ΧΑ: Μπροστά σε δύσκολα ερωτήματα η αγορά!

Στην 4η εβδομάδα τερμάτισε το ανοδικό σερί στο ΧΑ με τον ΓΔ χαμηλότερα κατά 3,64%. Σε νέο ιστορικό χαμηλό Εμπορική και Αγροτική Τράπεζα. Κέρδη 5,18% για τον Γενικό Δείκτη τον Οκτώβριο, 5,19% για τράπεζες.

Εκτιμήσεις για αύξηση του πολιτικού ρίσκου (όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και σε άλλες θεωρητικά “αδύναμες” Χώρες της Ευρωζώνης), ανοδική διάθεση των spreads και έντονη φημολογία για μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου από Τραπεζικά Ιδρύματα, επαναφέρουν την επιφυλακτικότητα στο Χ.Α. και παρατείνουν την περίοδο ταλαιπωρίας.

Επιφυλακτική η εικόνα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που συνοδεύτηκε από κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, καθώς η ανακοίνωση του ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο στις ΗΠΑ ούτε πρόσθεσε, αλλά ούτε και αφαίρεσε εντυπώσεις σε όσους δραστηριοποιούνται την παρούσα φάση στις Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, το Αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2% στο γ΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν κατά μέσο όρο ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο +2%. Στο β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε εμφανίσει άνοδο 1,7%.

Επίσης ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ (που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν) επιδεινώθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Οκτώβριο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών την επόμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στο 67,7 από 68,2 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν κατά μέσο όρο μια μέτρηση περί το 68.

Η Αμερικανική οικονομία είναι ένα εν δυνάμει “δημοσιονομικό ναυάγιο”, το οποίο κινδυνεύει να επιφέρει μια περίοδο στασιμότητας με ελάχιστη ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αποπληθωριστικές πιέσεις, γράφει στους Financial Times ο Αμερικανός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Ο κίνδυνος είναι… ότι κάτι θα σκάσει στα δημοσιονομικά… Το έναυσμα θα είναι μια κρίση μετακύλισης χρεών σε μεγάλη Αμερικανική πολιτεία”, δήλωσε ο “γκουρού”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή σημαντική πτώση συνοδεύτηκε από τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο τζίρο που μπορεί να υποδηλώνει αυξημένη προσφορά και απαισιοδοξία για τη βραχυχρόνια πορεία της Αγοράς.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μοναδικό “καύσιμο” ανόδου από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά, ήταν η παρατεταμένη φημολογία για άμεσα deals στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που φαίνεται να πηγαίνει σημαντικά πίσω, αν δεν αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.

Δεν είναι λίγοι ακόμα και στο Κυβερνητικό επιτελείο αυτοί που πιστεύουν (διαφορετικά από αυτά που πίστευαν λίγους μήνες πριν), ότι η λύση στα προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των Ελληνικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων μπορεί να μη στηρίζεται σε συγχωνεύσεις, αλλά σε κεφαλαιακές ενισχύσεις, κάτι που φαίνεται να υποστηρίζει και η ΕΚΤ.

Ασφαλώς πρώτο θέμα συζήτησης στην Αγορά είναι η αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, κάτι που είχε φημολογηθεί έντονα αρκετές ημέρες πριν.

Η Αγορά, έδειξε να “αγνοεί” το γεγονός ότι η ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ είναι πλήρως εγγυημένη από τις Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs και Morgan Stanley - και πίεσε την τιμή της μετοχής, καθώς υπάρχουν σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα.

Κατά πρώτο, με ποιους όρους και σε ποια τιμή θα πραγματοποιηθεί η αύξηση, μετά τα δεδομένα της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής που έβαλε τον πήχη τόσο χαμηλά.

Και δεύτερο, με ποιο αιτιολογικό θα γίνει η μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής; Από τα μέχρι στιγμής γνωστά, μείωση της ονομαστικής αξίας γίνεται σε περιπτώσεις σπασίματος (split) της μετοχής (η ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρεται σε μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας χωρίς την αύξηση του συνολικού αριθμού αυτών), επιστροφής κεφαλαίου και σε περίπτωση διαγραφής συσσωρευμένων ζημιών (όπως έγινε σχετικά πρόσφατα με την περίπτωση της Εμπορικής και της Γενικής).

Εν τω μεταξύ μία άκρως “αναιμική” από πλευράς ρευστότητας Αγορά που μόλις κάλυψε τις αυξήσεις κεφαλαίου των Εθνικής και Κύπρου, καλείται τώρα να καλύψει τις αυξήσεις κεφαλαίου των Γενικής, Πειραιώς, την πανφημολογούμενη και απόλυτα αναγκαία αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής και βέβαια οι περισσότερο “υποψιασμένοι” εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα και ένετειναν τις πιέσεις στο σύνολο του Τραπεζικού ταμπλό.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η άποψη της Marfin Analysis που τονίζει ότι η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε ενίσχυση των κεφαλαίων της, μετά το πετυχημένο προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας, φουντώνει τα σενάρια για ανάλογες κινήσεις και από άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα.

Σε ανάλυση της η Marfin παρατηρεί πως εάν εξαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στις Τράπεζες απ' τα στρες τεστ της CEBS, τότε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 των Ελληνικών Τραπεζών θα σημείωνε περαιτέρω μείωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της Marfin, το πλεόνασμα (σε σχέση με το όριο 6% του Tier 1) θα μειωνόταν στα 60 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα της Εθνικής Τράπεζας θα ήταν στα 700 εκατ. ευρώ (μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση), της Alpha Bank και της Eurobank αντίστοιχα στα 200 εκατ. ευρώ. Αντίθετα η Τράπεζα Πειραιώς θα είχε έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ (χωρίς να λογαριάζεται η πρόθεση ενίσχυσης των κεφαλαίων) και το αντίστοιχο της ATEbank θα “άνοιγε” στα 900 εκατ. ευρώ.

Όπως παρατηρεί η Marfin Analysis εάν εξαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και παράλληλα το όριο των “stress tests” ανέβει απ' το 6% στο 7% (Tier 1), τότε μόνο η Τραπεζα Κυπρου και η Εθνική Τράπεζα θα εκπλήρωναν τις προϋποθέσεις.

Αρνητικά στην ψυχολογία των αγοραστών επέδρασε και η ανοδική διάθεση που συνέχισαν να επιδεικνύουν τα spreads των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων που ξεπέρασαν τις 835 μονάδες, για να αποκλιμακωθούν σχετικά στην συνέχεια εν μέσω φημών σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί σε αγορές ομολόγων, αντιλαμβανόμενη ότι η ασυμφωνία μεταξύ των αρχηγών Κρατών της ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση προκαλεί αναταράξεις τόσο στα ομόλογα της Ελλάδας της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όσο και στην Αγορά συναλλάγματος.

Ανησυχητικό και το δημοσίευμα της Daily Telegraph που επισημαίνει τον κίνδυνο μποϊκοτάζ από τους επενδυτές στα Ελληνικά, τα Ιρλανδικά και τα Πορτογαλικά ομόλογα, στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια της Γερμανίας ως προς την Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων.
 
Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα προσχέδιο προτάσεων για τον Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων, όπου προτείνεται η λύση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην δίνη κρίσης χρέους, με τους επενδυτές όμως, να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν σαφώς χειρότερη, αν ο ΟΠΑΠ δεν αναλάμβανε την “πρωτοβουλία” να βάλει “πλάτη” στον Δείκτη, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Τράπεζες Εμπορική και Αγροτική.

Στο ταμπλό του FTSE εκτός του ΟΠΑΠ (+3,59%) που προαναφέρθηκε, με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάν (μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-6,48%), Eurobank (-5,32%), Πειραιώς (-4,35%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Κύπρου και MPB και του 2% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Εθνική και Coca-Cola, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1530,28 μονάδες (13.43) και τελικά έκλεισε στις 1547,43 με απώλειες 1,93%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 156 εκατ. από τα οποία τα 9,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 16,28%.

Στα επιμέρους, ίσως αξίζει υποσημείωσης η πλαγιοανοδική διάθεση που συνεχίζει να επιδεικνύει ο τίτλος της Ικτίνος, η σχετική κινητικότητα στην Σιδενόρ και η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση της Πετζετάκις.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή εβδομάδα (τεσσάρων συνεδριάσεων) που μόλις έληξε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 3,64% και από τον Τραπεζικό δείκτη 7,39%, ενώ οι από την αρχή του χρόνου οι απώλειες είναι 29,54% και 41,45% αντίστοιχα.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία συνεδρίαση για τον τρέχοντα μήνα που αποδείχθηκε θετικός για τουλάχιστον ένα κομμάτι του Χ.Α., δίνοντας μηνιαία κέρδη 5,18% για τον Γενικό Δείκτη και 5,19% για τον Τραπεζικό.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι ξένες Αγορές έχουν νευρικότητα λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκών εταιρειών κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο ηλεκτρικών συσκευών που, εφόσον έχουν συνέχεια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία υστέρηση των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών Αγορών σε σχέση με εκείνης των Αμερικανικών, εκτιμά ο Κώστας Βέργος.

Στην παρούσα φάση, πάντως, η Αμερικανική Κυβέρνηση, μέσω χαλαρής επιτοκιακής και νομισματικής πολιτικής, επιτρέπει μία ομαλή ανάπτυξη στην γιγαντιαία αυτή οικονομία, που θα ξεπερνάει το 2%. Οι όποιοι προβληματισμοί σε σχέση με την χρονικότητα της επίτευξης της αναπτυξιακής αυτής πολιτικής θα προσδίδουν τόνο σε καθημερινές διακυμάνσεις, αλλά θα ήταν δύσκολο από μόνες τους να κάμψουν τις ανοδικές τάσεις διεθνώς.

Η όποια νευρικότητα θα μειωθεί μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Αμερικανικών εταιρειών στον τομέα προσωπικής φροντίδας, κατανάλωσης και Τραπεζών στο επόμενο διάστημα. Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να περνάνε απαρατήρητες οι εξελίξεις στην Ελλάδα.
 
Στην πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο να οδεύσουμε σε εθνικές εκλογές αν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν είναι ικανοποιητικό για την Κυβέρνηση, κάτι που έφερε αναστάτωση στους επενδυτές αλλά είναι διαχειρίσιμο καθώς δεν είναι της παρούσης να ληφθούν αποφάσεις με υποθετικά σενάρια.

Παράλληλα, αρνητική εντύπωση προκάλεσε δήλωση στελέχους της PIMCO που ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο επόμενο διάστημα, επιτείνοντας την νευρικότητα, που επιτάθηκε περαιτέρω από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω υποχρεώσεων άντλησης ρευστότητας από την Αγορά, συμπληρώνει ο πρόεδρος των πιστοποιημένων αναλυτών.

Η πρόσκαιρη αδύναμη εικόνα του Χ.Α. οφείλεται αφ΄ ενός στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου όπως “διαβάστηκε” από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και αφ΄ ετέρου στην ανησυχία της Αγοράς για επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου με το ξεκίνημα να έχει ήδη γίνει στον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Σχετικά με τις πρώτες ανησυχίες, εκτιμάται ότι ο συνολικός κίνδυνος της Χώρας είναι ήδη τιμολογημένος σε σημαντικό βαθμό στις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ σε ότι αφορά τις ανησυχίες για περαιτέρω περιορισμό της ρευστότητας στην Αγορά, οι ΑΜΚ θα λειτουργήσουν μεσοπρόθεσμα θετικά, καθώς α) οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι αποφασίζουν να “πάρουν” τις “ζημιές” των Τραπεζικών ισολογισμών και β) οι αυξήσεις κεφαλαίου θα βελτιώσουν ουσιαστικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών και θα αποτελέσουν το “διαβατήριο” για την επιστροφή των εγχώριων Ιδρυμάτων στην διατραπεζική Αγορά, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Η φημολογία αναφορικά με έναν νέο κύκλο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε τίτλους του Τραπεζικού κλάδου αναμένεται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη διατήρηση του ανοδικού momentum, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Συμπερασματικά, στο επίκεντρο για ακόμη μία φορά θα βρεθούν οι Τραπεζικοί τίτλοι, ενώ δεν αποκλείονται σταδιακές επιμέρους διαφοροποιήσεις μετοχών, οι οποίες είτε δεν σχετίζονται με τον παραπάνω κλάδο είτε παρουσιάζουν θετικά οικονομικά μεγέθη και υποτιμήμενες αποτιμήσεις (Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil).

Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να προσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά των 1680 μονάδων, είχε ως αποτέλεσμα την αντιστροφή του θετικού κλίματος, με την επόμενη σημαντική στήριξη να τοποθετείται σε πρώτη φάση στις 1.570 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται η χρονοσειρά των 15 ημερών.

Με δεδομένο ότι αυτή στήριξη φαίνεται να χάνεται (χρειάζεται επιβεβαίωση) και αν διασπαστεί καθοδικά η στήριξη των 1535 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημέρων), οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στην ζώνη 1520 – 1510 και στις 1470 μονάδες, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, που συνδυάστηκε με μικρή μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,05%, όμως μετά τις 17.00 οι πωλήσεις πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα και οι πράξεις έγιναν με υποτίμηση έως και 0.90%

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8575, τιμή εκκαθάρισης 745,39) κινήθηκαν μεταξύ 735 και 750 μονάδων.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (1496100 Eurobank, 200000 Κύπρου, 372200 Alpha Bank, 7000 ΟΤΕ, 7800 Αγροτική, 222400 ΟΠΑΠ, 1717900 MPB, 5600 Μυτιληναίος, 69300 Πειραιώς, 29600 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6745), Alpha Bank (2144), Πειραιώς (8980, από τα οποία τα 3000 στον Μάρτιο 2011), Eurobank (1654), ΟΤΕ (439), Κύπρου (1198), ΟΠΑΠ (172), MIG (497), ΓΕΚ (233), Ταχ. Ταμιευτήριο (195), Αγροτική (325), MPB (165), Ελλάκτωρ (1025), ΔΕΗ (188), ΕΧΑΕ (196).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (436574 τεμ.), Πειραιώς (1244978 τεμ.), Alpha Bank (721998 τεμ.), Τιτάνα (25000 τεμ.), MPB (384894 τεμ.), Αγροτική (24842 τεμ.), Eurobank (454970 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (63875 τεμ.), Πειραιώς (120000 τεμ.), Alapis (35000 τεμ.), Alpha Bank (25000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6781692 τεμ.), Eurobank (12221253 τεμ.), Εθνική (25324150 τεμ.), Κύπρου (12257543 τεμ.), Πειραιώς (14561310 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία MAGNETAR FINANCIAL LLC γνωστοποιεί με την από 28/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τραπεζα Κυπρου ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ: Επενδυτής: Magnetar Financial LLC. Εκδότης: Τράπεζα Κύπρου ΛΙΜΙΤΕΔ. ISIN: CY0000100111. Σύνολο Εισηγμένων Μετοχών: 604.205.955 μετοχές. Συναλλαγή (27 Οκτωβρίου 2010): 16.154 μετοχές (μείωση). Καθαρή Ανοικτή Θέση (27 Οκτωβρίου 2010): 1.121.846 μετοχές. Ποσοστό: 0,19%.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 27/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (754.279) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,22%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 26 Οκτωβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v