Οι παραθεριστές επέστρεψαν χωρίς λεφτά (!)

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον ΓΔ, με τον τζίρο μόλις πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ, το 2ο χαμηλότερο τζίρο του έτους. Απελπιστικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Ένατη πτωτική συνεδρίαση για τη ΔΕΗ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη, με συνεχώς μειούμενο τζίρο που στην σημερινή συνεδρίαση μόλις και ξεπέρασε τα 45 εκατ. και είναι ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος για το 2010 (ο χαμηλότερος στα 38,191 εκατ. και στην συνεδρίαση της 5/7).

Οι αφορμές για διστακτικές τοποθετήσεις των αγοραστών τα σχετικά καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και η επιστροφή των φημών για ανακατατάξεις στον Τραπεζικό κλάδο που αυτή την φορά έφερναν επικεφαλής των εξελίξεων τις Alpha BankEurobank, μετά από φημολογούμενες συναντήσεις κορυφαίων στελεχών στην Γενεύη.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι το Χ.Α. συνέχισε να επιμένει σε θετικό πρόσημο παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια γύρισαν σε αρνητικό βηματισμό και λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street (και αυτή άνοιξε με μικρές απώλειες) βρίσκονταν στο χαμηλό ημέρας.

Οι αναλυτές θεωρούν σαν πρώτο στόχο την επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 1580 μονάδων (ενδοσυνεδριακά ο Δείκτης βρέθηκε οριακά υψηλότερα) και τονίζουν ότι με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων η προσοχή της Αγοράς θα επιστρέψει στο διεθνές κλίμα, στα νέα από τα μέτωπο του δημοσιονομικού προβλήματος και στις πιθανολογούμενες εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Επίσης η εμμονή του τζίρου στο να διατηρείται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, θα συνεχίσει να ευνοεί την μεταβλητότητα και τις συχνές εναλλαγές προσήμων.

Από την άλλη υπάρχουν και οι “αμετανόητα” απαισιόδοξοι που συνεχίζουν να απέχουν από την Αγορά θεωρώντας ότι δεν θα αργήσουν να επιστρέψουν τα σενάρια τρόμου και σημαντικής υποχώρησης.

Και βέβαια και αυτοί έχουν επιχειρήματα και μάλιστα σημαντικά:

Πέρα από κάθε πρόβλεψη αναμένεται να κινηθεί και φέτος ο δανεισμός του Ελληνικού δημοσίου, ξεπερνώντας τα 73 δισ. ευρώ έναντι περίπου 65 δισ. ευρώ που ήταν ο περυσινός δανεισμός. Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι τεράστιες, λόγω της δυναμικής την οποία έχει λάβει κυρίως το Δημόσιο χρέος, το οποίο στο τέλος Ιουνίου έφτασε στα 317 δισ. ευρώ (περίπου στο 137% του ΑΕΠ).

Στο ίσιο ανησυχητικό μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του τμήματος διαχείρισης κινδύνου της Wells Fargo κ. Aryam Vasquez σύμφωνα με τις οποίες η Ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς είναι δύσκολη η σταθεροποίηση του Δημόσιου χρέους, ενώ θεωρεί ότι οι συγχωνεύσεις των Ελληνικών Τραπεζών δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ρευστότητας

Όμως και τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που συνεχίζουν να ανακοινώνουν με πυκνότερη ροή οι εισηγμένες μόνο υποστηρικτικά δεν μπορούν να θεωρηθούν αφού η συρρίκνωση της κερδοφορίας αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τις αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 17.00 και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου 170 εισηγμένες εταιρείες και η αθροιστική τελική γραμμή στα αποτελέσματα εξαμήνου έδειχνε ζημιές 1,4 δισ, κάτι που δεν έχει προηγούμενο (!)

Έτσι, επόμενο είναι οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου να υποστηρίζουν ότι κάθε ανοδική αντίδραση πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία αύξησης ρευστότητας, αφού αυτή αφ΄ ενός συνοδεύεται από χαμηλούς τζίρους και αφ΄ ετέρου επικεντρώνεται κυρίως σε Τραπεζικούς τίτλους γεγονός που στερεί από την Αγορά την δυνατότητα επιλογών και διάχυσης της ανόδου.

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι των διεθνών αναλυτών που τονίζουν ότι μπορεί η Ευρωζώνη να δέχεται τα περισσότερα “πυρά” των διεθνών οίκων, όμως δεν αποκλείεται το τελικό χτύπημα στην ψυχολογία των Αγορών να έλθει είτε από Δυσμάς, είτε εξ Ανατολών και έχοντας σαν αφορμή την Αγορά κατοικιών σε ΗΠΑ και Κίνα.

Οι Τράπεζες των ΗΠΑ θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για να αντέξουν τη νέα πτώση της στεγαστικής Αγοράς, σύμφωνα με την αναλύτρια Meredith Whitney. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Bloomberg, η Whitney τόνισε πως οι Τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για μία ύφεση “double-dip” στην Αγορά κατοικίας η οποία φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπεροπλία του “πράσινου” στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank (-1,73% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Πειραιώς (-2,41% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Αρνητικό τελικό πρόσημο για ΔΕΗ (κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Ελλάκτωρα, Ταχ. Ταμιευτήριο (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και Εθνικής (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+3,54%) και Coca-Cola (+3,93%). Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για MIG, Motor Oil και θετική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Αγροτική, Κύπρου, Jumbo, Eurobank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1581,51 μονάδες (11.08), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή πλαγιοκαθοδική πορεία και έκλεισε τελικά στις 1561,2 μονάδες με κέρδη 0,92%, ενώ ο τζίρος απόλυτα αποκαρδιωτικός ξεπέρασε τα 45 εκατ. από τα οποία, μάλιστα, τα 7,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Υποφερτή η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 23 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά επιφυλακτικός και συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει και ο Νίκος Σκουριάς που επισημαίνει: “Κύμα αισιοδοξίας σκόρπισε η τελευταία αναθεώρηση και τελική μέτρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης του 2ου τριμήνου στις ΗΠΑ (1,6% έναντι εκτίμησης για 1,4% σε ετησιοποιημένη βάση), το οποίο οδήγησε σε μία πρόσκαιρη υποχώρηση του μακροοικονομικού ρίσκου που σχετίζεται με την επιβραδυνόμενη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και ένα μίνι ράλι ανακούφισης στις χρηματιστηριακές Αγορές.

Θετικά και καταλυτικά επίσης επέδρασε και η “καθησυχαστική” ομιλία του Ben Bernanke, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole, κατά τη διάρκεια της οποίας διαβεβαίωσε ότι η FED είναι έτοιμη να λάβει τα αναγκαία, μη-συμβατικά μέτρα στήριξης σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αφού, πάντως, προηγουμένως είχε επισημάνει την απώλεια δυναμικής των οικονομικών επιδόσεων της Αμερικανικής οικονομίας.

Κατά την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η συνεπακόλουθη θετική αντίδραση της Αγοράς κρίνεται ιδιαίτερα υπερβολική καθώς αγνοεί επιδεικτικά το επιβαρημένο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό καταδεικνύεται από τους αναιμικούς πλέον ρυθμούς ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας (1,6% έναντι 1ης μέτρησης 3%) που ουσιαστικά προαναγγέλλουν διατήρηση της αδυναμίας στις Αγορές εργασίας και κατοικιών.

Η Αγορά φαίνεται να παραγνωρίζει επίσης ότι η FED υπολείπεται των δυσμενών μακροοικονομικών γεγονότων και καθυστερεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιβράδυνσης και να δράσει αναλόγως, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε τις δηλώσεις του Jean-Claude Trichet, Διοικητή της ΕΚΤ, που ακολούθησαν εκείνες του Bernanke, βάσει των οποίων η δημοσιονομική εξυγίανση κρίνεται επιβεβλημένη για την επίτευξη μιας σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, και σίγουρα προτιμητέα έναντι των όποιων βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης.

Τέλος, ούτε η απρόσμενη προειδοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού Intel για χαμηλότερες πωλήσεις και ελαφρώς συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους κατά το 3ο τρίμηνο, αλλά ούτε και η τελική διαμόρφωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan σε χαμηλότερα των προσδοκιών επίπεδα τον Αύγουστο (68,9 έναντι 69,6) φάνηκαν ικανές να ανησυχήσουν τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουριά, η ιδανική διαχειριστική επιλογή προκρίνει τον περιορισμό της έκθεσης σε μετοχές, έστω και αν δεν μπορούν να θεωρηθούν ως απαιτητικές οι αποτιμήσεις τους και τη διακράτηση υψηλών ποσοστών μετρητών ή και κρατικών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, προτείνεται άνοιγμα μιας θέσης σε ΣΜΕ στο Γερμανικό Bund.

Μεταξύ των μετοχικών αξιών, η προτίμηση πηγαίνει σε κλάδους με παραδοσιακά αμυντικά χαρακτηριστικά και εταιρείες που συνδυάζουν χαμηλή μόχλευση, υψηλή ορατότητα και έμμεση ή άμεση δραστηριοποίηση στις αναδυόμενες Αγορές.

Για όσους επιθυμούν επιπλέον προστασία ή και να επωφεληθούν επενδυτικά από μία πολύ πιθανή, πτωτική τάση, η Αγορά “short” ή “ultra” short διαπραγματεύσιμων Α/Κ ΕTFs όπως και η πώληση ΣΜΕ/ αγορά put option σε βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ενδείκνυνται εφόσον το αναλαμβανόμενο ρίσκο παραμείνει υπό έλεγχο.

Εξαιρετικά συγκρατημένος για την τάση των Αγορών, δηλώνει και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, που ξεκινώντας από το Ελληνικό Χρηματιστήριο επισημαίνει ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Αγορά προσπαθεί να κινηθεί πλαγιοανοδικά περιμένοντας άμεσες εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Το ενδιαφέρον “πυροδοτήθηκε” από την ανακοίνωση των ξένων συμβούλων εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Κατά την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η προσοχή της Αγοράς θα συνεχίσει να εστιάζεται στον τίτλο του Ταχ. Ταμιευτηρίου, για το οποίο εκτιμά ότι θα επιλεχθεί η λύση της δημόσιας προσφοράς με την τιμή του deal να είναι πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό.

Ενδιαφέρον φαίνεται να έχουν εκδηλώσει όλοι σχεδόν οι εγχώριοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι αλλά και ορισμένοι Ευρωπαϊκοί κολοσσοί.

Σημαντικό ρόλο βέβαια, στην βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα παίξουν οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Χριστόπουλος δηλώνει εξαιρετικά απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι για τα περισσότερα Χρηματιστήρια το Φθινόπωρο θα είναι πολύ κακό με επίκεντρο εκ νέου τα Κρατικά χρέη. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι μόνο μία γενικότερη παγκόσμια αναδιάρθρωση των Κρατικών χρεών, θα μπορέσει να “απαλλάξει” Αγορές και Κυβερνήσεις από το “άγχος” εξυπηρέτησης του δανεισμού και θα δώσει χώρο στην εξαγγελία μέτρων σημαντικής ανάπτυξης.

Μέχρι τότε οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις στις Αγορές καλό θα είναι να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αύξησης ρευστότητας και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Ο χαμηλός τζίρος ενισχύει την επιφυλακτικότητα, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ προσπαθεί να “ανιχνεύσει”, για λογαριασμό της στήλης, του τίτλους του 20αρη με την καλύτερη διαγραμματική συμπεριφορά και επισημαίνει: “Αδιαφιλονίκητα την καλύτερη διαγραμματική εικόνα παρουσιάζει ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου, καθώς έχει διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ 200 ημερών (3,78 ευρώ) και “τεστάρει” την αντίσταση στα 4,70 ευρώ. Τον δεύτερο λόγο έχει ο τίτλος της Τρ. Κύπρου που δείχνει να συσσωρεύει δυνάμεις πέριξ των 4,00 ευρώ και δείχνει διαθέσεις ανοδικής κίνησης με την πρώτη ευκαιρία.

Στη συνέχει έρχεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που συνεχίζει τις ταλαντώσεις γύρω από την περιοχή των 10 ευρώ, αφήνοντας όμως “γλυκόπικρη γεύση” σε όσους προσπαθούν να την “shortαρουν” σε αυτά τα επίπεδα. Συνεχίζει να έχει τεχνικά ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 10,88 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 12,20 ευρώ.

Από τους άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τίτλος της ΔΕΗ που συμπλήρωσε 9ημερο “καθοδικό crescendo” και πλησιάζει στην τριπλή στήριξη των 11,00 ευρώ.

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και οι τάσεις σταθεροποίησης στο εξωτερικό ενδεχομένως να βελτιώσουν την εικόνα διαπραγμάτευσης της εγχώριας Αγοράς δίνοντας εκ νέου ώθηση στον Γενικό Δείκτη για να προσεγγίσει την αντίσταση των 1580 μονάδων, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη εκτιμάται ότι εξελίσσεται με πολύ αναιμικούς συναλλακτικούς όγκους καθιστώντας πολύ επισφαλή τα συμπεράσματα μιας άμεσης ανάκαμψης, καθώς είναι απίθανο η άνοδος να συνεχίσει την επέκταση της προς υψηλότερα επίπεδα χωρίς την συνδρομή εγχώριων θετικών νέων.

Σε ότι αφορά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η εικόνα της κερδοφορίας μπορεί να χαρακτηριστεί αποκαρδιωτική: Από τις λίγες θετικές εξαιρέσεις επισημαίνονται οι Mermeren Combinat, Καρέλιας, Eurodrip, Καραμολέγκος και Κυλινδρόμυλοι Λουλη.

Στον αντίποδα οι Υγεία, Vivartia, Επιχειρήσεις Αττικής, τα μέσα ενημέρωσης MEGA, Alter και Audiovisual εμφανίζουν μεγάλο ζημιογόνο αποτέλεσμα. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται αύριο, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υποτονική συνεδρίαση με κυριότερα χαρακτηριστικά την μικρή άνοδο και τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με ελαφρώς μικρότερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις περίπου στο 0,45%, ενώ μετά τις 17.00 οι πωλητές έδειξαν επιθετικότερες διαθέσεις με αποτέλεσμα οι υποτιμήσεις να φθάσουν έως το 1%

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4117, τιμή εκκαθάρισης 756,25) κινήθηκαν μεταξύ 750,5 και 768 μονάδων.

Αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (1327200 Eurobank, 1849000 MPB, 1000000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1270), Alpha Bank (1087), Πειραιώς (428), Eurobank (650), ΟΤΕ (650), MIG (626), Κύπρου (207), Ελ. Πετρέλαια (173), Ταχ. Ταμιευτήριο (101), ΔΕΗ (231), Coca-Cola (170), ΟΠΑΠ (155), Μυτιληναίος (223), Αγροτική (627), ΓΕΚ (124).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/8, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5504326 τεμ.), Eurobank (7878637 τεμ.), Εθνική (13242210 τεμ.), Κύπρου (5370028 τεμ.), Πειραιώς (7038340 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v