ΧΑ: Μετά τις διαβεβαιώσεις, οι… εντυπώσεις

Προσπάθεια διασκέδασης των αρνητικών εντυπώσεων επιχειρείται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την χθεσινή συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και τραπεζών για καθησυχασμό της κοινής γνώμης.

Πρακτική συνέχεια με αποτελέσματα ορατά στο…ταμπλώ είχε η χθεσινή παρέμβαση του εγχώριου Συστήματος, η προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης και αποκατάστασης της ευρυθμίας στην αγορά.

Συντονισμένη προσπάθεια, που από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε, πως θα απέδιδε καρπούς. Ευτυχώς δηλαδή γιατί τις τελευταίες συνεδριάσεις χύθηκε πολύ…αίμα αναιτιολόγητα (σε μεγάλο βαθμό) και εξατμίστηκαν αποτιμήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Προσώρας, μετά από 40-45 συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες- μετοχές αντιδρούν προς τις 1.440 ο Γενικός, προς τις 688 ο FTSE 20 με αιχμή βεβαίως τις τράπεζες (2,8%) μπροστάρη την Εθνική Τράπεζα (στα 9,40 ευρώ) και πολύτιμούς συμπαραστάτες την «ορεξάτη» ΔΕΗ (στα 12,62 ευρώ με αξιώσεις για παραπάνω), την MIG στα 0,98 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 11,50 ευρώ.

Καλοδεχούμενη προφανώς η κίνηση αλλά με μετρημένες συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Ας είναι, με την φορά αντίδρασης- καθαρά τεχνικής και μόνο- να σχετίζεται με την εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων αλλά και από τις αντοχές που «βγαίνουν μπροστά» σε αυτή την προσπάθεια.

Εάν βοηθήσει για λίγο η διεθνής συγκυρία το ΧΑ μπορεί να αποφέρει κέρδη από την υποκείμενη αγορά κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από το συνεχές shortάρισμα του 20άρη και τα ΣΜΕ πώλησης σε τραπεζικές μετοχές, τον τίτλο του ΟΤΕ και ακόμη 2-3 με κλίση.

Θα ήταν καλό από πολλές απόψεις εάν επιβεβαιώνονταν σε αυτή την…στροφή των αγορών η τεχνικότητα τους, εάν γίνονταν μία μικρή ανάπαυλα στο ανηλεές ξεπούλημα και το συνεχές ποντάρισμα σε διόρθωση διαρκείας.

Να δούμε εάν σταδιακά θα μπουν και άλλα κεφάλαια σε μετοχές, που μπορεί να κάνουν την διαφορά και στην στήριξη στον FTSE 20 με την ΔΕΗ να θεωρείται από προχθές ο πολυτιμότερος…φωτοδότης αυτού του εγχειρήματος.

Κάτι επιχειρείται να γίνει και στον ΟΤΕ, μετά και από το τελευταίο άδειασμα με την τιμή να διαμορφώνεται στα 5,68 ευρώ αλλά και στον ΟΠΑΠ εμφανίζονται βραχυπρόθεσμοι αγοραστές έως τα 11,4-11,5 ευρώ.

Σταδιακά θα πρέπει να ισχυροποιηθούν κάποιες στοιχειώδεις στηρίξεις- αυτές που λειτούργησαν πρόσκαιρα εχθές για τον Γενικό Δείκτη και τον 20άρη- ενώ για τη συνέχεια μένει να φανεί εάν τα χθεσινά χαμηλά του μπορεί να αποφέρουν μία αντίδραση πέραν των 680 μονάδων, που ήταν και ο αρχικός στόχος.

Στα 14,80 η μετοχή της Τιτάν, στα 3,95 του Μυτιληναίου, στα 16,92 της Coca Cola, στα 2,50 του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στα 1,02 ευρώ της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ενώ περνά τα 7 ευρώ η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ στα 5,66 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών- καθοδικών διαμορφώνεται στο 4 προς 1 με περίπου 80 μετοχές να αντιδρούν. Στα 0,28 ευρώ η Alapis, στα 2,64 η Intralot, στα 0,40 ευρώ η Γενική με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές. Στα 5,40 ευρώ ο Φουρλής, στα 0,36 η Ασπίδα, ενώ Ιλυδα και Υγεία αντιδρούν έως τα 0,58 και 1,01 ευρώ αντίστοιχα.

Η προσέγγιση σχεδόν με τη μία του αρχικού στόχου των 680 μονάδων (για τον 20άρη) θα πρέπει λογικά να «κρύβει» το περιθώριο μικρής διολίσθησης προς τις 674 μονάδες δηλαδή το ελάχιστο ημέρας με το χθεσινό κλείσιμο στις 669 μονάδες να αφήνει ένα μικρό…κενό, που ίσως καλυφθεί στη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v