Μερική αφύνπνιση τραπεζών στο ΧΑ

Μικρή άνοδο σημειώνει το ΧΑ με τις τράπεζες στο προσκήνιο και την Eurobank να υποχωρεί 1%. Κλειδί η ενδεχόμενη υπέρβαση των €23 για την Εθνική. Συνεχίζεται η μόχλευση σε στοχευμένους μικρομεσαίους τίτλους.

Από χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση, αφού η διαδικασία διάθεσης πακέτου ιδίων μετοχών της Eurobank επηρεάζει τον τραπεζικό τίτλο. Μέχρι 2% η μετοχή που υποχωρεί χαμηλότερα των 9,8 ευρώ παρασύροντας τον Ftse20 στις 1.340 και τον Γενικό Δείκτη έως τις 2.530 μονάδες. Όλα αυτά με συναλλαγές αξίας 26 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 6 στη μετοχή της Eurobank, με τις Εθνική, Πειριαώς, Alpha Bank να ακολουθούν.

Για τον ΓΔ η υποχώρηση προς τις 2.530 μον. ήταν μία κίνηση χρήσιμη, όσν αφορά κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, που κινούνται με γνώμονα τις 2.500 και κάτι μονάδες στοχεύοντας στην προσέγγιση των τελευταίων κορυφών.

Από τη "μη τραπεζική τριάδα" ο ΟΠΑΠ διορθώνει λίγο προς τα 17,88 ευρώ χωρίς ωστόσο να προβληματίζει όσο παραμένει υψηλότερα των 17,6 ευρώ. Αντιθέτως ΔΕΗ και ΟΤΕ στα 15,90 και 11,50 ευρώ αντίστοιχα με μάλλον καλές συναλλαγές δείχνουν να προσφέρουν και σήμερα στηρίξεις στον 20άρη.

Σταδιακά περιμένουμε την "αφύπνιση" ορισμένων από τους τραπεζικούς τίτλους του Ftse20 με την Πειραιώς να έχει την καλύτερη διαγραμματική απεικόνιση (μπορεί να υπερβεί τα 11,4 ευρώ), την Alpha Bank να στοχεύει τα 11,9-12 ευρώ ενώ ανάλογη διάθεση διαφαίνεται σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular και Τράπεζας Κύπρου.

Εάν εξαιρέσουμε την Eurobank, που λόγω της σχετικής διαδικασίας το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να βρίσκεται υπό πίεση, θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως "ετοιμάζεται" ο τραπεζικός κλάδος.

Εάν μάλιστα στη συνέχεια δούμε τιμές υψηλότερες των 23 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής θα έχουμε περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις. Θα σημειώσουμε δε πως η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται περίπου ένα ευρώ χαμηλότερα της καθοριστικής τιμής των 23,93 ευρώ ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας εκτιμούμε πως θα οδηγούσε σε νέα υψηλά την Εθνική και τον 20άρη προς τις 1.370-1.375 μονάδες.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να παρακολουθούμε τη συνεδρίαση με εξαιρετική προσοχή, καθώς η ρευστότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει τους σχεδιασμούς μας.

Προσώρας προσμετράμε στις ενθαρρυντικές ενδείξεις την σχέση ανοδικών-καθοδικών (3 / 1), τις αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης κυρίως όμως το ενδεχόμενο επιστροφής του τραπεζικού κλάδου στο προσκήνιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v