Σε μέγγενη πιέσεων η Σοφοκλέους

Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΧΑ μετά το χθεσινό ξεπούλημα. Γιατί "κοντράρονται" οι τραπεζίτες μεταξύ τους και ποια είναι η μεροληπτική στάση συγκεκριμένων ξένων οίκων που στέλνουν μηνύματα και σε κυβερνητικούς κύκλους.

Μία συνεδρίαση με πολλά χαρακτηριστικά γενικευμένου ξεπουλήματος "διορθώθηκε" προς το κλείσιμο σε μία έντονα πτωτική ημέρα. Με τον FTSE 20 να γράφει χαμηλό στις 1.304,5 και να διαμορφώνεται τελικά στις 1.319 μονάδες αφήνοντας στυφά ερωτήματα για το εάν "μας τα έχωσαν ακριβά ή τους τα πήραμε φθηνά".

Το…ενθαρρυντικό (σχήμα λόγου) της χθεσινής συνεδρίασης είναι οι ιδιαίτερα αυξημένοι τζίροι σε υποκείμενη και αγορά παραγώγων, το "αγριο χώσιμο" από συγκεκριμένους παίκτες, η συσχέτιση (έστω και με τόση καθυστέρηση του ΧΑ με όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία), η έλλειψη ψυχραιμίας σε παίκτες-γνώστες της αγοράς και η θέση ξένων επενδυτικών οίκων.

Αυτά σε μία συγκυρία, που χθες στην Wall ο Dow Jones έπιανε τις 10.407 με άνοδο 1,33% (συνεπής ο DJIA με το σενάριο της προσέγγισης του 11χίλιαρου προς το τέλος τους έτους) και ο S&P 500 πατούσε τις 1.109 μονάδες κάνοντας υψηλό 13 μηνών.

Το ΧΑ συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα την αυτόνομη κίνηση του- καθαρά πτωτική λόγω του ξεπουλήματος των δυσαρεστημένων ξένων- με τους "κωδικούς δανεισμού" να αγγίζουν το κόκκινο και ΑΧΕ που είχαν ξανοιχτεί αγοραστικά να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Όμως όλα δένουν σε αυτή την φάση της αγοράς μας. Από την επιβάρυνση του κόστους αντασφάλισης της έκθεσης των ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και αγορά (φωνάζουμε από την προηγούμενη εβδομάδα για το περίφημο credit default) το πρόστιμο στην Citi, την επιφυλακτική στάση των ξένων έναντι των τραπεζών μέχρι την κόντρα ΤτΕ-τραπεζιτών αλλά και την νέα έκθεση της Merrill Lynch (αυτή τη φορά) που προτιμά τράπεζες και συστήνει "αγορά" σε Εθνική-Eurobank.

Είναι φανερό, πως η κατάσταση στο χρηματιστήριο είναι πολύ πιο σύνθετη απ΄ ότι δείχνει- για αυτό και μείς σπεύσαμε να ξεκαθαρίσουμε έγκαιρα τη θέση μας- πως το placement, οι πωλήσεις βασικών μετόχων της Alpha Bank και η α.μ.κ του ομίλου ήταν η αφορμή και όχι το αίτιο για την διόρθωση, που προετοίμαζαν κυρίως ξένοι και δανειζόμενοι αφειδώς εδώ και εβδομάδες από την ΕΤΕΣΕΠ. Γνωστά πράγματα, να μην επαναλαμβανόμεθα, καθώς στην μικρή αγορά οι περισσότεροι γνωρίζουν αρκετά που φαίνονται στο προσκήνιο και περισσότερα από όσα κρύβονται στο παρασκήνιο.

Θα επανέλθουμε στο αρχικό ερώτημα διορατικού φίλου για το αν "μας τα έχωσαν ακριβά ή τους τα πήραμε φθηνά" γιατί το… χάλι που έχουν οδηγήσει την αγορά, οι γνωστοί-άγνωστοι, ενδέχεται να τους ξαναβγεί προς όφελος τους.

Γνωρίζουμε, πως η εποπτική αρχή παρακολουθεί στενά συγκεκριμένους μηχανισμούς και κωδικούς, τραπεζικοί παράγοντες γνωρίζουν πολύ καλά ακριβώς ποιού είδους "εκβιασμός" παίζεται εδώ και δύο εβδομάδες στο ΧΑ, κυρίως όμως ακριβώς τι έγινε χθες.

Για αυτό η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη όχι τόσο για το αν οι βασικοί δείκτες θα χάσουν και τις χαμηλότερες στηρίξεις τους ή δημιουργηθούν προυποθέσεις αντίδρασης όσο για τις κινήσεις συγκεκριμένων επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων. Αυτά και θα τα πούμε-όπως όλα δείχνουν λεπτομερέστερα- στην συνέχεια της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v