ΧΑ: Εάν κρατήσουν οι 1.350 για τον 20άρη…

Εάν κρατήσουν οι 1.350-1.370 μονάδες, δηλαδή εάν ολοκληρωθούν άμεσα οι πωλήσεις στις τράπεζες, τότε ενδέχεται να άξιζε ένα τελευταίο ποντάρισμα στην προοπτική μίας τεχνικής αντίδρασης και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

"Εξυσε πάτο" ή έχει παρακάτω…το ΧΑ που την προηγούμενη εβδομάδα δεν παρασύρθηκε από την κατά 2% άνοδο της Wall και διαμορφώθηκε στις 2.588,7 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό της Παρασκευής.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς διίστανται με τον Μανώλη Βάρσο (Merit ΑΧΕΠΕΥ) να βλέπει στήριξη στις 2.500 μονάδες, τον Μάνο Χατζηδάκη (Πήγασος Χρηματιστηριακή) να εστιάζει στα αποτελέσματα των εισηγμένων τη στιγμή που η Merrill Lynch παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες προτιμώντας περισσότερο Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Εμείς θα επιμείνουμε περισσότερο τεχνικά, τουλάχιστον όσο ο FTSE 20 "επιβεβαιώνει" την ευρύτερη ζώνη στήριξης των 1.350-1.370 μονάδων κάτι που θα αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικών αντιδράσεων.

Βέβαια το ΧΑ, χρειάζεται τον καταλύτη της αντίδρασης, αφού την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε πως ο διεθνής περίγυρος "μετρά" λιγότερο όταν υπερισχύουν οι πωλητές.

Ετσι παρά το ότι πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε αντίδραση κατά 1,2% στην αρχή της συνεδρίασης θεωρούμε κρισιμότερη την παράμετρο των πωλητών σε Alpha Bank, λοιπές τράπεζες με σκοπό να καλυφθεί η α.μ.κ του ομίλου.

Εάν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων έχει αντληθεί από την αγορά τότε οι 1.350-1.370 μονάδες μπορεί να είναι η στήριξη, που θέλουμε και οι τράπεζες ο καταλύτης που ζητάμε.

Όλα αυτά θα φανούν από την αρχή της συνεδρίασης, θα ενισχυθούν ανάλογα στην διάρκεια της προσφέροντας έναν σχετικά ασφαλή πλοηγό για τη συνέχεια.

Εάν κρατήσουν οι τράπεζες και δεν χαθούν οι στηρίξεις για τον 20άρη αξίζει να ποντάρουμε στο ενδεχόμενο μίας κίνησης τουλάχιστον προς τις 1.436 μονάδες σε επόμενη φάση. Και βλέπουμε.

Αυτό γιατί οι παρασκηνιακές εξελίξεις και η κινητικότητα σε διάφορους κλάδους μας δίνει την εντύπωση πως το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Είτε ξεκινώντας από την α.μ.κ της Alpha Bank, την αναμονή για την επόμενη κίνηση της Eurobank, της αποσαφήνισης των γάλλων της Εμπορικής Τράπεζας, τις διαφαινόμενες κινήσεις στο μέτωπο της Aspis Bank, όπου η αποχώρηση της Τράπεζας Αττικής από την διεκδίκηση, μπορεί να σημαίνει περισσότερα από την προοπτική στρατηγικής συνεργασίας με την FBB του Β. Ρέστη.

Είτε παρακολουθώντας την κινητικότητα, που παρατηρείται στις κατασκευές (κυρίως στα μετοχικά της J&P Άβαξ), τους διορατικούς που τοποθετούνται και πάλι στην ΔΕΗ (η Επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση 3,5 δις. ευρώ κοντεύει να παρουσιάσει κέρδη ενός δις. ευρώ φέτος) ή τους βασικούς μετόχους της Coca Cola 3Ε (οι οποίοι προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμη μία επιστροφή κεφαλαίου και ποιος ξέρει τι άλλο στη συνέχεια…), του επίμονους γερμανούς του ΟΤΕ (που μαζεύουν, ό τι προσφέρεται στα προκλητικά χαμηλά της μετοχής, αφήνοντας πάντα ερωτήματα για την προοπτική μίας…δημόσιας πρότασης) μέχρι την κυοφορούμενη συμφωνία στην Σέλμαν και ακόμη μερικά μέτωπα.

Η ουσία είναι, πως διεργασίες γίνονται στο παρασκήνιο, εργώδεις θα λέγαμε, που θα μπορούσαν εάν δίνονταν η αφορμή να αξιοποιηθούν δεόντως σε μία…ευθετότερη φάση της αγοράς.

Αρκεί να αρχίζουν να πείθουν από σήμερα λίγο-λίγο οι τράπεζες, να κρατήσει και ο FTSE 20 τις 1.350-1.370 μονάδες μπας και πάρει και το ΧΑ μία τελευταία παρτίδα, όπως την προηγούμενη εβδομάδα η Wall, αρκετές ευρωπαϊκές αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v