Οι δημοπρασίες έβαλαν το ...χέρι τους

Με τη βοήθεια και των δημοπρασιών περιορίστηκαν οι έντονες απώλειες στο ΧΑ, που κλείνει τον Αύγουστο με απώλειες 7,5% και 10% για τράπεζες. Σημαντικά κέρδη για ΚΥΠΡ, κάτω των 10€ η ΕΤΕ. Μείωση δανεισμού τίτλων.

Ασφαλώς και η εικόνα είχε αρχίσει να βελτιώνεται λίγο μετά τις 16.00 όταν ανακοινώθηκαν οι τιμές των Αμερικανικών κατοικιών και άρχισαν με μαζεύουν τις απώλειες τους οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των Αμερικανικών κατοικιών τον Ιούνιο συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου, όπως έδειξε ο δείκτης για τις τιμές των κατοικιών S&P Case-Shiller. Ειδικότερα, οι δείκτες S&P Case-Shiller των 20 και των 10 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι δείκτες σημείωσαν άνοδο 0,3%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης των 10 μεγαλύτερων περιοχών ενισχύθηκε 5%, ενώ ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων περιοχών σημείωσε άνοδο 4,2%.

Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα μάκρο ενίσχυσαν τα μικτά συναισθήματα. Έτσι επέκταση μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο των Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 56,7 μονάδες από 62,3 τον Ιούλιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 57,6 μονάδες.

Από την άλλη αύξηση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Conference Board τον Αύγουστο ξεπερνώντας παράλληλα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες από τις 51 μονάδες, επίπεδο στο οποίο οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν να παραμείνει.

Στην αντίδραση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων έδειξε να ακολουθεί και η Σοφοκλέους για να έλθουν οι δημοπρασίες και να δώσουν τις πλέον σημαντικές βοήθειες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 17.00 στις 1541,55 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1555,41 μονάδες, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Jumbo, Αγροτική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, και Πειραιώς.

Η σημερινή ήταν και η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου που έφυγε αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 7,53% και από τον Τραπεζικό 10,06%.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του πρώτου στο -29,18% και του δεύτερου στο -37,64%.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η δέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της ΔΕΗ.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+3,71%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+2,45%) και ΟΠΑΠ (+2,14%), με τους δύο πρώτους (για διαφορετικούς λόγους) να δείχνουν διαθέσεις θετικής διαφοροποίησης περίπου από την αρχή της συνεδρίασης.

Αξιοσημείωτα τελικά κέρδη για την Πειραιώς και τα Ελ. Πετρέλαια, θετικό τελικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Coca-Cola, Jumbo, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-5,59%), MIG (-5,10%) και υπόλοιπο εντολής αγοράς ανεκτέλεστο 137768 τεμ. στην τιμή κλεισίματος, Τιτάνα (-3,27%) και ΔΕΗ (-2,77%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Μυτιληναίο και Εθνική (στην τιμή κλεισίματος υπόλοιπο εντολής αγοράς ανεκτέλεστο 397773 τεμ.) και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΟΤΕ, MPB, Alpha Bank (στην τιμή κλεισίματος υπόλοιπο εντολής αγοράς ανεκτέλεστο 283773 τεμ.).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1528,12 μονάδες (11.13) και έκλεισε τελικά στις 155,41 με απώλειες 0,37%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος ξεπέρασε τα 72 εκατ. από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 16,67%.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Παρνασσός, εβζ, Ιμπέριο και Attica Bank.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τα νούμερα επιβεβαίωσαν και τα πλέον αρνητικά σενάρια, με τους αναλυτές αν δηλώνουν από επιφυλακτικοί έως απόλυτα απαισιόδοξοι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα η τελική γραμμή και το αθροιστικό αποτέλεσμα όλων των εισηγμένων, δείχνει ότι το α΄ εξάμηνο ολοκληρώθηκε με τελικές αθροιστικές ζημιές περίπου 1,4 δισ ευρώ, μόλις το 45% των εισηγμένων επέδειξε κερδοφορία και βέβαια όλα αυτά είναι εξαιρετικά αρνητικά μηνύματα για επενδυτές, Τράπεζες, αλλά και το Κράτος που δεν μπορεί να ελπίζει σε ιδιαίτερα έσοδα από την κερδοφορία των εταιρειών.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περιορίζονται στο να αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα απλά επιβεβαίωσαν αυτά που φοβόταν η Αγορά, δηλαδή τις συνθήκες κλιμακούμενης ύφεσης, ενώ η αβεβαιότητα εντείνεται λόγω και της επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς Αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Μάλιστα δεν λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η φετινή χρήση ίσως αποδειχθεί η χειρότερη της 20ετίας από άποψη κερδοφορίας και βέβαια αν αυτό συνεχιστεί σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ένδοια ειδήσεων, θα επιτείνει την επιφυλακτικότητα όσων επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς.

Ασφαλώς ο μεγαλύτερος προβληματισμός δημιουργείται από την τεχνική εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων που μετά από μικρές και βραχύβιες ανοδικές εκλάμψεις επιστρέφουν εκ νέου στα “χέρια” των πωλητών και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όσο τα σενάρια για σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο παραμένουν απλά σενάρια.

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι ανησυχίες από το δημοσιονομικό μέτωπο, καθώς η υστέρηση των εσόδων συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, γεγονός που καθιστά τη λήψη νέων μέτρων μονόδρομο.

Όμως και στις διεθνείς Αγορές τα πράγματα δεν δείχνουν καλύτερα και όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος φέρνουν άσχημα νέα για τα Χρηματιστήρια, ενώ οι Τράπεζες παραμένουν υπέρ-μοχλευμένες εν όψει πιθανού δεύτερου κύματος της χρηματοοικονομικής κρίσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις συνεχιζόμενες εκροές από τα Χρηματιστήρια μετοχών, αφού αρκετοί μεγάλοι επενδυτές θεωρούν σώφρον να εγκαταλείψουν βραχυπρόθεσμα τις μετοχές αναζητώντας άλλα “επενδυτικά καταφύγια”.

Ανησυχητική και η τεχνική εικόνα των δεικτών στην Wall Street, με τους επενδυτές να αισθάνονται ότι επανέρχεται δριμύτερο το αίσθημα αβεβαιότητας για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας, εν αναμονή σημαντικών οικονομικών στοιχείων μέσα στην εβδομάδα. Οι επενδυτικές ανησυχίες εστιάζονται κυρίως στα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και ακόμη περισσότερο στα στοιχεία για την απασχόληση τον Αύγουστο, που ενδέχεται να επιβεβαιώσουν τους φόβους τα σενάρια διπλής ύφεσης.

Τα αρνητικά θεμελιώδη με την αρνητική ψυχολογία και όλα αυτά σε συνδυασμό με το επιδεινούμενο διεθνές κλίμα, φαίνεται ότι θα συντηρήσουν την βραχυπρόθεσμη αρνητική τάση, εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, που θεωρεί ότι τα Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται με χαμηλό όγκο συναλλαγών και διαρκείς εναλλαγές προσήμων για το Γενικό Δείκτη.

Η αρνητική πορεία της Ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να κατατάσσει τη Χώρα στις περιοχές υψηλού κινδύνου, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε Ελληνικά αξιόγραφα, το spread των οποίων διαμορφώθηκε στα υψηλότερα σημεία του έτους, αφού ξεπέρασε τις 930 μονάδες βάσης.

Η συνεχής μείωση τω καταθέσεων στις Ελληνικής Τράπεζες -216 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από 219,8 δισ. ευρώ τον Μάιο- μεγαλώνει το πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας.

Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ιδιαίτερες θετικές εκπλήξεις. Οι εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν στην πλειονότητά τους ζημίες, ενώ και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τα αποτελέσματα συμπίπτουν με τις αρνητικές προβλέψεις. Καταγράφονται σημαντικές μειώσεις κερδών, κάτι που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2009 που επέβαλε η Κυβέρνηση και κλόνισε τα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων Επιχειρήσεων.

Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την 1η Σεπτεμβρίου επανέρχεται ο θεσμός των καλυμμένων “ανοιχτών” πωλήσεων (short selling).

Σε διεθνές επίπεδο συνεχίστηκε η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι προσδοκίες των επενδυτών και να αναλάβει την πρωτοβουλία η διεθνής κερδοσκοπία.
 
Γι’ αυτό πιθανότατα το επόμενο διάστημα θα παρακολουθήσουμε στις Αγορές έντονες βραχυχρόνιες διακυμάνσεις και συχνές αλλαγές προσήμων. Σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η πρώτη αναθεώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β΄ τρίμηνο, από 2,4% σε 1,6%, έναντι ανάπτυξης 3,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Όλα αυτά οδηγούν τα διεθνή κεφάλαια από τις μετοχές στα ασφαλή καταφύγια των βασικών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ο χαμηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ που διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,2% ετησίως και τα δημοσιονομικά προβλήματα των περιφερειακών Χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να διατηρήσουν τα βασικά επιτόκια χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα από εδώ και πέρα. Αυτό, σε συνδυασμό με την ασταθή ανάπτυξη μεγάλων οικονομιών, θα έχουν σαν αποτέλεσμα αθρόες αγορές στα βασικά ομόλογα (ΗΠΑ, Γερμανία).

Οι τιμές των εμπορευμάτων πιθανόν να συνεχίσουν να ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Όσα εμπορεύματα εξαρτώνται από την ανάκαμψη των οικονομιών, δηλαδή το πετρέλαιο και ο χαλκός, θα διολισθαίνουν, ενώ αυτά που θεωρούνται “ασφαλή καταφύγια”, δηλαδή το Ελβετικό φράγκο και ο χρυσός, θα ενισχύονται.

Τεχνικά και όσον αφορά την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust για να υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις αναστροφής του πτωτικού κλίματος, πρέπει Γενικός Δείκτης και FTSE να δώσουν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών που οριοθετείται στις 1641 και 804 μονάδες αντίστοιχα.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός δηλώνει και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), τόσο για την τεχνική εικόνα εντός, όσο και εκτός των τειχών.

Στην εγχώρια Αγορά και όσον αφορά την τεχνική εικόνα του FTSE επισημαίνει: “Χαρακτηριστικά είναι τα ημερήσια candlestick των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς αποτυπώνονται στο chart με μεγάλη πάνω σκιά και μικρό κυρίως σώμα (Gravestone Doji) ισχυρή ένδειξη της περιορισμένης και πολύ επιφυλακτικής διάθεσης για περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Μάλιστα ο σπάνιος διπλός συνδυασμός των “κεριών” αυτών είναι συνήθως προάγγελος δυσάρεστων εξελίξεων.

Από διαγραμματικής απόψεως ο δείκτης δήλωσε για ακόμα μια μέρα αδυναμία διακράτησης, σε επίπεδο κλεισίματος, του σημείου αντίστασης των 764 μονάδων, αν και με αυτό τον τζίρο συναλλαγών δεν θα ήταν εφικτή η επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης. Μάλιστα το ότι ο δείκτης δε μπόρεσε να έρθει σε επαφή με την άνω πλευρά του βραχυχρόνιου καθοδικού καναλιού ενισχύει το σενάριο γρήγορης βύθισης προς τη γραμμική στήριξη των 737 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διασπαστεί καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα οδηγήσει το δείκτη προς τη ζώνη στήριξης 709 με 700 μονάδες.

Ανησυχητική η τεχνική εικόνα αρκετών διεθνών δεικτών. Έτσι ο DAX δείχνει να υποχωρεί χαμηλότερα από τον ΚΜΟ των 233 ημερών που οριοθετείται στις 5916 μονάδες. Επιβεβαιωμένα κλεισίματα κάτω από το εν λόγω όριο θα ανοίξουν τον δρόμο για υποχώρηση προς την σημαντική γραμμή τάσης των 5773 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας να ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 5300 μονάδες.

Επίσης ο S&P 500 ζητά άμεσα επιστροφή υψηλότερα των 1050 μονάδων για να διασκεδάσει τις τεχνικές ανησυχίες και να μην βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1044 και 1010 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας που είχε σαν αποτέλεσμα την σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις περίπου στο 1,35%, ενώ μετά τις 17.00 και με αφορμή το θετικό άνοιγμα της Wall Street οι αγοραστές πήραν κάποιες πρωτοβουλίες και οι τελευταίες πράξεις έγιναν στο υψηλό ημέρας και με οριακό premium.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6741, τιμή εκκαθάρισης 747,5) κινήθηκαν μεταξύ 734,5 και 760 μονάδων.

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (120600 MPB, 40000 Εθνική, 47400 Πειραιώς, 615900 Ταχ. Ταμιευτήριο, 25800 Coca-Cola, 25600 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3009), Alpha Bank (2002), Πειραιώς (923), Eurobank (986), ΟΤΕ (1981), MIG (729), Κύπρου (440), Ελ. Πετρέλαια (164), Ταχ. Ταμιευτήριο (337), ΔΕΗ (706), Coca-Cola (104), Μυτιληναίος (165), Αγροτική (216), Ελλάκτωρ (167).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/8, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6504326 τεμ.), Eurobank (9205837 τεμ.), Εθνική (13342210 τεμ.), Κύπρου (5370028 τεμ.), Πειραιώς (7038340 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v