Σε νέα υψηλά έτους η Σοφοκλέους

Εθνική, Κύπρου, Τιτάν, MPB και Coca-Cola βοήθησαν το Δείκτη να δώσει νέο υψηλό τρέχοντος έτους σε κλείσιμο. Αξιοπρόσεκτες διαφοροποιήσεις σε τίτλους του "μεσαίου χώρου". Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Τιτάν, MPB και Coca Cola 3Ε βοήθησαν τον Δείκτη να δώσει νέο υψηλό τρέχοντος έτους σε κλείσιμο, ενώ αξιοπρόσεκτες επιμέρους διαφοροποιήσεις σημειώθηκαν σε τίτλους του “μεσαίου χώρου”, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές του FTSE να “απασχολήσουν” “μόνο” το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στο ταμπλό του FTSE τα μεγαλύτερα κέρδη για την MPB (+2,01%). Με αξιοσημείωτα κέρδη ακολούθησαν οι Τιτάν, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Coca-Cola (μετά την απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,50 ευρώ κινήθηκε έντονα ανοδικά φθάνοντας μέχρι τα 18,10 ευρώ, για να έλθουν οι δημοπρασίες και να την κλείσουν στο χαμηλό ημέρας και στα 17,30 ευρώ).

Θετική μεταβολή για MIG, Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΤΕ.

Αντίθετα μακράν οι μεγαλύτερες απώλειες για την Eurobank (και αυτή “θύμα” των δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 4,06%, ενώ έμεινε στο ταμπλό ανεκτέλεστη εντολή αγοράς 264321 τεμ.). Αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική Τράπεζα και Intralot και αρνητικό τελικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2552,64 μονάδες (10.48). Επιστροφή σε αρνητικό πρόσημο και υποχώρηση μέχρι τις 2535,35 μονάδες (11.23), όμως μετά τις 12.40 κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο”, έφθασε μέχρι τις 2568,78 μονάδες (14.38) και έκλεισε τελικά στις 255,37 μονάδες με κέρδη 0,31%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 200 εκατ. από τα οποία τα 22,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 10,32%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών ημέρας και οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και Πλ. Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Έλαστρον, Reds, Frigoglass κ.λ.π.

Αντίθετα, ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε το -8,38% της Εμπορικής, που διακίνησε 666.620 τεμάχια.   

Ασφαλώς όλα αυτά στην Σοφοκλέους δείχνουν να αφορούν τον Γενικό Δείκτη και ειδικότερα τις μετοχές του 20αρη και λίγες δραστήριες συναλλακτικά μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με δεδομένη την “εκκωφαντική” απουσία του retail και όσους δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση να ενδιαφέρονται περισσότερο με το trading (άρα την εύκολη επένδυση και αποεπένδυση) ο κυριότερος παράγων για τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα είναι η εμπορευσιμότητα και όχι τα θεμελιώδη των εταιρειών.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα στατιστικά η εβδομάδα που μόλις έληξε με δύο αρνητικές και τρεις θετικές (για τον Δείκτη) συνεδριάσεις άφησε κέρδη 1,12%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Δείκτη φθάνουν στο +43,04%.

Συνεχίζει να “παίζεται” η τρίτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. όπου ο ΟΤΕ πέρασε εκ νέου τον ΟΠΑΠ. Έτσι η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (13,63 δισ), Coca-Cola (6,32 δισ), ΟΤΕ (5,71 δισ), ΟΠΑΠ 5,68 δισ(), Eurobank (5,09 δισ).

Συνεχίζουν να ζουν μέρες “bull market” οι Αγορές υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και τονίζουν ότι όσοι απείχαν επιδεκτικά από την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε τον Μάρτιο θα ασφυκτιούν υπό το άγχος της υποαπόδοσης και δεν είναι πολύ μακριά οι μέρες που αρχίσουν να κυνηγούν τις τιμές ανεβάζοντάς τις σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, τα γεγονότα θα αναγκάσουν να μπουν στην Αγορά όσους παραμένουν υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας (!) αφού οι προσδοκίες διατηρούνται, οι ενδείξεις παραμένουν θετικές και τα ενθαρρυντικά νέα σε ΗΠΑ και Ευρώπη βοηθούν τις διεθνείς Αγορές να κρατήσουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και σταδιακά να κινηθούν ψηλότερα.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης αυτά όλα δεν αποκλείουν μία σχετική διόρθωση που θα επιφέρει αποθέρμανση στις τιμές, ενώ οι επενδυτές θα επανεξετάσουν τα θεμελιώδη των εταιρειών και ίσως την περισσότερο του αναμενομένου αργή ανάπτυξη της οικονομίας. Όμως η διόρθωση αυτή θα είναι πρόσκαιρη και μετά οι Αγορές θα κινηθούν σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα, ενώ όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς ίσως θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη διόρθωση όποτε έλθει.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές των αγορών

Διόρθωση επιμένει να “βλέπει” η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμώντας ότι η συσσώρευση που έχει προηγηθεί μπορεί να δώσει καθοδική εκτόνωση προς την περιοχή των 2360 μονάδων, ενώ η εξέλιξη της κίνησης και της δομής του σχηματισμού θα μας δώσει πιο σαφή συμπεράσματα καθώς οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η αντοχή της Αγοράς είναι αξιοσημείωτη και παρά την απουσία εγχώριων καταλυτών η πορεία των διεθνών Αγορών λειτουργεί ανασταλτικά στο ενδεχόμενο εκδήλωσης ισχυρότερων πιέσεων. Προς το παρόν ωστόσο η ΑΧΕ διατηρεί το συντηρητικό διαχειριστικό προφίλ –ειδικά σε τοποθετήσεις- αναμένοντας κάποιο “ειδικό νέο” ή καλύτερα επίπεδα τιμών για να αναθεωρήσει την στάση της.

Η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου προβλέπει διόρθωση όμως η Αγορά επιμένει να μην επιβεβαιώνει τους πολλούς, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec, παραμένει επιφυλακτικός και θεωρεί ότι η συσσώρευση που παρατηρείται στην Αγορά έχει σημαντικές βοήθειες από το διεθνές κλίμα που παραμένει θετικό.

Ο κ. Χριστοφίδης επισημαίνει την σχετική κόπωση που παρουσιάζουν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι και την σχετική διάθεση μετατόπισης μέρους της κυλιόμενης ρευστότητας προς άλλες μετοχές του 20αρη με περισσότερο αμυντικά χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι μόνο λόγοι σχετικής αποθέρμανσης των τιμών θα μπορούσαν να φέρουν βραχυπρόθεσμη διόρθωση αξιοπρόσεκτων χαρακτηριστικών.

Ολοένα και περισσότερο η εκλογική διαδικασία θα δείχνει θόρυβος που δεν θα έχει εξαιρετική βαρύτητα για το Χ.Α. τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank εκτιμά ότι οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν ότι η Σοφοκλέους είναι “καταδικασμένη” να συμπορευθεί με τις διεθνείς Αγορές και αυτές σύμφωνα και με τα πρόσφατα σχόλια των “ειδικών” έχουν όλες τις προϋποθέσεις να διατηρήσουν την θετική τους εικόνα.

Βέβαια ο κ. Τζάνας δεν ξεχνά να επισημάνει ότι η γνωστή εικόνα των λίγων τίτλων που ανεβοκατεβαίνουν και των πολλών “πικραμένων” και “αγνοημένων” δύσκολα θα αλλάξει αν δεν αλλάξει πρώτα η “ποιότητα” των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Απαλλαγμένη από το “άγχος” των Παραγώγων και των δημοσκοπήσεων, πιθανότατα η Αγορά να δείξει μέρος των πραγματικών διαθέσεών της στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις τονίζει ο Στρ. Πολυχρονέας από το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο κ. Πολυχρονέας εντοπίζει σαφείς ενδείξεις κοπώσεως στον Τραπεζικό κλάδο και σχετική μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε άλλους (αλλά λίγους) τίτλους υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (για την μικρή κεφαλαιοποίηση ο αναλυτής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εδώ και αρκετούς μήνες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει εισαχθεί στην “εντατική” λόγω συναλλακτικού υποσιτισμού) και υπενθυμίζει ότι η Αγορά της Ιαπωνίας θα παραμείνει κλειστή τις ερχόμενες Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (23800 Coca-Cola, 28000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4676), Alpha Bank (3846), ΟΤΕ (5017), Ταχ. Ταμιευτήριο (3721), ΟΠΑΠ (2149), MPB (7888), Ιντρακόμ (2516), Eurobank (1233), Πειραιώς (1198), ΔΕΗ (1277), MIG (1250), Ελλάκτωρ (1846), Intralot (823), Κύπρου (889), Motor Oil (114), Μυτιληναίος (1297), ΕΧΑΕ (418), Τιτάν (335), Αγροτική (887), Σιδενόρ (291), Βιοχάλκο (364), Μέτκα (133), ΓΕΚ (1067), Ελ. Πετρέλαια (120), Coca-Cola (246).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 18/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Κύπρου 100000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank 14000 τεμ., Ιντρακόμ 10000 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v