµέσως επόµενο χρονικό παράθυρο γεγονότων τοποθετείται µετά το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου όπου θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσµάτων του β’ τριµήνου αφήνοντας πολύ χρόνο για… διακοπές στους εµπλεκόµενους.

Επισηµαίνουµε ωστόσο ότι η επιβράδυνση της πτώσης αρχίζει και λειτουργεί σταδιακά υπέρ των αγοραστών πόσο µάλλον όταν ο βαθµός δανεισµού των µετοχών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι κατέχοντες θέση πώλησης δεν βλέπουν να υλοποιείται επιτυχώς η στρατηγική τους".


--------------

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.211,04 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 2,24%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 23,76%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 2,06%, ο Mid 40 με κέρδη 1,56%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,28% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δέκα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη από 0,42% έως 8% ενώ επτά με απώλειες.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (8%), των Τροφίμων και Ποτών (6,82%) και των Τραπεζών (4,15%).

Αντίθετα, πτώση κατέγραψαν ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-8,04%), των Χημικών (-2,15%) και των Κατασκευών & Υλικών (-1,46%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Performance Technologies (30,84%), Τρία Άλφα (30,36%), Logismos (25%), BIΣ (19,63%), Ιμπέριο (18,75%), Ζήνων (15,07%), Δρομέας (16,67%), Λυμπέρης Εκδόσεις (14,52%), Βαρβαρέσος (14,29%) και Τέρνα Ενεργειακή (13,90%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ιντεάλ Όμιλος (-30,77%), Microland (-27,78%), Κεπένου Μύλοι (-20,51%), Τζιριακάν (-15%), Altec (-14,29%), Ridenco (-13,46%), Attica Συμμετοχών (-13,22%), Εγνατία Τράπεζα (-11,04%), Κυριακίδη (-10,71%) και Βάρδα (-10%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v