Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αφυπνίστηκαν οι τράπεζες με οδηγό την ΕΤΕ

Ο τραπεζικός κλάδος μετά από μία συνεδρίαση ανάπαυσης ξαναπήρε τα ηνία της αγοράς έχοντας σε ρόλο "ηνίοχου" τις ΕΤΕ, ΚΥΠΡ και Alpha. Εβδομαδιαία κέρδη 8,8% για το ΓΔ που "μάζεψαν" τις απώλειες στο 5,2% από την αρχή του έτους.

Μετά τα πρώτα 90 λεπτά της συνεδρίασης και αφού ο Γενικός Δείκτης είχε “δει” το χαμηλό ημέρας, οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και μετά από 28 συνεδριάσεις ο Δείκτης κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 2070 μονάδων (τελευταία συνεδρίαση με κλείσιμο υψηλότερα των 2070 μονάδων στις 25/1/2010, 2090,94) και μάλιστα κοντά στο υψηλό ημέρας.

Ο Τραπεζικός κλάδος μετά από μία συνεδρίαση “ανάπαυσης” ξαναπήρε τα “ηνία” της Αγοράς έχοντας σε ρόλο “ηνίοχου” τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank.

Από εκεί και χαμηλότερα συνεχίστηκε το άκρως επιλεκτικό ενδιαφέρον, όμως η συναλλακτική δραστηριότητα των περισσότερων ημερήσιων πρωταγωνιστών δεν προέτρεπε για τοποθετήσεις.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας συνδυάστηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, από τον οποίο το 91% απέσπασαν οι τίτλοι του 20αρη και το 39% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Μόλις δύο τα “κόκκινα σημάδια” στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-1,59) και Ελληνικά Πετρέλαια (-0,92%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Εθνική (+4,39%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι Κύπρου και Alpha Bank και του 2% οι Tράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Intralot, Motor Oil.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Ελλάκτωρα, Τιτάνα, Αγροτική και MPB και θετική ημερήσια μεταβολή για ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Eurobank, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 2040,2 μονάδες (12.31), όμως μετά τις 12.51 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 2084,14 (16.52) και έκλεισε τελικά στις 2082,06 με κέρδη 1,66%, ενώ ο τζίρος σαφώς χαμηλότερος έφθασε τα 159 εκατ. από τα οποία τα 4,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές (οι περισσότερες “αναθάρρησαν” προς το τέλος) έναντι 64 πτωτικών και 17 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 9,65%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών ημέρας και οι Τεχν. Εκδόσεις, Ιασώ, Σιδενόρ, Τέρνα Ενεργειακή και Ιλυδα.

Για την χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 8,83% και ο Τραπεζικός 9,79%.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Γενικό Δείκτη στο -5,20% και του Τραπεζικού στο -12,85%.

Η Αγορά αναμένει τώρα τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Σαρκοζί, τα οποία θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, εκτιμούν οι επαγγελματίες του χώρου, των οποίων οι απόψεις συνεχίζουν να διίστανται σε εντυπωσιακό βαθμό, τουλάχιστον όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη τάση.

Οι αισιόδοξοι (και είναι οι λιγότεροι) υποστηρίζουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον αργά αλλά σταθερά επιστρέφει στην Σοφοκλέους και με “οδηγό” τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (δεν αποκλείουν κίνηση προς τις 1100 μονάδες), η Αγορά θα “δει” καλύτερες αποτιμήσεις.

Αντίθετα από την μέση και χαμηλότερα, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα απαγορεύει κάθε σκέψη για “trading”.

Στους περισσότερο επιφυλακτικούς που περιμένουν να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής των νέων μέτρων στην πραγματική οικονομία προστέθηκε και η Citigroup που υποστηρίζει ότι το χειρότερο σενάριο για μία μακροχρόνια οικονομική αδυναμία και ύφεση στην Ελλάδα μπορεί να συζητείται αλλά δεν έχει αποτιμηθεί εξ ολοκλήρου από τις Αγορές.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση ΑΕΠ 0,3% το 2010 θα αποδειχθεί πολύ αισιόδοξος (!)

Επίσης η Citi θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει ακόμη στις τιμές της το χειρότερο σενάριο, καθώς αποτιμάται με πολλαπλασιαστή κερδών 12 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010, στο μέσο όρο της Ευρώπης, μετά το μίνι ράλι που ήρθε μετά τις ελπίδες για το πακέτο βοήθειας της Ε.Ε.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Ως δυσεπίλυτο αίνιγμα προβάλλει η εκτίμηση τόσο των χρηματιστηριακών όσο και των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, κατά τον Κώστα Βέργο.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι οι προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα επηρεαστούν λιγότερο από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων ή των εταιρικών κερδών, όπως ήταν σε προηγούμενες περιόδους, και περισσότερο από πολιτικούς παράγοντες.

Το βασικό ζητούμενο είναι ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε μία δίμηνη περίοδο που διακρίνεται από αυξημένες ανάγκες δανεισμού, ύψους 20-25 δισ ευρώ. Τον Φεβρουάριο, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι έκανε μία προσπάθεια συμμαζέματος του δημόσιου τομέα.

Όμως, οι πρόσφατες εξαγγελίες προδιαθέτουν σε αλλαγή πλεύσης της Κυβερνητικής πολιτικής από την κατεύθυνση της σύλληψης της φοροδιαφυγής(πρώτο πακέτο), που όντως θα βοηθούσε στην συλλογή 5-8 δισ ευρώ ετησίως και στην επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος, σε μια πορεία αποψίλωσης των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων(δεύτερο πακέτο) και τιμωρίας της πραγματικής οικονομίας και εταιρειών (αύξηση ΦΠΑ).

Η νέα πορεία, εκφρασμένη ως “δεύτερο πακέτο μέτρων” είναι “γνήσια συνταγή εξασφαλισμένης αποτυχίας”, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, είτε την μονεταριστική είτε την κευνσιανή και οδηγεί σε ραγδαία αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ.

Μια πρώτη εκτίμηση, από 1% μείωση του ΑΕΠ που προβλέπαμε, το νέο πακέτο οδηγεί σε μείωση 7,5% του ΑΕΠ για το 2010 (αν δεν υπολογιστεί η σύλληψη φοροδιαφυγής) και 4% μείωση του ΑΕΠ για το 2011, κάτι που συνδυασμό με απολύσεις στο δημόσιο οδηγεί την Xώρα σε βαθιά ύφεση. Ενδεχομένως οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, σε υποτροπή και σε πολυετή κρίση, που θα θυμίζει την αντίστοιχη των ΗΠΑ στην δεκαετία του 1930, όμως όλες οι διαστάσεις της αινιγματικής αυτής πολιτικής θα είναι γνωστές αργότερα.

Από τον Μάιο, ίσως και λίγο νωρίτερα, καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν τα ευνοϊκά αποτελέσματα του πρώτου πακέτου μέτρων, οι Aγορές ομολόγων και μετοχών θα “ανακουφιστούν” από μόνες τους (και όχι λόγω μέτρων).

Παρά το ότι το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον θα είναι έντονο σε Τραπεζικούς τίτλους και σε έντονα εξαγωγικές εταιρείες, η ασφυξία στην οποία οδηγεί την πραγματική οικονομία η Κυβερνητική πολιτική πρέπει να διερευνηθεί αν τελικά οδηγεί, μετά τους πρώτους ενθουσιασμούς, σε στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτός Ελλάδος κατά το δεύτερο εξάμηνο, μετά την όποια ανάκαμψη, καθώς η εγχώρια ύφεση θα είναι δύσκολο να τροφοδοτήσει ανάπτυξη εταιρικών κερδών κατά το 2011.

Στον Τραπεζικό δείκτη και στον τίτλο της Εθνικής στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Στην περίπτωση του πρώτου ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις ο δείκτης κωλυσιεργούσε μεταξύ 2285 και 2300 μονάδων τις οποίες υπερκέρασε κατά την σημερινή συενδρίαση.

Σε αυτή την περίπτωση και αν ακολουθήσουν κλεισίματα που θα επιβεβαιώνουν την ανοδική διαφυγή είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί έντονη βραχυχρόνια ανοδική κίνηση, όπου θα έχει ως αρχικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 2456 μονάδων.

Θετικά σημάδια μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίζουμε και λαμβάνουμε από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές, όπως για παράδειγμα από τον Directional Movement και τον Relative Strength Index (RSI), ενδείξεις οι οποίες μας προϊδεάζουν μερικώς για την αποδυνάμωση του στρατοπέδου των “Bears”.

Αντίθετα σε περίπτωση επιστροφής της “αδυναμίας” δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα mini “pullback” προς τις 2134 μονάδες, για ανάκτηση “ανοδικών δυνάμεων”.

Θετική εικόνα αποκόμισε ο αναλυτής της Fortius και από την μετοχή της Εθνικής που μετά από ένα μήνα βρέθηκε εκ νέου υψηλότερα των 15,00 ευρώ “καταστρατηγώντας” τις αντιστάσεις των 15,20 και 15,42 ευρώ και δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς τα 16,00 ευρώ.

Συνέχιση των ανοδικών τάσεων, καθώς ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την δυναμική των τελευταίων συνεδριάσεων περιορίζοντας τις όποιες διορθώσεις εντός πολύ “λογικών” τεχνικών ορίων, προβλέπει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 2070 μονάδων αποτελεί μία καλή ένδειξη για την συνέχεια, έστω και αν ο χαμηλός τζίρος αφήνει κάποια ερωτηματικά.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη το “ράλι ανακούφισης” μπορεί να έχει και συνέχεια για την “ταλαιπωρημένη” εγχώρια Αγορά και οι επενδυτές μπορούν να “καταστρώνουν σχέδια” μέχρι τις 16 Μαρτίου που συνεδριάζει το Ecofin.

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης θα καθορίσουν τον επόμενο χρηματιστηριακό κύκλο και την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Μέχρι τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση του Δείκτη έως τις 2200 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE παρέμειναν σε υπερτιμήσεις περίπου 0,11%.

Πωλήσεις στα υψηλά ημέρας και στάση αναμονής από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10762, τιμή εκκαθάρισης 1041,43) κινήθηκαν μεταξύ 1011,25 και 1043 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (35000 Coca-Cola, 50000 Eurobank, 475000 Εθνική, 69700 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3970), Alpha Bank (1500), Πειραιώς (1015), Eurobank (1010), Κύπρου (525), Ταχ. Ταμιευτήριο (210) MIG (467), ΟΤΕ (390), MPB (193), ΔΕΗ (375), Coca-Cola (281), ΟΠΑΠ (414), Ελλάκτωρ (347), Σιδενόρ (109), ΓΕΚ (365), Ελ. Πετρέλαια (179), Αγροτική (103), ΕΧΑΕ (145).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 225142 τεμ., Eurobank 5738 τεμ., ΟΤΕ 7202 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 200000 τεμ., Μέτκα 5000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9819543 τεμ.), Eurobank (11321404 τεμ.), Κύπρου (5911710 τεμ.), Πειραιώς (9055710 τεμ.), Alpha Bank (8847894 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 4η Μαρτίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,27% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.650.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v