Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ML: "Υπερπουλημένες οι ελληνικές τράπεζες"

Υπερπουλημένες θεωρεί η Merrill Lynch (17/11) τις ελληνικές τράπεζες, ενώ εξακολουθεί να βλέπει αξία στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Επαναδιατυπώνει τη σύσταση "buy" για Εθνική και Eurobank. Τι λέει δανεισμό από ΕΚΤ.

ML: Υπερπουλημένες οι ελληνικές τράπεζες
Υπερπουλημένες θεωρεί η Merrill Lynch (17/11) τις ελληνικές τράπεζες, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση "buy" τόσο για την Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος 30 ευρώ) όσο και για τη Eurobank (τιμή-στόχος 12,6 ευρώ).

Ο διεθνής οίκος, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση, επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες υποαπέδωσαν κατά σχεδόν 10%, το οποίο εκτιμά ότι οφείλεται στις ανησυχίες τόσο για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας όσο και για τη στρατηγική εξόδου των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

"Αν και οι ανησυχίες αυτές είναι λογικές, δεν θεωρούμε ότι η τρέχουσα υποαπόδοση είναι δικαιολογημένη", τονίζει η Merrill Lynch.

Το sell-off, σημειώνει, πυροδοτήθηκε και από τη σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις τράπεζες να είναι πιο "συνετές" όσον αφορά στη συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και να αναζητήσουν στρατηγικές εξόδου.

Ο διεθνής οίκος αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα του euro2day.gr με τίτλο "ΤτΕ: Ζητά "φρένο" στη χρηματοδότηση από ΕΚΤ", σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 42 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ, περίπου 7% του συνόλου της ευρωζώνης.

Η Merrill Lynch θεωρεί πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέσω:

1) Σημαντικής μείωσης του χαρτοφυλακίου χρεογράφων.
2) Πιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
3) Των διατραπεζικών repos.


Εκτιμά πως η μείωση 50% του χαρτοφυλακίου των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν οι μεγάλες τράπεζες θα επηρέαζε αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά περίπου 4% το 2010.

Η Merrill Lynch τονίζει ότι εξακολουθεί να βλέπει αξία στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "αγοράς" για την ΕΤΕ και τη Eurobank, σημειώνοντας πως εξακολουθεί να θεωρεί πως οι δύο αυτές τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από τις σταδιακές βελτιώσεις στην ποιότητα των παγίων, ενώ αναμένει ότι και οι δύο θα ανακοινώσουν καλά αποτελέσματα την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v