Συγχρονισμένη άνοδος ΧΑ- ξένων αγορών

Σε συγχρονισμό με τις προσδοκίες για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής της Fed και την υπεραντίδραση του DAX, το ΧΑ αντιδρά πειστικά. Προς τις 780 μ. ο FT 20, με την ΕΤΕ να οδηγεί τις τράπεζες υψηλότερα. Κέρδη 10% για ΚΥΠΡΔ.

Σε απόλυτο συγχρονισμό με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και τις διεργασίες, που συντελούνται στην εγχώριο αγορά το ΧΑ υπεραποδίδει.

Η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης τεχνικότητας των βασικών δεικτών φαίνεται πως λειτουργεί υπέρ της αγοράς καθώς από… τέταρτο σε… τέταρτο ενισχύονται τα «χτυπήματα» από ξένους κωδικούς και ισχυρούς εγχώριους παίκτες.

Ο τζίρος των 90-92 εκατ. ευρώ πριν από λίγο δείχνει του λόγου το αληθές τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί πειστικά την πορεία προς τις 1.575 μονάδες.

Βεβαίως ο δείκτης, που… παρακολουθείται από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες παραμένει ο FTSE 20, πόσω μάλλον που η υπέρβαση των 762 μονάδων φαίνεται πειστική επαναφέροντας άμεσα τον δείκτη προς την ζώνη των 770-790 μονάδων.

Κίνηση, που σχετίζεται και συγχρονίζεται με τις ξένες αγορές, την καλλιέργεια προσδοκιών για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Fed και δευτερευόντως με την υποχώρηση των spreads κάτι που βοηθά τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο, πάντα κατά την εκτίμηση μας, πως το… μήνυμα της Wall το έχει λάβει από νωρίς η Φραγκφούρτη, όπου ο DAX διαγράφει την αναμενομένη εδώ και μέρες πορεία υπέρβασης των 6.360 μονάδων. Οριακά χαμηλότερα των 6.400 πριν από λίγο ο DAX ενισχύει εκτιμήσεις και προσδοκίες για πορεία προς τις…7.000 μονάδες.

Μεγάλες προσδοκίες για αρκετούς, φιλόδοξες αλλά εφικτές σύμφωνα με άλλους. Εδώ να είμαστε να παρακολουθήσουμε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις που έρχονται και να ακολουθήσουμε την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Οδηγός ήταν και παραμένει η Εθνική Τράπεζα, που με αυξημένες συναλλαγές (σχεδόν 40 εκατ. ευρώ….) αντιδρά προς τα 8,5 ευρώ. Από κοντά Alpha Bank και Eurobank στα 5,43 και 5,15 ευρώ αντίστοιχα.

Πάντα κατά την εκτίμηση μας το επόμενο στοίχημα, που θα παιχτεί στις ελληνικές τράπεζες θα σχετίζεται με το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Θα επιμείνουμε στην αναφορά μας για την Eurobank αφήνοντας κατά μέρους την Alpha Bank (αν και πέρυσι αυτή είχε ακολουθήσει την ΕΤΕ) καθώς το… δεύτερο κλειδί των τραπεζικών εξελίξεων είναι η Eurobank, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε.

Από κοντά το σύνολο των μετοχών του 20άρη με την Τραπεζα Κυπρου στα 3,94 ευρώ (να σημειώσουμε ότι αύριο λήγει η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, που στις 14:15 «έτρεχε» με 10% στα 0,55 ευρώ), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,15 ευρώ, την Marfin Popular στα 1,62 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,04 ευρώ.

Ακολουθούν μη τραπεζικοί τίτλοι με τον Μυτιληναίο στα 4,37 ευρώ, την Motor Oil στα 7,80 ευρώ.

Υπεραπόδοση για πολλές μετοχές του Mid 40 και SC 80 με τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο σε υπεραπόδοση αλλά και πληθώρα τίτλων να αξιοποιεί την ανοδική αφορμή. Στα 3,11 ευρώ με αυξημένο τζίρο η Τέρνα Ενεργειακή (από τις εισηγμένες της κατηγορίας της που είχαν απαξιωθεί αναίτια), η Μέτκα στα 8,12 ευρώ με στόχο την υπέρβαση της αντίστασης (και μέχρι πρότινος στήριξης) των 8,20 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v