Σοφοκλέους: "Dum spiro, spero..."

Οι εναπομείναντες αγοραστές στο Χ.Α. αγνόησαν το μπαράζ των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν και έδωσαν δυναμικό παρόν σε όλο τον FT 20. Ισχυρά κέρδη για τράπεζες, ΟΠΑΠ, Μotor Oil, Mυτιληναίο.

Οσο ζει ελπίζει η Σοφοκλέους (Dum spiro spero).

Οι εναπομείναντες αγοραστές στο Χ.Α. αγνόησαν το μπαράζ των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν (με κυριότερο την μείωση κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 που παρουσίασε το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 και μείωση κατά 1,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), αλλά και την ευμετάβλητη (κατ΄ αρχήν) εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και ανασυντάσσοντας τις “δυνάμεις” τους έδωσαν το παρόν σε όλους τους τίτλους του 20αρη, ενώ από εκεί και χαμηλότερα συνεχίζεται η αναζήτηση αγοραστών.

Αυτό βεβαίως επιβεβαιώνεται και από το +5,34% του Τραπεζικού δείκτη και το +4,32% του FTSE, έναντι του +3,55% του FTSEM και του +1,79% του FTSES.

Στο ταμπλό του 20αρη, μόνη “κόκκινη παραφωνία” ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-0,35%).

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Βιοχάλκο, Αγροτική, Κύπρου, Jumbo, MPB, του 5% για Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, MIG και του 4% για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Motor Oil, Eurobank.

Με μικρότερα αλλά αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1465,51 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1461,83 με κέρδη 3,76%, ενώ ο τζίρος σαφώς κατεβασμένος έφθασε τα 110,7 εκατ. από τα οποία τα 5,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Αντίστροφη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 148 ανοδικές μετοχές έναντι 44 πτωτικών και 23 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 11,11%.

Η σημερινή κίνηση ήταν τουλάχιστον καλοδεχούμενη, καθώς έδωσε “ανάσες” στην Αγορά και στα χαρτοφυλάκια που είχαν περιέλθει σε κατάσταση "ασφυξίας" λόγω “margins”, αλλά και σίγουρα εξαιρετικά χαμηλού κόστους αφού ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η μικτή αξία συναλλαγών πριν τις τελικές δημοπρασίες δεν έφτανε ούτε τα 98 εκατ. ευρώ (!)

Συγκρατημένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, προσπάθησαν να ανιχνεύσουν την αλλαγή διαθέσεων και περιορίστηκαν στο να επισημάνουν ότι η ανοδική διόρθωση θα έλθει χωρίς να προειδοποιήσει κανέναν, όμως χρειάζεται να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια για να πείσει και να αλλάξει την ψυχολογία που βρίσκεται στα τάρταρα.

Σε κάθε περίπτωση η ανοδική αντίδραση για να πείσει πρέπει να κάνει κατ΄ αρχήν ρεκόρ στο Χ.Α., δηλαδή να δώσει τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Σοφοκλέους μέσα στο 2010.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει μία σχετική βελτίωση της αισιοδοξίας για την βραχυπρόθεσμη πορεία των blue chips, όμως όσοι αποφάσισαν να αναλάβουν τον “κίνδυνο” των τοποθετήσεων δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Αγορά βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, όπως ο επικείμενος έλεγχος της τρόικας στα δημοσιοοικονομικά της Χώρας, το επικείμενο triple witching Ιουνίου (18/6), αλλά και το ότι στις 28 τρέχοντος (και αν δεν υπάρξει διαφορετική ανακοίνωση από το Χ.Α.) αίρεται η απαγόρευση του “short selling” (!)

Τα σημερινά “πονταρίσματα” των αγοραστών ενίσχυσαν και τα σενάρια για πιθανή αναθεώρηση του εγχώριου ΑΕΠ μέσα στο 2011, κάτι που θεωρητικά επιτρέπει το ισχύον καθεστώς της Ε.Ε. κάθε πέντε χρόνια (η προηγουμένη αναθεώρηση έγινε το 2006).

Σε αυτή την περίπτωση μέρος της παραοικονομίας θα περάσει στην πραγματική οικονομία και το ποσοστό του ελλείμματος, αλλά και του χρέους, ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά και θα μειώσει (έστω και εικονικά) το ρίσκο της εγχώριας οικονομίας (!)

Βέβαια έτσι η Ελλάδα θα παρουσιαστεί “πλουσιότερη” (αν και μέχρι το 2011 θα χρωστάει τα ίδια ή και περισσότερα) και θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που εξετάζεται επί του παρόντος (!)

Χωρίς να αποκλείεται ένα βραχυχρόνιο ανοδικό “τίναγμα” που μπορεί να “εξυπηρετήσει” τους έχοντες θέσεις “long” στην Αγορά Παραγώγων, οι περισσότεροι παράγοντες δεν συνηγορούν για διατήρηση μακράς ανοδικής αντίδρασης, υποστηρίζει η απαισιόδοξη σχολή σκέψης και προσθέτει ότι η Αγορά παραμένει με πωλησιακό σήμα που δεν αλλάζει αν ο Γενικός Δείκτης δεν δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 1538 και ακόμα καλύτερα των 1670 μονάδων και ο 20αρης κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 730 – 750.

Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους η αναβλητικότητα που διακρίνει την Κυβέρνηση στην λήψη σημαντικών αναπτυξιακών μέτρων (σε αντίθεση με τα συνεχή φοροεισπρακτικά μέτρα) έχει δημιουργήσει κρίση εμπιστοσύνης στην επενδυτική κοινότητα. Η τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για βελτίωσης της χρηματιστηριακής εικόνας, αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση τόσο στα δημοσιονομικά του κράτους όσο και την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο και αν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα ο Δείκτης θα αναζητήσει στήριξη στην περιοχή των 1350 μονάδων. Στην περίπτωση που την διασπάσει καθοδικά θα κινηθεί προς τις 1250 μονάδες.

Ασφαλώς και υπάρχει και μία πιο ψύχραιμη ματιά που θεωρεί ότι η σημαντική συρρίκνωση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί δικαιολογεί κάποιου είδους ανοδική διόρθωση (πιθανότατα χαμηλού κόστους, αν οι εν δυνάμει πωλητές επιλέξουν να επιστρέψουν σε ρευστοποιήσεις σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα), όμως η Σοφοκλέους δεν μπορεί να ελπίζει σε εντυπωσιακά πράγματα αν δεν αλλάξει η γνώμη των διεθνών επενδυτών για την Ελληνική οικονομία

Όταν η έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι το 73% των ξένων αναλυτών – επενδυτών συνεχίζει να “βλέπει” χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 40% υποστηρίζει την πιθανότητα η Χώρα μας να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, μάλλον η Σοφοκλέους δεν μπορεί να περιμένει και πολλά στηριζόμενη στις εγχώριες “δυνάμεις”.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, η μετοχή της ΔΕΗ σήκωσε, στην αρχή, το μεγαλύτερο “βάρος” των εντυπώσεων, επωφελούμενη από την είδηση για επικείμενη αύξηση των τιμολογίων, αλλά και από την έκθεση της Factset που την θεωρεί σαν τον “φθηνότερο” τίτλο από όλες τις μετοχές του 20αρη.

Σύμφωνα με την πρώτη είδηση, σε αύξηση 15-40% στα οικιακά τιμολόγια αναμένεται να οδηγήσει η πρόταση της ΡΑΕ για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία κατατίθεται εντός του Ιουνίου, τα αγροτικά τιμολόγια θα αυξηθούν μέχρι 60% και τα βιομηχανικά τιμολόγια κατά 8% ενώ τα εμπορικά τιμολόγια αναμένεται να μειωθούν κατά 10%-25% ανάλογα με την κατανάλωση (ο πληθωρισμός αλήθεια που θα φθάσει).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset η πλειονότητα των μετοχών του FTSE διαπραγματεύεται κάτω από 10 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010. Το p/e είναι ακόμα χαμηλότερο με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2011.

Πιο αναλυτικά και με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 το χαμηλότερο p/e έχει η ΔΕΗ. Η μετοχή της Επιχείρησης διαπραγματεύεται 4,65 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010 και 4,84 φορές τα κέρδη του 2011. Είναι με διαφορά η “φθηνότερη” μετοχή του FTSE.

Εννοείται ότι στην πορεία “ξεθάρρεψαν” οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, και ο Τραπεζικός δείκτης πήρε τα ηνία της Αγοράς.

Ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., καθώς η Eurobank έστω και οριακά επανήλθε υψηλότερα των 2 δισ, ενώ μετά τις τελευταίες σημαντικές απώλειες και παρά την σημερινή ανοδική αντίδραση ο τίτλος του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση αφήνοντας την τέταρτη στην ΔΕΗ.

Έτσι η πρώτη επτάδα των κεφαλαιοποιήσεων έχει ως εξής: Coca-Cola (6,23 δισ), Εθνική (5,86 δισ), ΟΠΑΠ (3,70 δισ), ΔΕΗ (2,91 δισ), ΟΤΕ (2,79 δισ), Alpha Bank (2,35 δισ), Eurobank (2,04 δισ).

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου και στον δείκτη “σηματωρό” για τις διεθνείς Αγορές, στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Στην πρώτη περίπτωση το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει “η καθοδική διάσπαση του ψυχολογικού ορίου του 1,2000 στη συναλλαγματική ισοτιμία του EUR / USD έχει δημιουργήσει μια πολύ βραχυχρόνια διαγραμματική “σημαία” κάτω από αυτήν μεταξύ κυρίως του 1,1990 και του 1,1873. Συνήθως οι σχηματισμοί αυτοί εάν δεν διαρραγούν αντιθετικά με μεγάλα “candlesticks” διαφυγής αποτελούν απλώς σταθεροποιητικούς “σταθμούς” συνέχισης της υπάρχουσας τάσης.

Δηλαδή εάν η ισοτιμία δεν μπορέσει στις επόμενες μέρες να αποτυπώσει στο 144λεπτο chart τιμών δύο έντονα λευκά “candlesticks” διαφυγής πάνω από το όριο του 1,2000 τότε θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια της πτώσης προς το επόμενο επίπεδο στήριξης του 1,1780 βάζοντας όμως ως διαγραμματικό στόχο την περιοχή του 1,1625.

Στην αντίθετη τώρα περίπτωση, που η τιμή της αναλογίας πραγματοποιήσει έντονη ανοδική κίνηση διαφυγής, από τον εν λόγω σχηματισμό, θα συναντήσει διαδοχικά τις σημαντικές βραχυχρόνιες αντιστάσεις του επιπέδου των 1,2108 και 1,2148. Εδώ όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η πιθανή επιβεβαιωμένη διακράτηση της ζώνης 1,2108 με 1,2148 θα βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός βίαιου ανοδικού στροφέα προς την περιοχή του 1,2326 με 1,2450.

Στην δεύτερη περίπτωση και όσον αφορά τον S&P 500, ο κ. Μάνθος επισημαίνει ότι ο εν λόγω δείκτης τρεις φορές τεστάρισε την στήριξη των 1044 μονάδων και αντέδρασε ανοδικά.

Για την περίπτωση του εν λόγω δείκτη, ζητούμενα είναι συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1072 μονάδων, όμως για να υπάρξει αλλαγή τάσης χρειάζονται επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1107 μονάδων.

Προβληματισμένος, παρά την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, που ομολογεί ότι δεν περίμενε τέτοια “καταστροφή” των αποτιμήσεων, αλλά και περισσότερο “θυμωμένους” τους αγοραστές, στην επανεμφάνισή τους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Η Αγορά δείχνει κάποια αντανακλαστικά αντίδρασης μετά την έντονη πτώση που προηγήθηκε. Οι δηλώσεις Κυβερνητικών αξιωματούχων και του Πρωθυπουργού σχετικά με την αρνητική φημολογία των τελευταίων ημερών εκτιμάται ότι βραχυπρόθεσμα θα περιορίσουν ένα μέρος της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που υπάρχει, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η χώρα να κηρύξει άμεσα πτώχευση.

Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να παραμένουν πολύ πιεσμένες και η σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης με το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο 23% με το προηγούμενο όριο αντίδρασης να βρίσκεται στο 25%. Σε κάθε επίπεδο (τεχνικό, θεμελιώδες και ψυχολογικό) η Ελληνική Αγορά βρίσκεται στο ναδίρ χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένας ορατός καταλύτης ανάκαμψης που να δηλώνει διάρκεια. Υπό αυτό το πρίσμα η Ελληνική αγορά θα ανακάμψει από “φθήνια” από την γρήγορη αλλαγή των επιπέδων των τιμών που δεν υποστηρίζεται από ανάλογο περιεχόμενο ειδήσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης παραμένει στην λογική των τοποθετήσεων εκτιμώντας ότι η Αγορά υποεκτιμά επί του παρόντος την εσωτερική αξία των εταιρειών κινούμενη σχεδόν αποκλειστικά από ψυχολογικές παρορμήσεις και από αρνητική φημολογία που δεν επιβεβαιώνεται.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται ειδήσεις και όχι ανέξοδες δηλώσεις, που θα συμβάλουν στην αλλαγή της ψυχολογίας, τόσο στο Χρηματιστήριο, όσο και στην οικονομία. Οι τεχνικοί αναλυτές δεν μπορούν να βασιστούν σε δεδομένα του 1998, καθώς σήμερα έχουμε άλλο νόμισμα και άλλαξαν οι μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες και όποια στοιχεία προκύπτουν δε διαμορφώνουν μία αξιόπιστη βάση για ασφαλή συμπεράσματα.

Η εποχή που ζούμε έχει αρκετές αβεβαιότητες και όλοι συμφωνούν πως συνολικά η χρήση θα είναι δύσκολη, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς οι καταναλωτές έγιναν ακόμη πιο συντηρητικοί.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος και εάν υπήρχε “σοβαρή” Aγορά, θα έπρεπε σε αυτά τα επίπεδα να “σκάσουν” 5-6 επιθετικές εξαγορές σε εισηγμένες, με βάση τις σημερινές τους κεφαλαιοποιήσεις.

”Όποιος βάλει λεφτά σήμερα σε μετοχές του 20άρη θα βγει σίγουρα κερδισμένος μέσα σε ένα ή δύο χρόνια”, επισημαίνει ο αναλυτής της Πήγασος, καθώς οι τιμές βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, φαινόμενο που αποδίδεται στις “περίεργες εποχές” που ζούμε.

Όσον αφορά επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους και σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη, ο ΟΤΕ κινείται σε ιστορικά χαμηλά “πληρώνοντας” και την ανακοίνωση της διοίκησης λίγο πριν τη γενική συνέλευση για μεγάλη μείωση του μερίσματος, ενώ για την Εθνική, εάν δε γίνει αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, οι σημερινές τιμές του τίτλου είναι “ευκαιρία ζωής”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών, ενώ σημειώθηκαν λίγες μετακυλίσεις θέσεων.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,22%.

Στάση αναμονής από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12917, τιμή εκκαθάρισης 689,72) κινήθηκαν μεταξύ 665,25 και 693,25 μονάδων.

Παρέμεινε αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (98900 Κύπρου, 12900 Πειραιώς 29000 Alpha Bank, 152400 Eurobank, 27000 Coca-Cola, 103200 MPB, 32100 MIG, 31800 Εθνική, 37300 Αγροτική, 24100 ΔΕΗ, 6600 Ταχ. Ταμιευτήριο, 9200 Ελλάκτωρ, 19100 Ελ. Πετρέλαια, 280000 ΟΤΕ, 5600 Βιοχάλκο, 12900 ΟΠΑΠ, 12400 Motor Oil, 21300 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4292), Alpha Bank (2940), Πειραιώς (857), Eurobank (2091), ΟΤΕ (1086), Κύπρου (569), MIG (881), ΔΕΗ (268), Coca-Cola (154), MPB (206), Μυτιληναίος (143), ΟΠΑΠ (484), Ταχ. Ταμιευτήριο (221), Ελλάκτωρ (129), Μέτκα (162), ΓΕΚ (110), Τιτάν (182), Ιντρακόμ (363), Αγροτική (540), ΕΧΑΕ (108).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Jumbo (30348 τεμ.)

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13571933 τεμ.), Eurobank (7058718 τεμ.), Alpha Bank (4560408 τεμ.), Πειραιώς (6744344 τεμ.), Κύπρου (4992078 τεμ.), MIG (6797808 τεμ.).

Ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 1000 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, τα 500 λήξεως Ιουνίου με τιμή εξάσκησης τα 6,80 ευρώ και άλλα 500 λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,00 ευρώ

Ας σημειωθούν τα 31069 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις, εν όψει triple witching, στις 18/6.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v