Αντέχουν οι 790 μονάδες για τον FTSE 20

Αντέχουν οι 790 μονάδες για τον FTSE 20 και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν σε ενδεχόμενο βραχύβιο «γύρισμα» της Wall, Μαδρίτης, Λισσαβόνας. Με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, 3E αντισταθμίζεται μερικώς η έκταση της διόρθωσης.

Κρατά τις 790 μονάδες ο FTSE 20, μαζεύονται τα δύο χρηματιστήρια της Ιβηρικής και τα πρώτα μηνύματα από την Wall παραπέμπουν σε πιθανό ήπιο ανοδικό «άνοιγμα» - αντίδραση, μετά την χθεσινοβραδινή «βουτιά».

Στις 815 μονάδες ο 20άρης, στις 1.665-1.670 μονάδες ο Γενικός και σταδιακά οι δυνάμεις, που μπορούν να σηκώσουν το βάρος μίας αντίδρασης (ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ) κινούνται βοηθητικά-στηρικτικά στις απώλειες που συνεχίζουν να μετρούν οι τράπεζες.

Στα 12,87 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 17,9 ευρώ η Coca Cola με 3,6%, στα 12,88 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Ο τζίρος στα 80 εκατ. ευρώ (στις 14.00) μάλλον μέτριος, που σε αυτή την συγκυρία μπορεί να λειτουργεί εκτονωτικά για τις τράπεζες και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στα 10,78 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, που ωστόσο η προσφορά απορροφάται σε λογικές (χαμηλές) τιμές, στα 4,91 ευρώ η Alpha Bank, στα 4,84 ευρώ η Eurobank, στα 4,65 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, στα 3,78 ευρώ η Τραπεζα Κυπρου.

Παράλληλα συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς πιέζεται στα χαμηλά των 3,30 ευρώ, καθώς όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες το «βαρίδι της Aspis Bank» επιτείνει την ούτως ή άλλως δυσχερή θέση ενός ομίλου του κλάδου. Στα 8,22 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 1,31 ευρώ της Αγροτικής που αντιδρά κατά 1,3% με συγκριτικά μέτριες συναλλαγές.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ικανοποιητικά- με τα δεδομένα της αγοράς- «προσπαθεί» στα 9,30 η Μέτκα, στα 3,17 ευρώ η Ελλάκτωρ, στα 3,98 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή.

Εάν στη συνέχεια βοηθήσουν λίγο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall τότε βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαμε να ποντάρουμε στην δημιουργία ενός σχηματισμού στήριξης βραχυπρόθεσμα. Καθαρά τεχνικής μορφής, καθαρά βραχυπρόθεσμης κίνησης και τίποτε περισσότερο.

Ωστόσο τα Συμβόλαια της Wall παραπέμπουν σε αντίδραση του DJIA κατά 0,6% στις 10.525 μονάδες και του S&P 500 κατά 0,9% στις 1.132 μονάδες. Η προοπτική αντίδρασης της Wall, από τη στιγμή που τα αμερικανικά ΜΜΕ αποδίδουν τη χθεσινή ακραία διόρθωση σε…τεχνικό λάθος ενός χρηματιστή, ενδέχεται να διευκολύνει τις προσπάθειες επενδυτικών και τραπεζικών κύκλων προκειμένου να ανασχεθεί η… νέα αιμορραγία των τελευταίων ημερών.

Εάν η ευρύτερη ζώνη των 790 μονάδων αποδειχθεί «διπλός πυθμένας» ικανός να κρατήσει- σε αυτή την φάση των αγορών- την διόρθωση τότε η συνέχεια θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v