Η ανάσταση του Λαζάρου έγινε Παρασκευή (!)

Η "τρίπλα Τρισέ" έδωσε το ζητούμενο “ψυχολογικό καύσιμο” στους λάτρεις των τραπεζών να δημιουργήσουν εικόνα "τραπεζικής παλιγεννεσίας". Στην ΕΤΕ το 36% του τζίρου. Η αισιόδοξη και η απαισιόδοξη τάση στους αναλυτές.

Η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει και το 2011 τα χαλαρά κριτήρια αποδοχής εγγυήσεων για τα ομόλογα διαβάθμισης ΒΒΒ-, έδωσε το ζητούμενο “ψυχολογικό καύσιμο” στους λάτρεις του Τραπεζικού κλάδου να επιστρέψουν δριμύτεροι, δημιουργώντας στο ταμπλό των Τραπεζικών τίτλων εικόνα Τραπεζικής παλιγεννεσίας (!)

Εκτός Τραπεζών και πολύ περισσότερο εκτός 20αρη οι ανοδικές εξάρσεις ήταν λιγότερο “πειστικού χαρακτήρα”, αφού πλην λίγων εξαιρέσεων οι περισσότερες ανοδικές αντιδράσεις συνδυάστηκαν με χαμηλό κόστος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε, μετά τις 9/2, την δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε Γενικό και Τραπεζικό δείκτη.

Αναθέρμανση προσδοκιών περιμένουν οι αισιόδοξοι επισημαίνοντας ότι τη δυνατότητα των Ελληνικών Τραπεζών να συνεχίσουν να αντλούν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, ενώ περισσότερο συγκρατημένοι δηλώνουν για τον μηχανισμό διάσωσης και το πώς αυτός θα ενεργοποιηθεί αν η Ελλάδα δηλώσει αδυναμία άντλησης ρευστότητας από τις Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η αισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι με τις τελευταίες εξελίξεις η Χώρα και το Χ.Α. βγαίνουν από μία ιδιότυπη “ομηρία” και μπορούν να ατενίσουν το μέλλον με λίγο περισσότερη αισιοδοξία και λιγότερη αβεβαιότητα.

Μπορεί τα νέα να δείχνουν σε πρώτη ανάγνωση καλά, αλλά αν αυτά δεν “εξαργυρωθούν” με αποκλιμάκωση των spreads ο σκεπτικισμός θα επιστρέψει γρήγορα στην Σοφοκλέους υποστηρίζουν οι περισσότερο συγκρατημένοι που δεν θεωρούν ότι η σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση άλλαξε την τάση.

Αν δεν πειστούν οι Αγορές ότι η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να ξεπεράσει το πρόβλημά της οι πιέσεις στα ομόλογα και στο Χ.Α. θα επιστρέψουν και μάλιστα δριμύτερες.

Άρα η σημερινή ανοδική αντίδραση είναι περισσότερο ένα “relief rally” και λιγότερο μία ανοδική κίνηση που μπορεί να επιδείξει διάρκεια και συνέπεια.

Η Σοφοκλέους έφερε μία μέρα πριν την παγκόσμια ημέρα θεάτρου”, αλλά μόλις τελειώσουν τα πρώτα χαμόγελα ο προβληματισμός θα πάρει εκ νέου θέση στο ταμπλό, υποστηρίζουν οι επιδεικτικά απαισιόδοξοι υπενθυμίζοντας ότι τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα αποτελέσματα των εισηγμένων μόνο τον άκρατο ενθουσιασμό δεν επιτρέπουν.

Η απαισιόδοξη σχολή σκέψης αρκείται να υπενθυμίσει ότι μέχρι το τέλος του 2011 η αναχρηματοδότηση του χρέους της Χώρας απαιτεί το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 125 δισ περίπου, άρα “η περιπέτεια στον δύσκολο δρόμο των Αγορών τώρα αρχίζει”.

Στο απαισιόδοξο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του “Economist” που υποστηρίζει ότι το ποσό των 75 δισ. ευρώ αντί των 25 και το χρονικό διάστημα των πέντε ετών αντί τριών θα χρειαστεί η Ελλάδα για να προσαρμοστεί στις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Άχρηστο" θεωρεί η Citigroup το μηχανισμό στήριξης και βοήθειας για την Ελλάδα καθώς εκτιμά ότι ο όρος να χρησιμοποιηθεί μόνο ως τελευταίο καταφύγιο δεν αποκλείει τα... χειρότερα και δεν θα είναι αρκετός για να πέσουν τα spreads. Επιπλέον, η προϋπόθεση ομόφωνης απόφασης των Ευρωπαϊκών Κρατών για την ενεργοποίηση του μηχανισμού καθιστούν αβέβαιη τη χρησιμότητά του.

Εάν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας δεν μειωθεί σημαντικά, η Χώρα θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα στην προσπάθειά της να μειώσει το χρέος της, αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος.

Επιστρέφοντας στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρώτη ώρα και ακόμα καλύτερα μετά το πρώτο ημίωρο οι αντίπαλες πλευρές μεταξύ αγοραστών και πωλητών περισσότερο κοίταξαν να υπερασπίσουν τις θέσεις τους και λιγότερο να συνεχίσουν να κινούνται επιθετικά, άσχετα αν τελικά και μέσω των δημοπρασιών ο Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σταδιακά ο τζίρος να χάσει βηματισμό και να μειωθεί αισθητά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών έφθανε στα 63 εκατ. και η πρώτη ώρα συμπληρώθηκε με τζίρο 93 εκατ. ευρώ.

Το 88% του τζίρου στον 20αρη και το 36% της μικτής αξίας συναλλαγών στην μετοχή της Εθνικής.

Επίσης μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου και Eurobank.

Στο ταμπλό του 20αρη μόνος “κόκκινος” τίτλος αυτός της Coca-Cola (-2,76%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+12,68%) και Alpha Bank (+9,65%). Κέρδη μεγαλύτερα του 8% για Εθνική και Πειραιώς και του 7% για Βιοχάλκο, Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Κύπρου, Intralot, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε φουριόζικα, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2147,83 μονάδες με κέρδη 4,12%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 286 εκατ. από τα οποία τα 25,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 166 ανοδικές μετοχές έναντι 34 πτωτικές και 29 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 20%.

Τεχνικά το σημερινό ανοδικό “gap” δημιούργησε σημαντικά τεχνικά χάσματα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις μένει να αποδειχθεί αν πρόκειται για “gap” εκκίνησης ή “gap” εκτόνωσης.

Έτσι δεν πρέπει να αποκλειστεί μία οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη προς την ζώνη 2090 – 2070 και του FTSE προς την ζώνη 1040 – 1032.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ας τελειώσουν τα ταξίδια και να ανακοινωθούν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα", ζητά ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ως τώρα η Χώρα αναλώνεται σε ζητήματα αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος, που ούτως ή άλλως θα επηρεάσουν τις ταμειακές ροές του κράτους μετά μία δεκαετία και όχι τώρα που έχουμε πρόβλημα και στα αλλεπάλληλα ταξίδια υψηλόβαθμων Κυβερνητικών στελεχών στο εξωτερικό, αντί να συγκεκριμενοποιηθεί σε ένα γενναίο αναπτυξιακό νομοσχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

Στελέχη της Κυβέρνησης πρέπει να εστιαστούν στο ζητούμενο, το οποίο δεν είναι το που θα βρούμε τα 20 δισ, προφανώς θα τα αντλήσουμε από την ελεύθερη αγορά με τους υπάρχοντες όρους, αλλά στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει κλίμα και θα δώσει ρυθμό στην Αγορά.

Αν δεν δούμε ένα γενναίο νομοσχέδιο κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, η Χρηματιστηριακή Αγορά θα συνεχίσει να είναι σε νευρικότητα, η επιχειρηματική κοινότητα σε προβληματισμό και η Ελληνική οικονομία θα μπει σε βαθιά ύφεση. Υπό καθεστώς ύφεσης, το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι σε βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη χρηματιστηριακών τιμών μετά τα μέσα Μαϊου.

Εν τω μεταξύ ίσως βιώσουμε το “καλό σενάριο” που είναι σταθεροποίηση της Αγοράς ελαφρώς ψηλότερα, εφόσον οι ξένες Αγορές συνεχίσουν την ανοδική πορεία λόγω ανάκαμψης της Αμερικάνικης και Ιαπωνικής οικονομίας. Πορείας που οδηγεί σε νέα υψηλά τα χρηματιστήρια μετοχών στις ΗΠΑ και σε φυσική στροφή επενδυτικού ενδιαφέροντος σε Αμερικάνικες μετοχές.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance ο 20αρης ξεπέρασε την αντίσταση των 1042 μονάδων και καλείται να αναμετρηθεί με την αμέσως επόμενη στην ζώνη 1085 - 1100. Επίπεδο, όπου εάν διαρραγεί ανοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα δημιουργήσει διαγραμματικές “υπόνοιες” τερματισμού της μεσοπρόθεσμης καθοδικής τάσης με ότι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω πορεία του δείκτη FTSE, δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1174 μονάδες.

Επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 2150 μονάδων θέλει ο Γενικός Δείκτης για να “βρει δυνάμεις” και να κινηθεί προς τις 2225 μονάδες.

Επίσης σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius, από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους την καλύτερη διαγραμματική συμπεριφορά επιδεικνύουν Eurobank και Πειραιώς.

Η πρώτη υπερκέρασε εκ νέου την αντίσταση των 6,75 ευρώ και δημιουργεί προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τα 7,30 ευρώ και η δεύτερη “αναπνέει” ψηλότερα των 6,60 ευρώ και μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,40 ευρώ.

Σχετικά καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις δείχνει να δημιουργεί και ο τίτλος της Alpha Bank που έκλεισε υψηλότερα από την αντίσταση των 7,40 ευρώ και αν την επιβεβαιώσει σαν στήριξη μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 8,08 ευρώ.

Αντίθετα εγκλωβισμένη χαμηλότερα από την ζώνη 16,00 – 16,30 δείχνει η μετοχή της Εθνικής.

Οι χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη Σύνοδο Κορυφής αναθέρμαναν το αγοραστικό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, υποστηρίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με την ΑΧΕ επιπλέον σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων θα διαδραματίσει η πορεία του spread, με ενδεχόμενη υποχώρησή του να ενισχύει τις τοποθετήσεις σε τίτλους του Τραπεζικού κλάδου. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ανακοινώσεων Δεικτοβαρών εταιρειών αναμένεται να αυξήσει τη συσχέτιση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με την πορεία των αντίστοιχων διεθνών. Τέλος, η αντίσταση πλέον τοποθετείται στην περιοχή των 2.150 μονάδων, σημείο στο οποία θα εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Ανάσα για τις Ελληνικές Τράπεζες, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2011, χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΚΤ για τη διατήρηση των χαλαρών προϋποθέσεων στην παροχή ρευστότητας, ο Βασίλης Βλασταράκης.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. οι υπόλοιπες χθεσινές ειδήσεις εμπεριείχαν και καλά και άσχημα νέα.

Στα καλά συμπεριλαμβάνονται ότι η Ελλάδα κατάφερε να θέσει σε λειτουργία την αναμενόμενη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα έχει τη μορφή διμερών χορηγήσεων από τα μέλη της Ευρωζώνης.

Τα άσχημα νέα, σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκη, αφορούν την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με πιθανές επιπτώσεις ύφεσης για την Ελληνική οικονομία, γεγονός που θα ενισχύσει την αβεβαιότητα για το μέλλον της Χώρας.

Ο αναλυτής διατηρεί πιο θετική στάση για τις Ελληνικές Τράπεζες, ιδιαίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, όπου και θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, ενώ “βλέπει” ως κίνδυνο για τον Τραπεζικό κλάδο μια πιο βαθειά ύφεση η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα ωθήσει τις Τράπεζες σε ένα νέο κύκλο πιέσεων ως προς τις αναχρηματοδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον αναλυτή της Beta, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό η Αγορά θα κατανοήσει ότι τα προβλήματα είναι μπροστά (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Τα σημαντικότερα κέρδη τα έδωσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που όμως δεν συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE έκλεισαν με υποτιμήσεις 0,60%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10475, τιμή εκκαθάρισης 1061,9) κινήθηκαν μεταξύ 1015 και 1064,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (15000 Εθνική, 6000 Πειραιώς, 10000 Αγροτική, 15000 ΟΠΑΠ, 15000 Coca-Cola, 78600 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6493), Alpha Bank (1783), Πειραιώς (994), Eurobank (1208), MIG (550), ΟΤΕ (894), Coca-Cola (384), ΕΧΑΕ (152), Αγροτική (128), MPB (657), Μυτιληναίος (596), Intralot (179), ΔΕΗ (278), Κύπρου (474), Ιντρακόμ (132), Μέτκα (108), Ταχ. Ταμιευτήριο (338).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 440000 τεμ., Coca-Cola 19428 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alpha Bank 101000 τεμ., Αγροτική 120000 τεμ., Εθνική 185000 τεμ., Πειραιώς 66000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9465990 τεμ.), Eurobank (9548930 τεμ.), Alpha Bank (7395734 τεμ.), Πειραιώς (8204261 τεμ.), Κύπρου (5940188 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v