Σε ΕΤΕ και δικαιώματα το 61,5% του τζίρου

Απόλυτα αναμενόμενη η εικόνα της Αγοράς με την Εθνική και δικαιώματά της (ΕΤΕΔ ΕΤΕΟ2) να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Εξαιρετικά απονευρωμένη συναλλακτικά η εικόνα στον 20αρη. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

Απόλυτα αναμενόμενη η εικόνα της Αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την Εθνική και δικαιώματά της (λόγω και αξιοπρόσεκτου arbitrage) να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και να αποσπούν το 61,5% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα η μετοχή της Εθνικής απέσπασε 45,4 εκατ. ευρώ, το δικαίωμα στην αύξηση της μετοχής (ΕΤΕΔ) 8,9 εκατ. ευρώ και το δικαίωμα στην αύξηση του ομολογιακού δανείου (ΕΤΕΟ2) 16,6 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά απονευρωμένη συναλλακτικά η εικόνα στον υπόλοιπο 20αρη, καθώς εκτός του τίτλου της Εθνικής καμία άλλη μετοχή (πλην της MPB) δεν ξεπέρασε σε όγκο τα 1 εκατ. τεμάχια ενώ συναλλαγές “νηστείας” σημείωσαν Motor Oil, Jumbo, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση που εγκλωβισμένες σε πτωτική αδράνεια, συνεχίζουν να διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, καταγράφοντας έως και δυσανάλογες ημερήσιες απώλειες σε σχέση με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών τους, αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Και βέβαια ήλθαν και οι σχετικές αρνητικές εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, Ταχ. Ταμιευτήριο και 0,01 ευρώ υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας τον τίτλο της Εθνικής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στην χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Στις μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη τα μεγαλύτερα κέρδη για τα Ελ. Πετρέλαια (+2,12%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Θετικό τελικό πρόσημο για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Τιτάνα, Motor Oil, Jumbo και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και MIG.

Αντίθετα μακράν οι μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της Εθνικής, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν οι Κύπρου και Alpha Bank.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Eurobank, MPB και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 1511,47 μονάδες (10.48) για να ακολουθήσει σχετική ανοδική αντίδραση που τον έφερε σε θετικό πρόσημο και μέχρι τις 1530,28 μονάδες (11.33).

Όμως μετά τις 12.47 κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο” και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1496,33 μονάδων με απώλειες 1,18%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 115 εκατ. από τα οποία τα 5,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 102 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20%.

Στο Τραπεζικό ταμπλό ασφαλώς και ξεχωρίζει το +4,76% της Τρ. Αττικής, ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα δικαιώματα της Εθνικής, ΕΤΕΔ (-17,86% στα 0,46 ευρώ και όγκο 17711118 τεμ.) και ΕΤΕΟ2 (-16,19% και όγκο 18104842 τεμ.)

Σύμφωνα με την άποψη των επαγγελματιών του χώρου η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής θα αποδειχθεί ο σταθερός βραχυπρόθεσμος καταλύτης για την πορεία της Αγοράς, με τις “μάχες” των εντυπώσεων να εξελίσσονται επί καθημερινής βάσεως στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι δανεισμένοι τίτλοι Εθνικής που σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Χ.Α. την Παρασκευή ξεπερνούσαν τα 35,7 εκατ. τεμάχια.

Άγνωστος (Χ) παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι ιδιώτες επενδυτές και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν στενότητα ρευστότητας και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση, με την επικρατέστερη λύση να δείχνει αυτή της ρευστοποίησης άλλων τίτλων, κυρίως προς τις τελευταίες μέρες πριν την ολοκλήρωση της αύξησης.

Στελέχη ΑΧΕ και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η συμπεριφορά της μετοχής και των δικαιωμάτων στο ταμπλό θα έχει γενικότερη επίδραση στην Αγορά, διαμορφώνοντας κλίμα και διαθέσεις και αποτελώντας σημαντική παράμετρο για τη διαμόρφωση της βραχυχρόνιας τάσης, με το σενάριο της αυξημένης μεταβλητότητας να δείχνει το πλέον επικρατέστερο.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι όσοι έχουν επιλέξει την στάση της αυξημένης ρευστότητας, ασφαλώς και στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να αλλάξουν άποψη και συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά στάση αναμονής.

Εν τω μεταξύ η έλλειψη ουσιώδους ειδησεογραφίας θα συνεχίσει να “ταλαιπωρεί” τους υπόλοιπους Τραπεζικούς τίτλους, των οποίων η όποια κίνηση αναμένεται, πλέον, να πραγματοποιηθεί σε 2ο χρόνο, και σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Εθνικής με τα σενάρια που θέλουν και άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα να παίρνουν σειρά για αντλήσουν κεφάλαια από την Αγορά (παρατείνοντας την ταλαιπωρία) να δείχνουν τα πλέον επικρατέστερα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική του πορεία, τα σενάριο αντίδρασης για κίνηση υψηλότερα των 1580 μονάδων που θα έδινε κάποιες πρώτες ενδείξεις αναστροφής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης απομακρύνεται και δεν αποκλείεται οι επόμενες συνεδριάσεις να αναλωθούν σε κίνηση πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 1500 μονάδων και σχετικής συντήρησης υψηλότερα των 1457 μονάδων, καθοδική διάσπαση των οποίων θα ανεβάσει “στροφές” στην βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Άλλος ένας παράγοντας που ίσως πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν και να παίξει ρόλο στην βραχυπρόθεσμη τάση είναι το γεγονός ότι απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους επιχειρήσουν σχετικό “καλλωπισμό” των δραματικών αποτιμήσεων.

Κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που μαζί με την Wall Street περιμένουν να ολοκληρώσουν έναν Σεπτέμβρη, αναπάντεχα, εντυπωσιακά θετικό.

Όσον αφορά τις “εισαγόμενες” εκθέσεις – εκτιμήσεις, αυτές θα συνεχίσουν (όπως φάνηκε και σήμερα) να υπενθυμίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την τραγική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος και το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που επισημαίνει ότι οι Αγορές ομολόγων “καρφώνουν” την Ελλάδα, σαν ένα οικονομικό… “σουβλάκι”, περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της Χώρας και τη συμπεριφορά των Αγορών κεφαλαίου, σε άρθρο τους που αναφέρεται στο γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν Κρατικά ομόλογα χωρίς ρίσκο, κάτι που είχε αναφέρει λίγες μέρες πριν και έκθεση της Citigroup.

Όπως αναφέρουν οι FT, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει και τελικά θα χρεοκοπήσει – με τις υπερβολικά υψηλές έως και άνω του 10% αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων να υποδεικνύουν ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη δεκαετία αγγίζουν το 90%, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ.

Η διατήρηση της αδύναμης και επιδεινούμενης κατάστασης όσον αφορά την ποιότητα ενεργητικών και τις συνθήκες δανεισμού που επικρατεί στις Ελληνικές Τράπεζες, συνεχίζει να στοιχειοθετεί το αρνητικό outlook στον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο καθώς στις αξιολογήσεις των μεμονωμένων Τραπεζών, αναφέρει ο οίκος Moody’s σε νέο “Ειδικό Σχολιασμό” επικαιροποίησης των βαθμολογιών.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Ημέρες Εθνικής στο Χ.Α. με τριπλή διαπραγμάτευση μετοχής, δικαιωμάτων αύξησης κοινής μετοχής και δικαιωμάτων αύξησης ομολογιών, βλέπει ο Δημήτρης Μέξης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ, το ενδιαφέρον και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα παραμείνει προσηλωμένο σε πιθανά arbitrage που μπορεί να δημιουργηθούν μεταξύ μετοχής και δικαιωμάτων, με την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης να είναι υπέρ των δικαιωμάτων με πιο κερδοφόρο αυτό της ομολογίας.

Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής αναμένεται να περιορίσει και άλλο το ενδιαφέρον ακόμα και στα στενά πλαίσια του 20αρη, ενώ σε απόλυτη συναλλακτική αδράνεια μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, θα συνεχίσουν να υφίστανται τις “συνέπειες” των ελάχιστων πωλήσεων και του μηδενικού ενδιαφέροντος, εκτιμά ο αναλυτής της Πέρβανάς.

Η εισαγωγή των 1,214 δισ. δικαιωμάτων της διπλής αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να μονοπωλήσει μέχρι … τα άκρα το ενδιαφέρον των επενδυτών, που ενασχολούνται με την Ελληνική Αγορά, καθώς οι πιθανές ευκαιρίες, που θα δοθούν μέσα από το arbitrage θα καθορίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό και τη βραχυχρόνια τάση, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιεί και η Deutsche Bank η οποία δείχνει προς το παρόν να κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς ήδη διαπραγματεύεται πάνω από την τιμή των 44,75 ευρώ, που είχε πριν το “κόψιμο” της μετοχής ( 41,2 +4,10=45,30ευρώ).

Επίσης τα τρίωρα διαγράμματα των τριών ισχυρών μελλοντικών συμβολαίων DAX 30, FTSE 100, CAC 40, φανερώνουν την κρισιμότητα των επόμενων ημερών, καθώς κινούνται κοντά στα “super” όρια των 6350, 5600 και 3825 μονάδων αντίστοιχα. Επίπεδα που να διασπαστούν ανοδικά θα βάλουν τους αντιπροσωπευτικούς δείκτες σε νέο ανοδικό σχηματισμό.

Αντίθετα τεχνικές ανησυχίες δημιουργεί η τεχνική εικόνα του 20αρη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο εν λόγω δείκτης “γλίστρησε” χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης 745 – 735 και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου αν δεν αντιδράσει άμεσα θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στην ζώνη 709 – 700 καθοδική διάσπαση της οποίας δημιουργεί έντονη διαγραμματική βύθιση του προς τις …..650 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με υποχώρηση και χαμηλές συναλλαγές ξεκίνησε η εβδομάδα

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,96%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4943, τιμή εκκαθάρισης 714,55) κινήθηκαν μεταξύ 710 και 738 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (15000 Αγροτική, 400000 Κύπρου, 914000 Εθνική, 32700 Ταχ. Ταμιευτήριο, 10500 Coca-Cola, 259600 MPB, 10900 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2859), Alpha Bank (1154), Πειραιώς (290), Eurobank (468), ΟΤΕ (300), MIG (175), Ταχ. Ταμιευτήριο (683), ΓΕΚ (282), Κύπρου (369), ΟΠΑΠ (221).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (1190343 τεμ.), Αγροτική (13273 τεμ.), MPB (68266 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (375000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7644601 τεμ.), Eurobank (15776223 τεμ.), Εθνική (36896232 τεμ.), Κύπρου (8170743 τεμ.), Πειραιώς (11367918 τεμ.), MIG (4579214 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 24/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά από ανοικτή πώληση 15.000 μετοχών - CFD (-0,0024% του μετοχικού κεφαλαίου) της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ η οποία έλαβε χώρα την 24η Σεπτεμβρίου 2010 κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -800.000 μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρείας ή ισοδύναμο ποσοστό -0,1317% του μετοχικού της κεφαλαίου (σε σύνολο 607.042.000 εισηγμένων μετοχών).

Η διαχειρίστρια εταιρία JANE STREET GROUP γνωστοποιεί με την από 27/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Jane Street Group. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.019.923 μετοχές. Η ανοικτή θέση μειώθηκε κατά 56.550 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,17%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v