Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοναχικός καβαλάρης η Εθνική Τράπεζα

Παρά τις διαθέσεις κατοχύρωσης γρήγορων κερδών, η ΕΤΕ (που μαζί με το ΤΤ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο), κράτησε τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2400. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Παράσταση για ένα ρόλο (!)

Παρά τις διαθέσεις κατοχύρωσης γρήγορων κερδών, η Εθνική Τράπεζα (ο μόνος τίτλος του 20αρη μαζί με το ΤΤ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο), κράτησε τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2400 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας), ενώ μέσω των δημοπρασιών που έδωσαν στον Γενικό Δείκτη “αέρα” περίπου 13 μονάδων (σε σχέση με τις μονάδες που βρισκόταν στις 17.00) στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος του Μυτιληναίου και πολύ κοντά σε αυτό η μετοχή του ΤΤ.

Στο ταμπλό του FTSE και στους κερδισμένους ημέρας ξεχώρισαν οι Εθνική (+3,12%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+3,77%) και Μυτιληναίος (+2,33%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Τράπεζα Κύπρου, MPB, θετική μεταβολή για ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Motor Oil, MIG και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα, (-3,11%) και Eurobank (-2,5%), απώλειες μεγαλύτερες του 1% για ΔΕΗ, Alpha Bank, Intralot και απλά αρνητικό πρόσημο για ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2442,86 (10.56) και 2399,94 (16.06) μονάδων, στις 17.00 βρέθηκε στις 2420,65 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 2433,24 μονάδες με κέρδη 0,34%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 244 εκατ. από τα οποία τα 12,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 127 ανοδικές μετοχές έναντι 80 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 19,64%.

Ξεχώρισαν οι Shelman (επανήλθαν οι φήμες για άμεσες μετοχικές εξελίξεις), Ιντρακόμ, Ευρωσύμβουλοι, ΕΥΑΘ (τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Δομική Κρήτης και Eurobank Properties.

Παράγοντες της Αγοράς αποδίδουν την μείωση του τζίρου και στον περιορισμό των αγορών προς κάλυψη “ανοιχτών” θέσεων και βέβαια στην συνεχόμενη συναλλακτική απονεύρωση που παρατηρείται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου, κυρίως από ΑΧΕ που δραστηριοποιούνται περισσότερο σε κωδικούς λιανικής, που θεωρούν ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων εταιρειών που σχεδόν επί καθημερινής βάσεως αγοράζουν ίδιες μετοχές, η συντριπτική πλειονότητα των βασικών μετόχων βλέπει απαθής την κατακρύμνιση των αποτιμήσεων των εταιρειών τους.

Μάλιστα αρκετοί χρηματιστές και αναλυτές συστήνουν, στα αποτελέσματα των εισηγμένων, οι επενδυτές να προσέχουν τις αμοιβές των μελών της διοίκησης, καθώς οι αμοιβές αυτές δεν συνάδουν ούτε με την μερισματική πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία και πολλές φορές ούτε με τα ίδια τα μεγέθη της.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Πολύ κοντά στην ισχυροποίηση του ανοδικού σήματος αγορών κινείται ο Γενικός Δείκτης καθώς υπολείπεται πλέον λίγες μονάδες από την διάσπαση του εκθετικού μέσου των 200 ημερών (2442), επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η χθεσινή συνεδρίαση είχε στοιχεία ενθουσιασμού τα οποία πιθανότατα ενισχύθηκαν από βραχυπρόθεσμες κινήσεις αγορών και κλεισίματα ανοικτών θέσεων πώλησης οι οποίες “εκτέθηκαν” από την υψηλή διακύμανση της χθεσινής ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση ένα σταθεροποιητικό κλείσιμο, για σήμερα, θα ήταν ιδανικό για την συνέχιση της ανόδου στις προσεχείς συνεδριάσεις, καθώς στο παρελθόν ανάλογες συνεδριάσεις υψηλής θετικής διακύμανσης αντιμετώπιζαν ενδεχόμενα κατοχύρωσης κερδών στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση και αυξημένο εύρος διαπραγμάτευσης.

Επισημαίνεται τέλος ότι κλείσιμο της Αγοράς κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις πάνω από τις 2440 μονάδες δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το κλείσιμο της χρονιάς σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Η έκθεση μας στην Αγορά παραμένει ενισχυμένη με κύριο άξονα τον Τραπεζικό κλάδο (Εθνική Τρ. Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank) και τις βασικές επιλογές από τον FTSE (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Intralot, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ).

Στον “σηματωρό” της Αγοράς, δηλαδή στον τίτλο της Εθνικής στρέφει την προσοχή του ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance εκτιμά ότι η μετοχή θα παρουσιάσει πιθανότατα βραχυχρόνια διαγραμματική “δυσκαμψία” στη περιοχή των 22 με 22,20 ευρώ (μέσα σε αυτή την ζώνη έκλεισε σήμερα ο τίτλος).

Επίσης λίγο πιο χαμηλά στα 21,99 ευρώ βρίσκεται το Vwap της μετοχής, όπως αυτό διαμορφώθηκε στη τελευταία καθοδική κίνηση (16 /11 με 30 /11), που πραγματοποιήθηκε μετά τη διάσπαση της “neckline” του σχηματισμού “Head and Shoulders”. Μάλιστα το εν λόγω επίπεδο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της μετοχής, καθώς εμπεριέχει συναλλαγές 41,3 εκατ. τεμάχια.

Πιθανή τώρα καταστρατήγηση με αυξημένο όγκο συναλλαγών της περιοχής των 22,20 ευρώ θα βάλει τα θεμέλια για τη δημιουργία ανοδικού βατήρα, όπου θα έχει ως στόχο την επανείσοδο της μετοχής στη ζώνη 23 με 24,4 ευρώ. Αντιθέτως αδυναμία διαφυγής θα εντείνει την υπάρχουσα ανησυχία για την ποιότητα της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι το μήνα Δεκέμβριο από τη στιγμή που θα ξεπεραστούν τα πολιτικο-οικονομικά εμπόδια θα έχουμε επαναφορά της εποχικότητας στις Αγορές. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η περίοδος που ακολουθεί και ειδικότερα η περίοδος των Χριστουγέννων (Christmas rally) αλλά και ο Ιανουάριος, ο οποίος συνδέεται ιστορικά με πολύ υψηλές αποδόσεις (January effect).

Σε ότι αφορά την Eλληνική κεφαλαιαγορά οι εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Merit είναι συγκρατημένα αισιόδοξες και αναμένουμε να δούμε αν θα εξέλθει από το κανάλι απόλυτης αυτονόμησης που είχε εισέλθει από τις αρχές Νοεμβρίου σε σχέση με τις ξένες Αγορές.

Όσο επιμένει η υψηλή μεταβλητότητα στην Ελληνική Αγορά και το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί συνάρτηση της Ελληνικής οικονομίας, οι επιλογές μας πρέπει να εστιάζουν αποκλειστικά σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις κορυφαίες μας επιλογές της ΑΧΕ, παραμένουν οι τίτλοι των Τράπεζα Κύπρου, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάνας και ΟΠΑΠ, στους οποίους συνίστανται ψύχραιμες και προοδευτικές τοποθετήσεις σε πτωτικές συνεδριάσεις. Προτείνεται επίσης στενή παρακολούθηση της Αγοράς με “φίλτρο” 3 ημερών και επιλογή μετοχών εταιρειών με υψηλή μερισματική απόδοση.

Αύξηση της συσχέτισης με τις διεθνείς Αγορές, αν δεν υπάρξουν νεότερες αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο των ομολόγων, βλέπει ο Στρ. Πολυχρονέας που θεωρεί κρίσιμο για την βραχυπρόθεσμη τάση το επόμενο 12μερο, με τα διεθνή Χρηματιστήρια να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι σε περίπτωση επικράτησης του θετικού σεναρίου, ο Γενικός Δείκτης θα αναζητήσει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2445 – 2470 προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις κίνησης προς τις 2550 μονάδες (ανάκτηση του 50% των απωλειών από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά Οκτωβρίου) και σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου, η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στην ζώνη 2650 – 2670.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, κλείσιμο του DAX υψηλότερα των 5870 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς τις 6409 μονάδες και του S&P 500 υψηλότερα των 1121 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις “αναμέτρησης” με την επόμενη αντίσταση στις 1229 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων -Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (32600 Eurobank, 95000 Εθνική, 406200 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2989), Alpha Bank (1956), ΟΤΕ (3276), MPB (3585), Eurobank (954), Πειραιώς (1111), ΔΕΗ (346), MIG (881), Κύπρου (464), ΓΕΚ (991), Ιντρακόμ (401), ΟΠΑΠ (283), Μυτιληναίος (329), Αγροτική (1188), Ταχ. Ταμιευτήριο (787), Ελλάκτωρ (186).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 399961 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 38500 τεμ., Αγροτική 9000 τεμ., ΔΕΗ 21228 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB 78000 τεμ., Coca-Cola 50000 τεμ.

Ο υψηλότερος τίτλων δανεισμός εμφανίζεται σε: Alpha Bank (23312400 τεμ.), Εθνική (8172588 τεμ.), Eurobank (8189485 τεμ.), Κύπρου (12447291 τεμ.), Jumbo (6056840 τεμ.), Πειραιώς (6166902 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v