ΧΑ: Σε τράπεζες - Παράγωγα το ενδιαφέρον

Ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι οίκοι ακολουθούν την JP Morgan σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες. Συνεδρίαση με ιδιαιτερότητες-και λόγω Παραγώγων- με τον 20άρη να δοκιμάζεται στις 1.320-1.355 μονάδες.

Πειστική άνοδος χωρίς τράπεζες ΔΕΝ γίνεται, είτε μας αρέσει είτε όχι. Και προοπτική προσέγγισης των 1.375 μονάδων χωρίς… Εθνικές και… Eurobank κ.λ.τ.δ (και λοιπές τραπεζικές δυνάμεις) πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εκτυλιχθεί στο ΧΑ, πόσω μάλλον σε προεκλογική περίοδο.

Τα δύο τελευταία "υψηλά" του Ftse 20 στις 1.357,5 και 1.352,6 μονάδες αφήνουν ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα, τόσο της ανόδου όσο και της λελογισμένης διόρθωσης. Και όσον αφορά στο δεύτερο οποιαδήποτε οπισθοχώρηση του 20άρη προς τις 1.305-1.320 θα πρέπει να θεωρείται λογική και τεχνικά αποδεκτή με την τάση να απειλείται άρδην στην περίπτωση της υποχώρησης χαμηλότερα των 1.280-1.290 μονάδων.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά μπορεί να κρύβει παγίδες, αλλά και ευκαιρίες (ενδεχομένως από λίγο χαμηλότερες τιμές) δεδομένου ότι σήμερα λήγει η τρίτη σειρά Παράγωγων προιόντων, ενώ οι ξένοι οίκοι φαίνεται να προετοιμάζουν το έδαφος στις τράπεζες.

Η πρώτη παράμετρος θα δικαιολογούσε τη λελογισμένη διόρθωση της αγοράς, σε επίπεδο 20άρη έως τις 1.305-1.320 μονάδες χωρίς να συντρέχουν λόγοι αναθεώρησης της αγοραστικής τακτικής μας θεωρώντας μάλιστα την υποχώρηση των τιμών ευκαιρία για ενίσχυση των θέσεων μας.

Η δεύτερη σχετίζεται με την… προπαγάνδα των ξένων για τον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή αυτόν που θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές-επιλογές τους.

Η αποθεωτική προσέγγιση της JP Morgan για την Eurobank μας έβαλε σε υποψίες, περιμένοντας τον επόμενο ξένο οίκο που χθες ήρθε μέσω της Natixis και τελευταία με την Goldman Sachs.

Είναι προφανές, πως οι ξένοι "στρώνουν χαλί" για τις τράπεζες, τον κλάδο που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στον επόμενο ανοδικό κύκλο στην περίπτωση, που δοθεί ανάλογο σήμα από τις ξένες αγορές και σε ορίζοντα 2-3 εβδομάδων από το εκλογικό αποτέλεσμα της 4 ης Οκτωβρίου.

Συνεπώς θεωρούμε κάθε υποχώρηση του Ftse 20 προς την περιοχή στήριξης (1.305-1.320) εν δυνάμει ευκαιρία για τοποθετήσεις με χαμηλότατο εύρος κινδύνου τις 1.280-1.290 μονάδες.

Επίσης, κάθε προσπάθεια ανοδικής κίνησης που ΔΕΝ θα πείθει όμως για πειστική προσέγγιση των 1.375 μονάδων ενδέχεται να κρύβει παγίδες εγκλωβισμού. Ειδικά σήμερα λόγω της ιδιαιτερότητας της συνεδρίασης.

Σε αυτό το στενό εύρος διακύμανσης του 20άρη θεωρούμε την πλειονότητα των ανοδικών αντιδράσεων ως προοίμιο ισχυροποίησης της φοράς αλλά και πιθανών επιχειρηματικών εξελίξεων.

Προφανώς το χθεσινό 12άρι της Cyclon στα 0,84 ευρώ με συναλλαγές 115.006 τεμαχίων εάν έχει συνέχεια θα μπορούσε να σχετίζεται με την αντίδραση που σημειώνεται τελευταία της Motor Oil.

Σημειωτέον, πως χθες αντέδρασαν ανοδικά η μικρότερη Revoil, αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια με τον κλάδο να εμφανίζεται πολύ "ζεστός" τελέυταία.

Το πλασάρισμα του Σφακιανάκη εμφανώς αποδίδεται στα τελευταία μέτρα για την απόσυρση Ι.Χ, η υπεραντίδραση του Βωβού σε ακόμη ένα παιχνίδι προεξόφλησης πιθανών εξελίξεων στο θέμα του Βοτανικού ενώ η κίνηση συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να σημαίνει κάτι περισσότερο σε μία περίοδο που αναδιατάσσονται οι οικονομικές-επιχειρηματικές δυνάμεις-συσχετισμοί στην εγχώριο αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v