ΧΑ: Προσπάθειες αναστροφής του κλίματος

Οι 2.164 για ΓΔ και οι 1.121,9 μονάδες για FΤ 20 ενδέχεται να είναι οι στηρίξεις-σημεία αναφοράς αυτής της περιόδου στο ΧΑ. Σε Εθνική, Αγροτική, ΤΤ στραμμένο το βλέμμα. Ενθαρρυντικές ενδείξεις από τα Q3.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μία περίοδο, που οι ξένες αγορές φαίνεται πως δεν έχουν…πει την τελευταία λέξη τους.

Παράμετρος, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα και την ελληνική αγορά καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου, προωθούνται αλλαγές στις διοικήσεις τραπεζών και ΔΕΚΟ και το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να ανασυντάξει τις άμυνες του.

Από αυτή την άποψη συνεκτιμούμε, πως στην συνεδρίαση της Παρασκευής διαφάνηκε εξάντληση της διάθεσης υπερπωλήσεων, προσεγγίσθηκε ο ταλαντωτής των χαμηλών της 6-9 Μαρτίου, ο ΚΜΟ200, οι "αριθμημένες ζώνες" στο εύρος των 1.245-1.043 μονάδων (FTSE 20).

Σχεδόν ταυτόχρονα βασικοί δείκτες, μετοχές "δοκίμασαν" κρίσιμες τεχνικά περιοχές, ζώνες στήριξης που άντεξαν στο διήμερο 26-27 με τον φίλο Στέφανο να επιβεβαιώνεται απόλυτα (από τη συνεδρίαση της 23/11 στο deiktes.com "έβλεπε" ανάσχεση της διόρθωσης στο εύρος των 2.200-2.250 μονάδων).

Ακολουθώντας την βραχυπρόθεσμη τάση, που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση της 27/11 θεωρούμε τις 2.164 για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.121,99 μονάδες για τον FTSE 20 πιθανότατα σημεία στήριξης και αναφοράς για τη συνέχεια.

Εκτιμούμε, πως η…συστοιχία θετικότερων αναλύσεων ξένων οίκων για ελληνικές τράπεζες, η εκτίναξη του spread σε τιμές υψηλότατες, οι αλλαγές σε διοικήσεις τραπεζών και η αχνή έστω (πλην όμως ορατή) αμβλυμένη διάθεση των Βρυξελλών μας δείχνουν τον "πυθμένα" αυτής της φάσης της αγοράς.

Στις τιμές, που καταγράφηκαν στα χαμηλά του διημέρου και παρατηρήθηκε το συντονισμένο μάζεμα ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Παράλληλα σημειώθηκε "γερό μάζεμα" σε μετοχές εταιρειών-σηματωρών του Συστήματος ξεκινώντας από Μυτιληναίο, Μετκα, Motor Oil μέχρι Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola Hellenic, Τιτάν, ΕΧΑΕ κ.α. από αυτή την ομάδα εισηγμένων.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να φανεί στο…ταμπλώ, πως οι διοικητικές αλλαγές σε Εθνική (κυρίως) αλλά και ΤΤ, Αγροτική, ΔΕΗ και όπου αλλού θα ακολουθήσουν αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Πως πετυχαίνουν, κατ΄αρχήν στο τμήμα της επικοινωνίας, να δώσουν την δυναμική που θέλει να παρουσιάσει ότι επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Σε αυτή την φάση της αγοράς σειρά εταιρειών (κυρίως κατασκευαστικές) ανακοινώνουν ομολογουμένως ενθαρρυντικά αποτελέσματα, δίνοντας….ανάσες σε ένα μέρος του ταμπλώ.

Αυτή την διστακτική διάθεση για διάχυση του ενδιαφέροντος- ρευστότητας και σε άλλες εισηγμένες πέραν του τραπεζικού κλάδου και των 3-5 συνήθων επιλογών του 20άρη θα περιμένουμε να δούμε και σήμερα σε ένα μέρος του…ταμπλώ. Μία προσπάθεια, που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Πέμπτης συνεχίστηκε εντονότερα για να αποδώσει κάποιους καρπούς στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Και υπό προυποθέσεις μπορεί να συντηρήσει την δυναμική αντίδρασης άμεσα. Με ζητούμενη την επαναπροσέγγιση σε αυτή τη φάση των 2.350-2.370 μονάδων, κίνηση που θα επιβεβαίωνε πλήρως την τεχνικότητα βασικών δεικτών, μετοχών του ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v