Η... εξέγερση του ευρωπαϊκού Νότου

Με «κλειδωμένη» την Εθνική, το ΧΑ συντονίζει τα βήματά του με τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Σχεδόν 10% αντιδρούν Αθήνα, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λισσαβόνα. Απόδοση μεγαλύτερη του 10% για (σχεδόν) τις μισές μετοχές του 20άρη.

Με «κλειδωμένη» την Εθνική Τράπεζα, το ΧΑ ακολουθεί τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ανατρέπει βραχυπρόθεσμα το σκηνικό και δίνει αφορμές για ακόμη ένα ράλι προεξόφλησης.

Το μέχρι που θα εκταθεί η βραχυπρόθεσμη κίνηση θα φανεί από τις δυνάμεις των εμπλεκόμενων, τις κινήσεις των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και την αναμενόμενη, βεβαίως, αντίδραση των «αγορών».

Ο FTSE 20 αντιδρά κατά 11,3% προς τις 890 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία 73 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στην Εθνική.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της τράπεζας έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που ξεπερνούν τα 6 εκατ., σε απόλυτο αριθμό, ενώ ξεπερνούν τα 7 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank (5,51 ευρώ), τα 1,6 εκατ. στη Marfin Popular Bank (1,84 ευρώ), τα 2,4 εκατ. τεμάχια στην Eurobank (5,45 ευρώ), τα 1,1 εκατ. τεμάχια στην Τράπεζα Πειραιώς (5,39 ευρώ).

Τα 2 εκατ. ξεπερνούσαν, πριν από λίγο στην Τραπεζα Κυπρου (4,10 ευρώ), ενώ υψηλότερες τιμές διαμορφώνονταν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (3,63 ευρώ), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (1,47 ευρώ).

Ανάλογα ποσοστά μεταβολής και αποδόσεις με επίσης αυξημένο τζίρο πραγματοποιούνται στο σύνολο των μετοχών του 20άρη, της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, φτάνοντας προς τις παρυφές της «Περιφέρειας».

Ενδεικτικά, η Coca Cola κυμαίνεται στα 18,80 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 4,36 ευρώ, η Τιτάν στα 19,17 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 6,04 ευρώ, η Ελλάκτωρ στα 3,39 ευρώ, η Σιδενόρ στα 2,76 ευρώ, η Jumbo στα 5 ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα στα 4,29 ευρώ, η Βιοχάλκο στα 3,85 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως η σχέση ανοδικών προς καθοδικές φτάνει το 8 προς 1, με περίπου 180 μετοχές να αντιδρούν, ενώ για περίπου 50 μετοχές το ποσοστό μεταβολής ξεπερνά το 10%, φτάνοντας βεβαίως στο μεγαλόπρεπο 19,4% της Εθνικής Τράπεζας.

Πέρα όμως από την τάση που εξελίσσεται, θεωρούσαμε (από την προσυνεδριακή αναφορά μας) πως ενδεικτικά για την Εθνική "σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν- σε ορίζοντα 2-5 συνεδριάσεων- αρκετές τιμές υψηλότερα έως και τα 13,06 ευρώ που θα μπορούσαν να "καλυφθούν" σταδιακά και πάντα με την προϋπόθεση, πως οι ΕΕ-ΔΝΤ θα έχουν τον πρώτο λόγο έναντι των "λύκων"."

Με γνώμονα την βιαιότητα της αντίδρασης, ενδέχεται η στόχευση προς τα 13,06 ευρώ να επισπευσθεί δημιουργώντας ενδεχομένως νέα δεδομένα.

Αυτό, όμως, γνωρίζοντας απόλυτα πως οι αγορές έχουν εισέλθει σε πτωτικό σπιράλ, πως η αντίδραση που εξελίσσεται κρύβει περιθώρια θεαματικών υπεραξιών, αλλά και κινδύνους οδυνηρών εγκλωβισμών.

Μέχρι νεωτέρας, εμμένουμε στην αρχική μας εκτίμηση για… διαδρομή της Εθνικής προς τα 13,06 ευρώ και βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v