Στη δίνη εγχώριων και ξένων προβλημάτων το ΧΑ

Αντιμέτωπο με τα «χαμηλά» της 5ης Μαΐου και τις 790 μονάδες ο FTSE 20. Βουτιά από Wall μέχρι Φραγκφούρτη και…ευρώ επιδεινώνουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα στην εγχώριο αγορά.

Διαχέονται οι συνέπειες της κρίσης με το ΧΑ «καθηλωμένο» χαμηλότερα των 1.700 μονάδων και «εγκλωβισμένο» στη δίνη των εγχώριων εγγενών προβλημάτων. Σε αυτή την συγκυρία για το ΧΑ, όπου ο FTSE 20 έχει υποχωρήσει στις 823 μονάδες και η Εθνική κυμαίνεται στα 11,05 ευρώ εξελίσσεται το…τελευταίο, που χρειάζονταν η ελληνική αγορά.

Το «γύρισμα» των ξένων χρηματιστηρίων, το χθεσινό sell off στην Wall, η νέα «βουτιά» του ευρώ προεξοφλείται πως μόνο επιβαρυντικά θα επενεργήσουν και στο ΧΑ. στις 10.520 μονάδες διόρθωσε εχθές βράδυ ο DJIA, στις 1.128 ο S&P 500, ενώ προ ολίγου τα Συμβόλαια του DAX παράπεμπαν σε αρνητικότατο «άνοιγμα» έως 2,5-3% για τον γερμανικό δείκτη.

Επί της ουσίας αυτό, που φοβόντουσαν νουνεχείς παίκτες και αναλυτές, πως δηλαδή το ΧΑ όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε την περίοδο ανοδικής αντίδρασης των ξένων αγορών (για τελευταίο ανοδικό κυματισμό αναφερόταν εδώ και καιρό η eZMarket) αλλά βρίσκεται εξαιρετικά αδύναμο τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες που έχει ξεκινήσει η διόρθωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σε ένα τέτοιο αρνητικό περιβάλλον, βασικοί δείκτες και μετοχές του ΧΑ βρίσκονται σε δυσχερέστατη θέση, κάτι που αποτυπώνεται και στην αυξημένη λήψη θέσεων πώλησης-αντασφάλισης στις αγορές σύνθετων προϊόντων, την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για χρυσό, τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων σε τραπεζικές μετοχές.

Για τέσσερα «καυτά» ερωτήματα κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος για 24 και 9 εισηγμένες που κοντράρουν την ύφεση αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Το πιθανότατο είναι, πως άμεσα τράπεζες και κατ΄ επέκταση FTSE 20 βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της υποχώρησης τους προς τα χαμηλά του Μαρτίου 2009.

Σημειωτέον, πως για τον 20άρη η χαμηλή τιμή αυτής της περιόδου σχηματισμού (6-9/3 έως σήμερα) έχει διαμορφωθεί (ενδοσυνεδριακά) οριακά στις 710 μονάδες.

Δεδομένων των τελευταίων χαμηλών τιμών (σ.σ. 791,9 στις 5/5) τα περιθώρια για τον FTSE 20 κυμαίνονται κατ΄αρχήν έως 4% χαμηλότερα. Αντίστοιχα για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που εξακολουθεί να έχει αποθαρρυντικότατο διάγραμμα, η χαμηλή τιμή έχει σημειωθεί στα 10,04 ευρώ, ενώ η επιβεβαίωση της άσχημης φοράς για τη μετοχή του ΟΠΑΠ επιβαρύνει την βραχυπρόθεσμη τάση του 20άρη.

Μέσα σε αυτόν τον γενικότερο χαμό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η αναφορά του Χαμαιλέοντα για την J&P Αβαξ, το ομολογιακό (των 285 εκατ. ευρώ) και τις φήμες για τις εξασφαλίσεις που ζητείται να δοθούν από πλευράς τραπεζών.

Αυτό γιατί η περίπτωση της τεχνικής εταιρείας αλλά και των μεγαλομετόχων της θεωρείται ενδεικτική ενός ευρύτερου ανασχεδιασμού και αναδιάταξης δυνάμεων που δεν περιορίζονται στον στενά εννοούμενο οικονομικό χώρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v