Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τέσσερις συνεδριάσεις, η τελευταία “δώρο”

Κίνηση υψηλότερα στο ΧΑ, με την αγορά να αψηφά την άνοδο στα spreads, τις προειδοποιήσεις της S&P και το αρνητικό γύρισμα των αγορών. Ισχυρά κέρδη για Eurobank, Πειραιώς, Alpha και ΔΕΗ. Στο -3,1% η εβδομαδιαία πτώση.

Στις τέσσερις συνεδριάσεις, η τελευταία “δώρο”.

Το Χ.Α. αψήφησε την νέα ανοδική κίνηση του spread, τις νέες “απειλές” της S&P για τις Ελληνικές Τράπεζες, το γύρισμα (κατά την τελευταία ώρα) των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών σε αρνητικό πρόσημο, όπως και το αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθησε να πείσει ότι ο Γενικός Δείκτης “έχει” τις 2000 μονάδες και ότι η Σοφοκλέους θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον κακό εαυτό που επέδειξε πρόσφατα.

Έτσι μετά το αρνητικό ξεκίνημα που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 1994 μονάδων, στην “θέση του οδηγού” “κάθισανΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, τράβηξαν τον Δείκτη από το “τέλμα των ανησυχιών” και με την αποφασιστική βοήθεια των δημοπρασιών τον έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 17.00 ο Δείκτης βρισκόταν στις 2029,39 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε 20 μονάδες ψηλότερα (!)

Οι τελευταίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Intralot, Eurobank, MIG και πολύ κοντά σε αυτό τις Εθνική, ΟΤΕ και Coca-Cola.

Στο “πράσινο φόντο” του 20αρη, “κόκκινες παραφωνίες” οι Βιοχάλκο (-4,20%), ΟΠΑΠ (-1,78%), Τιτάν (-3,7%), Αγροτική (-0,63%) και MPB (-0,51%).

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων οι ΔΕΗ (+6,87%) και Eurobank (+6,78%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Πειραιώς και Alpha Bank, του 3% για τον Ελλάκτωρα και του 2% για Ελ. Πετρέλαια, Intralot.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil, MIG, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε “ξυπνώντας εφιάλτες” και υποχώρησε μέχρι τις 1994,76 μονάδες για να ακολουθήσει κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων.

Όμως μετά τις 16.36 οι αγοραστές φάνηκαν πιο “αποφασιστικοί” και με την σημαντική βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισαν τον Δείκτη στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2049,36 μονάδες με κέρδη 1,47%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 222 εκατ. από τα οποία τα 14 αφορούσαν “πακέτα”.

Τον “ενθουσιασμό” των “μεγάλων” δεν φάνηκαν να συμμερίζονται “μεσαίοι” και “μικροί” με αποτέλεσμα η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών (92) – πτωτικών (84) μετοχών να δείχνει περίπου ισοβαρής, ενώ 23 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 16,67%.


Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα και συστήνουν αποχή ή άκρως επιλεκτικές κινήσεις, ενώ με την συντηρητική σχολή σκέψης φαίνεται να συντάσσονται και οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, καθώς τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη δεν ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας τις υποτιμήσεις, λήξεως Ιουνίου.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά η εβδομάδα που μόλις έληξε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,13% και από τον Τραπεζικό δείκτη 6,33%.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο -6,68% και του τραπεζικού στο -15,5%.

Το 92% του τζίρου στον 20αρη, το 32% στην Εθνική και το 55% σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αναπτυξιακά μέτρα τώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση, ζητά ο Κώστας Βέργος.

Κατά τον υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στην Ελλάδα, υπάρχει το τελευταίο διάστημα σημαντική εστίαση επί των επιτοκίων με τα οποία θα δανειστούμε 20 δισ ευρώ στο κρίσιμο διάστημα Απριλίου-Μαϊου 2010. Η εστίαση αυτή έχει λογική, πάντως η οικονομική διάσταση των επιτοκίων είναι συγκεκριμένη και μετρήσιμη. Πέρσι η Ελλάδα δεν δανείστηκε στα 10ετή δάνεια με χαμηλά επιτόκια, ίσως και φέτος θα είναι δύσκολο να το επιτύχει. Αν δανειστούμε 20 δισ ευρώ με 1% παραπάνω τόκο, αυτό οδηγεί σε 200 εκατ. ευρώ παραπάνω ετήσιο κόστος, δηλαδή 40 ευρώ ετησίως παραπάνω για κάθε φορολογούμενο Έλληνα.

Αν όμως, με τα όποια μέτρα “συγκράτησης της οικονομίας”, η κατανάλωση πέσει 11%, και το ΑΕΠ 7,5%, για κάθε φορολογούμενο Έλληνα, το ετήσιο κόστος ίσως φτάνει τα 1500 ευρώ. Εν ολίγοις, πρέπει να γίνει μία σύγκριση των απωλειών με την κάθε απόφαση, ώστε να συναχθούν συμπεράσματα, όσο παράξενα και αν μας φαίνονται αυτά και όσο και να μας “προσβάλλει” να δανειζόμαστε με υψηλό τόκο. Οι σπατάλες του παρελθόντος πρέπει να περιοριστούν και σαφώς περιορίστηκαν. Τώρα όμως είναι η ώρα της ευθύνης του πρωθυπουργού μπροστά στην επιχειρηματική κοινότητα και την Ελληνική κοινωνία.

Το ζητούμενο είναι ποια είναι η προτεραιότητα του πρωθυπουργού, η νομισματική “παστερίωση”, στην οποία εντρυφούν οι Γερμανοί τραπεζίτες ή η ανάπτυξη της Χώρας, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Αν το ζητούμενο είναι η νομισματική “παστερίωση”, θα πρέπει τώρα να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διότι είναι εκείνο που θα μας δανείσει με τους πιο συμφέροντες επιτοκιακά όρους.

Αν, αντίθετα, η ανάπτυξη της Χώρας είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού, με αυτό πρέπει να ασχοληθεί τώρα, καταθέτοντας ένα γενναίο αναπτυξιακό νομοσχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, και ενισχύοντας με την πρώτη ευκαιρία και τις κρατικές επενδύσεις. Η αντίδραση της χρηματιστηριακής Αγοράς στο ενδεχόμενο προσφυγής της Κυβέρνησης στο ΔΝΤ ήταν ενδεικτική, αν και υπερβολικά αρνητική, καθώς υπάρχουν σαφώς διαστάσεις της προσφυγής στο ΔΝΤ που θα ωφελήσουν τόσο την χρηματιστηριακή Αγορά όσο και το κόστος δανεισμού των εταιρειών.

Νέα ενδοσκόπηση στην διαγραμματική συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, επιχειρεί ο Απόστολος Μάνθος.

Στην νέα του προσπάθεια ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει την κρισιμότητα των επόμενων συνεδριάσεων για τον τίτλο, καθώς έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με επίπεδα “κλειδιά” για την περαιτέρω πορεία του.

Το πρώτο σημείο “κλειδί” εντοπίζεται στην περιοχή, από όπου διέρχεται η άνω πλευρά του μεσοπρόθεσμου καθοδικού καναλιού στα 14,12 ευρώ, τιμή όπου αντίκρισε ήδη στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης. Το δεύτερο σημείο “κλειδί”, όπου δεν πρέπει να διασπαστεί καθοδικά σε επίπεδο κλεισίματος βρίσκεται πάνω στη γραμμή, που ενώνει τους προηγούμενους τοπικούς πυθμένες, στα 13,8 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το εν λόγω επίπεδο τιμών των 13,8 ευρώ έχει σημαντική βαρύτητα, καθώς αποτελεί το “Vwap” 79,5 εκατ. τεμαχίων της περιόδου σταθεροποίησης της μετοχής στα χαμηλά του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση με υψηλό όγκο συναλλαγών και φίλτρο τριών ημερών των προαναφερόμενων γραμμών στήριξης θα επιστήσει την προσοχή μας, καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει από διαγραμματικής απόψεως την απαρχή ενός νέου έντονου καθοδικού κύματος, όπου θα φέρει τη τιμή της μετοχής προς τη γραμμή στήριξης των 10,37 ευρώ (!!) Σενάριο φυσικά, που είναι απευκταίο, καθώς θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε νέα 12μηνα χαμηλά βάζοντας ως στόχο την περιοχή στήριξης των 1690 μονάδων.

Τα χαμηλότερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην εκδήλωση σταθερού αγοραστικού ενδιαφέροντος ακόμα και υπό την μορφή της αντίδρασης στην βίαιη και ενδεχομένως υπερβολική πτώση που έχει προηγηθεί , εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η έλλειψη καταλυτών δεν ευνοεί κάποια ουσιώδη συνέχιση ή διατήρηση της όποιας ανοδικής προσπάθειας, ενώ ακόμα και σε συνθήκες χαμηλών συναλλαγών οι πωλητές φαίνεται να ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο της κατεύθυνσης της Αγοράς. Βέλτιστο σημείο πωλήσεων ή ασφάλισης των χαρτοφυλακίων αποτελεί η ζώνη μεταξύ 2040 και 2060 μονάδων ενώ σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα στήριξης οι 1970 μονάδες αποτελούν το πιθανότερο υποψήφιο επίπεδο, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση και σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη οι πρόσφατες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες ισχυρών οικονομικά κρατών Ευρώπης και ΗΠΑ συντήρησαν την αβεβαιότητα όσον αφορά την βιωσιμότητα της χρηματοδότησης της Χώρας με ένα αποδεκτό spread της τάξεως των 180-200 μονάδων.

Οι φιλολογικές συζητήσεις και οι “ανέξοδες” εκφράσεις στήριξης δεν πείθουν επενδυτές και Αγορές και αυτό συνεχίζει να αποτυπώνεται στις Αγορές ομολόγων, με το spread του δεκαετούς να ακουμπά εκ νέου τις 330 μονάδες.

Αυτά σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες προοπτικές των εισηγμένων για την τρέχουσα και τις αμέσως επόμενες χρήσεις, θα συντηρήσουν την υψηλή μεταβλητότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν η Χώρα εξασφαλίσει την πολυπόθητη βοήθεια, καθώς οι συνθήκες για εταιρείες και νοικοκυριά αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω.

Σε περίπτωση επικράτησης του αρνητικού σεναρίου, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά.

Ο αναλυτής της Πήγασος δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση και συστήνει απόλυτη αποχή από την Αγορά την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ξαφνική αλλαγή διαθέσεων και προσήμου με αξιόλογες συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE (του Ιουνίου πλέον) με σημαντικές υποτιμήσεις που φθάνουν περίπου το 2% αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Λίγες κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17999, τιμή εκκαθάρισης 984,64) κινήθηκαν μεταξύ 967 και 998 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (10000 Πειραιώς, 15000 Alpha Bank, 6500 Eurobank, 17400 ΔΕΗ, 6900 Τιτάν, 32900 ΟΠΑΠ, 682400 Εθνική, 7600 Ελ. Πετρέλαια, 45200 Αγροτική, 63500 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6165), Alpha Bank (2953), Πειραιώς (1220), Eurobank (1741), Κύπρου (1306), MIG (2783), ΟΤΕ (2883), ΔΕΗ (1483), Coca-Cola (1145), ΟΠΑΠ (510), ΓΕΚ (1725), ΕΧΑΕ (358), Μυτιληναίος (320), Intralot (1182), Ελλάκτωρ (543), Αγροτική (644), Ταχ. Ταμιευτήριο (2363), Ιντρακόμ (1638), MPB (2926), Ελ. Πετρέλαια (311), Βιοχάλκο (164), Σιδενόρ (146).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 228926 τεμ., Alpha Bank 5908 τεμ., Πειραιώς 259546 τεμ., Eurobank 10157 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 5000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: ΔΕΗ 12665 τεμ., Κύπρου 65311 τεμ., Πειραιώς 36714 τεμ., Alpha Bank 323331 τεμ., Coca-Cola 34214 τεμ., Eurobank 44103 τεμ., MIG 82990 τεμ., MPB 91970 τεμ., Intralot 13017 τεμ., Αγροτική 19771 τεμ., Βιοχάλκο 10889 τεμ., Εθνική 66277 τεμ., Ελλάκτωρ 14494 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 13348 τεμ., Μυτιληναίος 9579 τεμ., ΟΠΑΠ 26121 τεμ., ΟΤΕ 40136 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 15529 τεμ., Τιτάν 10908 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (8822207 τεμ.), Eurobank (9880946 τεμ.), Alpha Bank (7949374 τεμ.), Πειραιώς (7939661 τεμ.), Κύπρου (6256209 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v