Αγόρασε χρόνο στο κλείσιμο η Σοφοκλέους

Η εικόνα της συνεδρίασης έδειξε ότι η Αγορά κινήθηκε χαμηλότερα όχι λόγω των επιθετικών διαθέσεων που επέδειξαν οι πωλητές, αλλά λόγω του μηδενικού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Η ανέλκυση του Τιτανικού (!)

Αν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα για περισσότερο από τρεις ώρες κάτω από τις 2000 μονάδες, κάποιες δειλές πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές μετά τις 15.00 επανέφεραν τον Δείκτη υψηλότερα από το εν λόγω ψυχολογικό όριο και ταυτόχρονα “αγόρασαν χρόνο” στην Σοφοκλέους.

Αυτά όλα σε μία συνεδρίαση στην οποία ο τζίρος ξεπέρασε οριακά τα 130 εκατ. ευρώ (ο τρίτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος), ενώ οι ανοδικές μετοχές μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν τις 40 (!)

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από τον 20αρη με θετικό πρόσημο και μάλιστα (με την βοήθεια των δημοπρασιών) στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ (μόνος διασωθείς) και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Η απόλυτη αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά την έκβαση στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και την αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας, εκτίναξε το spread προς τις 345 μ.β. βύθισε (ενδοσυνεδριακά) τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων, αλλά και το ευρώ σε χαμηλά 10 μηνών έναντι του δολαρίου.

Η σημερινή συνεδρίαση απλά επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι η τελευταία συνεδρίαση της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας ήταν απλά ένα ανοδικό διάλειμμα πριν την κίνηση του Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό και στους Δεικτοβαρείς τίτλους, εκτός των ΟΤΕ (+1,43%) και Αγροτικής που όπως αναφέρθηκε έκλεισε αμετάβλητη, το “κόκκινο” κυριάρχησε.

Οι σημαντικότερες απώλειες που συνδυάστηκαν με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Τιτάνα (-5,3%), ΟΠΑΠ (-5,25%) και MIG (-3,45%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Coca-Cola, Intralot, Motor Oil.

Όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1975,94 μονάδες (13.18) και τελικά με σχετική αντίδραση έκλεισε στις 2010,22 μονάδες με απώλειες 1,91%, ενώ ο τζίρος εξαιρετικά χαμηλός ξεπέρασε τα 130 εκατ. από τα οποία τα 11,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών και 25 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 14,29%.

Η πλειονότητα των αναλυτών δηλώνει “αναρμόδια” για να προβλέψει την βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς αυτή έχει παύσει να διαμορφώνεται από στοιχεία “υγιούς” Αγοράς, δηλαδή από τις ειδήσεις και τα αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά κλίμα και διαθέσεις διαμορφώνουν οι δηλώσεις πολιτικών και οι συχνές εναλλαγές της ψυχολογίας όσων έχουν το “κουράγιο” ή την υποχρέωση να παρακολουθούν όσα διαδραματίζονται στο ταμπλό του Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως.

Η εικόνα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας έδειξε ότι η Αγορά κινήθηκε χαμηλότερα όχι λόγω των επιθετικών διαθέσεων που επέδειξαν οι πωλητές, αλλά λόγω του περίπου μηδενικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον χαμηλό τζίρο.

Πάντως η γενικότερη πεποίθηση των επαγγελματιών του χώρου είναι ότι την βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσουν να την διαμορφώνουν οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ όσο η τεχνική ανάλυση μπορεί σε τόσο “ειδικές” συνθήκες να “εκφέρει άποψη”, θεωρείται πιθανό η καθοδική καταστρατήγηση των 1970 μονάδων, να επιφέρει κινήσεις “stop loss” και από τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξους.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση του Δείκτη προς τις 1870 και 1791 μονάδες.

Οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες και εκτιμήσεις σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις κορυφαίων Κοινοτικών αξιωματούχων έχουν οδηγήσει τους επενδυτές σε πλήρη σύγχυση. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς εκτιμώντας ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, προχωρούν σε ρευστοποιήσεις του χαρτοφυλακίου τους, εκτιμώντας ότι μέχρι να υπάρξει κάποια καλύτερη ορατότητα στις εξελίξεις θα είναι φρόνιμο να βρίσκονται εκτός Αγοράς.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δύσκολα ανεβαίνουμε και εύκολα πέφτουμε επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος που δηλώνει επιφυλακτικός, αν όχι απογοητευμένος, για μία Αγορά που χαρακτηρίζεται από νωχελικότητα και απονεύρωση ενδιαφέροντος.

Στην αμέσως προηγούμενη ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη, ο αναλυτής της Fortius Finance είχε δηλώσει σκεπτικισμό όσον αφορά την ικανότητα του Δείκτη να διαφύγει ανοδικά πάνω από την αντίσταση των 2150 μονάδων γεγονός, που θα οδηγούσε λίαν συντόμως το Δείκτη σε ένα “pullback” προς τη ζώνη στήριξης των 2.072 με 2.050 μονάδων.

Πράγματι ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο διήλθε καθοδικά μέσα στην εν λόγω ζώνη στήριξης αλλά με ένα γρήγορο ενδοσυνεδριακό “κατέβασμα” απείλησε και το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων και μάλιστα ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και σημαντικά χαμηλότερα.

Για τη συνέχεια τώρα το επίπεδο “κλειδί”, όπου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία του Δείκτη εντοπίζεται στις 1968 με 1941 μονάδες. Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου θα ωθήσει το Γενικό Δείκτη προς το χαμηλό των 1800 μονάδων ανοίγοντας φυσικά το πεδίο για τη δημιουργία έντονων καθοδικών σεναρίων.

Αντιθέτως η διατήρηση σε επίπεδο κλεισίματος των 1941 μονάδων ίσως αποτυπώσει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών έναν “υψηλότερο βατήρα” εκκίνησης ενός νέου ανοδικού κύματος, όπου θα οδηγήσει το Δείκτη προς τις 2.225 μονάδες.

Περισσότερο “προβληματική” δείχνει η διαγραμματική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, που σύμφωνα με τον κ. Μάνθο δεν πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 2170 μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει τους “ασκούς του Αιόλου” και να στείλει τον εν λόγω δείκτη να αναζητήσει στήριξη προς την περιοχή των 2065 μονάδων.

Εκτός από το ελάχιστο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων, τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δείχνουν να είναι σε πλήρη σύγχυση, καθώς δεν γνωρίζουν την κατάσταση της οικονομίας την επόμενη μέρα, αφού κάθε διαφορετική πηγή κομίζει και ένα διαφορετικό μήνυμα, εκτιμά ο Θεόδωρος Κρίντας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management, υποστηρίζει ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η εικόνα της Αγοράς αντικατοπτρίζει αυτή την σύγχυση, αλλά και την απόφαση των περισσότερων να ακολουθήσουν την μέθοδο “wait and see”.

Αν και το “μέλλον” αρκετών εισηγμένων δείχνει υποτιμημένο στις τρέχουσες αποτιμήσεις, η συνιστάμενη αποχή από την Αγορά εξασφαλίζει τους επενδυτές από τυχόν αρνητικές εκπλήξεις, είναι η άποψη του κ. Κρίντα.

Η Αγορά θα εστιάσει την προσοχή της στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη όπου εκτιμάται ότι θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε ότι αφορά την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Χώρας, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η σημασία των γεγονότων που καλείται να τιμολογήσει η Ελληνική Αγορά εκτιμάται ότι θα έχει ευρύτερη σημασία σε κάλυψη ενδιαφέροντος και σε χρονική διάρκεια βάζοντας την Σοφοκλέους σε μια συνολική κίνηση ανάλογα με την εξέλιξη τους.

Ο βαθμός αβεβαιότητας και η χαμηλή ορατότητα που εσωκλείει η παρούσα συγκυρία ενδεχομένως να μην ευνοεί κινήσεις ανάληψης αυξημένου ρίσκου και ως εκ τούτου θα περιορίζαμε σημαντικά την βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα και το μέγεθος των τοποθετήσεων σε κάθε ορίζοντα διακράτησης, λέει ο αναλυτής της Πήγασος.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει το επίπεδο των 1985 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, όπου διέρχεται ο απλός ΚΜΟ των 30 ημέρων και το οποίο αν διασπαστεί καθοδικά θα αποτελέσει σήμα πώλησης για αρκετά χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος και ο δείκτης Macd διατηρεί οριακά το αγοραστικό σήμα που θα το γυρίσει σε σήμα πώλησης σε περίπτωση κίνησης του Δείκτη χαμηλότερα των 1980 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση με σημαντικά μειωμένες συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με σημαντικές υποτιμήσεις που φθάνουν στο 1,43% αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8139, τιμή εκκαθάρισης 977,95) κινήθηκαν μεταξύ 952,5 και 980 μονάδων.

Μειώθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (87100 Πειραιώς, 85600 Eurobank, 126500 ΔΕΗ, 8900 Τιτάν, 8200 Εθνική, 13400 Ελ. Πετρέλαια, 45900 Αγροτική, 24200 Coca-Cola, 6900 Βιοχάλκο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3068), Alpha Bank (1046), Πειραιώς (523), Eurobank (496), Κύπρου (132), MIG (488), ΟΤΕ (195), ΔΕΗ (241), Coca-Cola (217), ΟΠΑΠ (194), ΓΕΚ (213), ΕΧΑΕ (136), Ελλάκτωρ (142), Αγροτική (487), Ταχ. Ταμιευτήριο (211), MPB (275), Ελ. Πετρέλαια (107), Motor Oil (300), Μέτκα (132).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 19055 τεμ., Alpha Bank 65000 τεμ., Eurobank 64012 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Ελ. Πετρέλαια 5000 τεμ., Τιτάν 10000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9514607 τεμ.), Eurobank (9847446 τεμ.), Alpha Bank (7964374 τεμ.), Πειραιώς (7949661 τεμ.), Κύπρου (6310109 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v