ΧΑ: Στόχευση υψηλότερα με κατοχύρωση υπεραξιών

Σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών υπολογίζεται ότι θα προχωρήσουν αρκετοί παίκτες που "σκούπισαν" την αγορά στα χαμηλά της 25-26/11. Στόχος η προσέγγιση των 1.341-1.351 μονάδων για FT20 με αιχμή τις τράπεζες.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση ο…Δεκέμβριος ΄΄ τα έβαλε΄΄ με τον αρνητικό…Νοέμβριο.

Σε μία προσπάθεια των μεθοδικών παικτών, να αποκαταστήσουν την τάξη στο…ταμπλώ, κυρίως όμως στα χαρτοφυλάκια τους. Δικαιολογημένο το χθεσινό ξέσπασμα, καθώς το μάζεμα στα χαμηλά του διημέρου 25-26 Νοεμβρίου ήταν εμφανές, και έγκαιρα καταγεγραμμένο από τις στήλες του euro2day, με ξεκάθαρο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και στόχο το πρώτο 10ήμερο, άντε 15θήμερο αυτού του μήνα.

Η βίαιη αντίδραση του Γενικού Δείκτη έως τις 2.425,9 μονάδες και κλείσιμο οριακά χαμηλότερα της κορυφής και του Ftse20 έως τις 1.276 μονάδες εξακολουθεί να αποτελεί έναν κυματισμό μέρος της ευρύτερης κίνησης της αγοράς, που σε αυτή τη φάση ξεκίνησε να διορθώνει μετά τα υψηλά στις 15 Οκτωβρίου.

Τα υπενθυμίζουμε όλα αυτά, καθώς η τελευταία αντίδραση σηματοδοτήθηκε από τα χαμηλά του διημέρου 25-26/11 και μετά το χθεσινό ξέσπασμα ενδέχεται να επιχειρηθεί μερική κατοχύρωση θέσεων. Μερική και ελεγχόμενη, καθώς η άμεση στόχευση παραμένει η προσέγγιση των 1.341-1.351 μονάδων για τον 20άρη με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τραπεζικές μετοχές και το περιθώριο αντίδρασης άλλων τίτλων του Ftse20 και βεβαίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η αναμενόμενη κατοχύρωση υπεραξιών, λογικά θα είναι ήπια, θα επιχειρηθεί με γνώμονα την καταγραφή νέας κορυφής για τον Dow Jones (υψηλό 14 μηνών), την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετοχών, που σηματοδοτήθηκε από την αλλαγή στάσης των ξένων (ενδεικτική η καταγραφή μερικών θέσεων τους στον Εκηβόλο της Παρασκευής 27/11).

Πρακτικά ο Ftse20 από την περιοχή των 1.271 μονάδων έχει περιθώριο αντίδρασης 6-7% (εάν εκτυλιχθεί συνολικά ο κυματισμός) με την χθεσινή υπέρβαση βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων να οδηγεί σε αλλαγή τάσης.

Ωστόσο με την Εθνική στα 21,48 ευρώ- και κορυφή εχθές στα 21,67 ευρώ- μένει να επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη δυναμική του τραπεζικού κλάδου λίγο υψηλότερα.

Σημειωτέον, πως η μετοχή λ.χ της Εθνικής αντιδρά από τα 19,4 ευρώ (διπλός πυθμένας στις 27-30/11) με τις Eurobank, Alpha Bank να…προηγούνται κατά μία συνεδρίαση. Εάν τώρα σε αυτή την κίνηση συνεκτιμηθεί η προεξόφληση, που επιχειρείται από πανίσχυρα ΄΄επενδυτικά-επιχειρηματικά χέρια΄΄ κυρίως στην Αγροτική και δευτερευόντως στο ΤΤ έχουμε ευκρινέστερη εικόνα για τις δυνατότητες της αγοράς.

Για αυτό θα επιμείνουμε στην επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, ήπια κατοχύρωση θέσεων με σταδιακή απορρόφηση της προσφοράς και με το ενδεχόμενο ενδιάμεσης διόρθωσης συνέχιση της αντίδρασης προς το εύρος των 1.341-1.351 μονάδων για τον Ftse20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v