Σημάδια ζωής από τις ..."εφεδρείες"

Οι στοχευμένες συναλλαγές σε μη τραπεζικές μετοχές και η κινητικότητα σε μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης παραπέμπουν σε "πονταρίσματα" στο ενδεχόμενο ανοδικού κυματισμού. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Ανοδική αντίδραση λόγω triple witching ή κάτι περισσότερο και λόγω της επικείμενης επαναφοράς του θεσμού των «ανοιχτών πωλήσεων», θα φανεί από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Ήδη η υπέρβαση των 732 μονάδων για τον FT20 θεωρήθηκε από μερίδα αναλυτών ενθαρρυντική ένδειξη, που ενδεχομένως να οδηγεί σε αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Εκτίμηση, που εάν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να «κρύβει» για τον 20άρη περιθώριο περαιτέρω κίνησης του προς τις 780 μονάδες, δηλαδή 4-5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ένα άλλο στοιχείο, που έκανε αρκετούς να αναθαρρήσουν και να ποντάρουν στο ενδεχόμενο ενός «ανοδικού κυματισμού» είναι η…διενέργεια στοχευμένων συναλλαγών σε μη τραπεζικές μετοχές του Ftse20 (Coca Cola 3Ε, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν) και η αύξηση του τζίρου σε CFDs, σε παράλληλες πλατφόρμες.

Αυτό γιατί πέραν των συναλλαγών, που πραγματοποιούνται στην υποκείμενη αγορά μετοχών και στα Παράγωγα (ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας υπολογίζεται σε 140-150 εκατ. ευρώ) τις τελευταίες συνεδριάσεις γίνονται πολλές «κρυφές» συναλλαγές, που κατά κύριο λόγο αφορούν σε αγορές-τοποθετήσεις ειδικών της αγοράς και επιχειρηματίες (insiders).

Όπως σημειώνει χρηματιστηριακός παράγοντας εδώ και μερικές ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά ο τζίρος που γίνεται σε ασφάλιστρα κινδύνου επί μετοχών (σε Ftse20 &Mid 40) μέσω ξένων εταιρειών (ενδεικτική η περίπτωση της Saxo Bank). Παράλληλα την ίδια περίοδο φέρεται να έχει ενεργοποιηθεί και πάλι κύκλος συναλλαγών μέσω παράλληλων χρηματιστηριακών πλατφορμών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Turquoise Trading Platform.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ενώ το ΧΑ φαίνεται να ανεβαίνει με χαμηλούς τζίρους (κάτι που καθιστά αδύναμη την αντίδραση) στην πραγματικότητα το σύνολο των συναλλαγών μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσιο. Στην περίπτωση, που συνεχιστεί αυτή η ροή «κρυφών συναλλαγών-κεφαλαίων» τότε η συνέχεια της κίνησης, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.383 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (στις 8/6) και των 655 για τον 20άρη μπορεί να σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μία καθαρά τεχνικής μορφή αντίδραση, απόρροια μίας πολύ μεγάλης διόρθωσης που προηγήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση η προηγούμενη εβδομάδα είχε αρκετά ενδιαφέροντα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι «αγορές» υπενθύμισαν την παρουσία τους «στοχεύοντας» την ισπανική οικονομία, το ευρώ κράτησε την πρόσκαιρη του αντίδραση και το ΧΑ κινήθηκε… κόντρα στην προεξόφληση της πλειονότητας.

Η ενίσχυση της εκτίμησης, πως για αυτόν τον κύκλο της αγοράς, επιβεβαιώνονται τα χαμηλά 11-12ετίας για τον Γενικό Δείκτη και τον Ftse20 ώθησε αρκετούς να «ανοιχτούν» αγοραστικά. Αρχικά με την προσδοκία να πιάσουν την αντίδραση, που «χρωστούσε» η αγορά στη συνέχεια προσβλέποντας σε κάτι περισσότερο.

Ωστόσο ακόμη είναι πολύ ενωρίς για οτιδήποτε –ειδικότερα για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες- με την αντίδραση να «κρύβει» εξίσου ευκαιρίες και παγίδες. Όμως μετά από καιρό κάτι φάνηκε να κινείται στον ΟΤΕ, η ΔΕΗ έπιασε τα 13 ευρώ, η Coca Cola έκανε υψηλή τιμή στα 18,77 ευρώ, ο Τιτάνας συνέχισε ως τα 15,50 ευρώ.

Σημαντικό όμως είναι, πως μετά από καιρό- πολύ καιρό- αφυπνίστηκε ένα μικρό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης. Η περίπτωση της Lavipharm, του Παρνασσού, της Centric, της Pasal αλλά και άλλων δυνάμεων αυτής της κατηγορίας έδωσε «ανάσες» σε αρκετούς, ένα μέρος του…ταμπλώ. Και εν πάση περιπτώσει σε ορισμένες περιπτώσεις έδειξε πως μετοχές που διασπούν ανοδικά τις πρώτες αντιστάσεις μπορεί να αποφέρουν κάτι καλύτερο, εάν υπάρξουν οι ανάλογες προϋποθέσεις.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΕΛΓΕΚΑ (που προφανώς και ωφελείται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η θυγατρική της Διακίνηση με την CoSco) με τη μετοχή της να είναι μία από τις ελάχιστες (εάν δεν κάνουμε λάθος μόλις 28) που από την αρχή του έτους έχουν θετική απόδοση. Συγκεκριμένα για τη μετοχή η αντίδραση, που προηγήθηκε οδήγησε στην διαμόρφωση «σχηματισμού διπλής κορυφής» (στα 0,75 ευρώ). Ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση του σχηματισμού θα άνοιγε τον δρόμο για κίνηση προς τα 1,2-1,3 ευρώ.

Άλλωστε η προηγούμενη εβδομάδα μας επεφύλαξε την νίκη της Εθνικής Ελλάδας- τη στιγμή που κορυφώνονταν η αμφισβήτηση και η απαισιοδοξία- όπως εύστοχα σημειώνει ο φίλος αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης. Ακριβώς στη φάση, που… κορυφώνονταν η απαξίωση, η αμφισβήτηση και το Bearish Sentiment έπιανε κόκκινο, ήρθε μία καλή συνεδρίαση.


-------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Τι συμβαίνει και η αγορά δεν υποχωρεί; Από ότι φαίνεται η στάση των ξένων επενδυτών έγινε λιγότερο επιθετική έναντι της Ελλάδας καθώς η διάθεση πωλήσεων όσο προωθούνται κάποια ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών (Ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις) φαίνεται να δίνει την θέση της στην αναμονή για την αξιολόγηση των προσπαθειών.

Σε αυτή την αναμονή η αγορά έχει το χρόνο να διακρίνει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την πολύμηνη πτώση και από πωλήσεις που είχαν σκεπτικό μείωσης έκθεσης χώρας και όχι ειδικού κινδύνου που αφορά επιμέρους εταιρίες.

Επιπλέον η ενσωμάτωση των αρνητικών προσδοκιών έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και όσο αυτές οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώνονται η αγορά οφείλει να αναπροσαρμόζει ως προς το θετικότερο την στάση της. Η αρνητική προσδοκία της εβδομάδας που πέρασε είχε να κάνει με την ικανότητα δανεισμού της Ισπανίας και καθώς η έκδοση των Ισπανικών ομολόγων ήταν επιτυχημένη ήταν επόμενο οι Ευρωπαϊκές αγορές να αξιολογήσουν θετικότερα τα δεδομένα ρίσκου.

Επιπλέον οι δύο βασικοί δείκτες της Wall Street έχουν μπει τεχνικά σε bull market διασπώντας τις βασικές χρονοσειρές των 200 ημερών γεγονός το οποίο έχει ενισχύσει το momentum της θετικής ψυχολογίας στις υπόλοιπες αγορές δίνοντας ένα σήμα για περισσότερες εισροές σε μετοχικούς τίτλους.

Κάθε άνοδος πάντως ξεκινάει σαν ανοδική διόρθωση με χαμηλό τζίρο και λίγους τολμηρούς αγοραστές, μικρές αρχικές διακυμάνσεις και συνεχείς συστηματικές αυξήσεις τιμών σε δεικτοβαρείς τίτλους. Όταν η διόρθωση γίνει κύρια τάση μετά από διασπάσεις σημαντικών επιπέδων, τεχνικών δεικτών και έλθουν και κάποια κέρδη στους ισολογισμούς είναι πια αργά. Στις ανοδικές διορθώσεις που εξελίχθηκαν σε τάση το 2003 και το 2009 το ράλι της αγοράς μέχρι την πρώτη διόρθωση ήταν πάνω από 80%.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πλαγιοκαθοδική γραμμή τάσης που έρχεται από τις αρχές Μαρτίου βγαίνοντας με αξιώσεις στο… «ξέφωτο». Το ανοδικό περιθώριο που δίνει η διάσπαση είναι αξιοπρεπές και κινείται μέσα στην περιοχή των 1.700 – 1.750 μονάδων. Εκεί θα πρέπει να εξετασθεί η δομή της ανόδου καθώς και η συναλλακτική δραστηριότητα που μπορεί να υποστηρίξει κάτι καλύτερο και το αν θα πάμε σε καθοδική διόρθωση.

Κατά την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε την αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με την χρονοσειρά των 30 ημερών που έρχεται με αρκετή φόρα και με φθίνουσα τάση κοντά στην περιοχή των 1.570 μονάδων. Το σενάριο της διάσπασης και άρα της συνέχισης της ανόδου παραμένει πρώτο στις εκτιμήσεις μας καθώς το σήμα θα ενεργοποιήσει περισσότερους αγοραστές και ενδεχομένως να ενεργοποιήσει και άλλους τίτλους με χαμηλή συνεισφορά έως τώρα στην άνοδο του Γενικού Δείκτη.

Παραμένουμε αγορασμένοι σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό αναμένοντας μία δίκαιη απόδοση για το αυξημένο ρίσκο που έχουμε αναλάβει.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.542,99 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 5,43%, περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 29,74%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 3,65%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 5,2%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 6,38% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ενισχύθηκαν οι Τηλεπικοινωνίες κατά 13,43%, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 13,4% και ο κλάδος των Χημικών με άνοδο 10,3%.

Στον αντίποδα, απώλειες εμφάνισε μόνο ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής κατά 1,82%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Nutriart (57,89%), Έδραση- Ψαλλίδας (55,56%), Lavipharm(52,08%), Παρνασσός (51,11%), Axon Συμμετοχών (41,18%), Vell Group(32,89%), Ακρίτας (32,2%), Compucon (30%), Λάμψα (28,01%) και Καραμολέγκος (25,45%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: CPI (-20%), Medicon (-18,12%), Ξυλεμπορία (-14,55%), Σαραντόπουλος (-14,38%), Paperpack (-12,5%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-12,32%), Κούμπας (-11,76%), Τεχνικές Εκδόσεις (-10,71%), Epsilon Net (-10%), και Τρία Άλφα (9,92%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v