ΧΑ: Βρείτε τον αντικαταστάτη του Paul (!)

Δυστυχώς το πιο διάσημο χταπόδι του κόσμου άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο και θα χρειαστεί κάποιος άλλος με μαντικές ικανότητες για να προβλέψει το μέλλον των Αγορών και του ΧΑ. Πτώση για ΕΤΕ, ΕFG.

Δυστυχώς το πιο διάσημο χταπόδι του κόσμου άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο και το ενυδρείο του για το “θαλάμι των αγγέλων”, αφήνοντας θλίψη και κατήφεια στο Ομπερχάουζεν, οι υπάλληλοι του οποίου από χθες κυκλοφορούν με μαύρα περιβραχιόνια και θα χρειαστεί κάποιος άλλος με ισχυρές μαντικές ικανότητες για να προβλέψει το μέλλον των Αγορών, αλλά και το Ελληνικό έλλειμμα του 2009, αφού και ο αρμόδιος Έλληνας Υπουργός όλο και ανεβαίνει (!)

Οι αναθεωρήσεις της Eurostat θα οδηγήσουν το έλλειμμα της Ελλάδας σε επίπεδα άνω του 15% (!), τόνισε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Limassol Economic Forum στη Λεμεσό της Κύπρου, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης ο κ. Υπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση για την Ελληνική οικονομία αναμένεται να κυμανθεί στο 4% εφέτος και μεταξύ 2,5% με 3% το 2011".

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές που δεν μπορούν να προβλέψουν το επόμενο βήμα των διεθνών Χρηματιστηρίων, αφού οι περισσότερες Αγορές έχουν εισέλθει σε φάση “consolidation”, μην μπορώντας να βρουν τους καταλύτες που θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, όμως από την άλλην δεν εμφανίζουν και διαθέσεις σημαντικής διόρθωσης – κίνησης σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις κατέστησαν εμφανές ότι η “απειλή” πολιτικού ρίσκου που μπορεί να δημιουργηθεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πανφημολογούμενες αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες ακούγεται ότι θα προχωρήσουν και άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα με τις παραινέσεις της ΕΚΤ και βέβαια οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, επιβαρύνουν σημαντικά το κλίμα της Αγοράς που καλείται πλέον να αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα και την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat.

Σαφώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει να είναι ο περισσότερο “ευάλωτος”, καθώς εκεί έχουν σημειωθεί τα σημαντικότερα βραχυπρόθεσμα κέρδη, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη ο ΟΤΕ δείχνει κάποιες αξιοσημείωτες αμυντικές διαθέσεις.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Coca-Cola 3E δεν εμπεριείχαν θετικές εκπλήξεις, ενώ ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε διάψευση των φημών – προσδοκιών για αποφασισμένη επιστροφή κεφαλαίου.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ο τίτλος της Tραπεζας Κύπρου, όμως και εδώ όλα δείχνουν να “παίζονται”, μετά την έκθεση της Moody΄ς για τον Κυπριακό Τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, οι προοπτικές (outlook) για το Κυπριακό Τραπεζικό σύστημα είναι αρνητικές, καθώς καθρεφτίζουν τις προκλήσεις που υπάρχουν στις συνθήκες επιχειρήσεων στη Νήσο όπως και το άμεσο και ευμεγέθες άνοιγμα των Τραπεζών στην Ελληνική οικονομία, συμπεραίνει η Moody's Investors Service.

Οι Κυπριακές Τράπεζες που καλύπτει ο οίκος αξιολόγησης έχουν άμεσα και μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα μέσω υποκαταστημάτων και θυγατρικών, που αντιστοιχούσαν στο 41% των συνολικών δανείων τους τον Ιούνιο 2010. Οι Τράπεζες παραμένουν επίσης ιδιαίτερα εξαρτημένες από τις offshore καταθέσεις (που είναι κυρίως βραχυπρόθεσμες καταθέσεις), οπότε το σύστημα είναι ευάλωτο σε μια κατακόρυφη επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς Αγορές, τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας που πήρε από την Επ. Κεφαλαιαγοράς την έγκριση για αύξηση κεφαλαίου 339,7 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι όροι της αύξησης είναι 3 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά με τιμή διάθεσης στην αναμορφωμένη (λόγω πρόσφατου reverse split) ονομαστική αξία των 3,19 ευρώ. Μόνο που ο τίτλος κινείται σημαντικά χαμηλότερα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Στο επίκεντρο των πιέσεων, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της συνεδρίασης ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,69 ευρώ (-6,11%), για να ανακάμψει προς το τέλος και να κλείσει στα 3,91 ευρώ (-0,51%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ασφαλώς και οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης βάζουν χρονικά πίσω τις όποιες τυχόν διεργασίες – συζητήσεις για Τραπεζικά deals, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι Τραπεζίτες να ακολουθήσουν τον ρόλο του “μοναχικού καβαλάρη” ή να αναζητήσουν στρατηγικούς εταίρους από το εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι “παγώνουν” οι προσδοκίες για Τραπεζικούς “γάμους” και ότι η Αγορά ξεμένει από το “καύσιμο” των φημών που την βοήθησε να αναδυθεί από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά.

Εννοείται δε, ότι οι συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου θα απορροφήσουν σημαντική ρευστότητα και θα βάλουν σε περίοδο ταλαιπωρίας το Χ.Α.

Στα αρνητικά της ημέρας, η νέα περαιτέρω άνοδος στο spread του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου που ξεπέρασε τις 775 μονάδες, ενώ ασταμάτητο δείχνει και το Euribor 3μηνου που έφθασε το 1,043%.

Πιέσεις στο ευρώ και ανησυχίες στις διεθνείς Αγορές έφερε και η σημαντική είδηση, σύμφωνα με την οποία διεκόπησαν οι συνομιλίες, για τον προϋπολογισμό του 2011, μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία.

Εννοείται ότι συνεχίστηκαν και τα αρνητικά δημοσιεύματα που μετά τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκουν “προσοδοφόρο έδαφος” και τα οποία επιβάρυναν την ψυχολογία των αγοραστών στο Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, η απειλή του κ. Γιώργου Παπανδρέου πως θα προσφύγει στις κάλπες και η δέσμευσή του “να ελευθερώσει τη Χώρα από την σκλαβιά και την επιτήρηση” αναζωπυρώνουν την κρίση του Ελληνικού χρέους, αναφέρει σε άρθρο της η Βρετανική Daily Telegraph.

Παράλληλα, τονίζει πως η Κυβέρνηση είναι “στριμωγμένη”, αναφέροντας τις περιπτώσεις ανταρτών υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές οι οποίες αναγκάζουν τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει με “λαϊκίστικα” μέτρα, όπως το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

“Οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι λειτουργικό και απλά δίνει χρόνο στις Γερμανικές και τις Γαλλικές Τράπεζες να μεταφέρουν τις ζημιές από το Ελληνικό χρέος στους φορολογούμενους της Ε.Ε. Έρευνα της Barclays δείχνει ότι το 82% των πελατών της εκτιμά πως η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει αναδιάρθρωση Εθνικού χρέους, μία πτώχευση, ή και διάλυση έως το 2013,” τονίζει η Telegraph.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο “συγκεντρωτισμός” συνεχίζει να μην δείχνει διαθέσεις αποκλιμάκωσης, με αποτέλεσμα οι τίτλοι του 20αρη να αποσπάσουν το 93% του ημερήσιου τζίρου και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μόνος διασωθείς τίτλος που έκλεισε αμετάβλητος αυτός της Jumbo, από το ταμπλό του FTSE.

Αντίθετα απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 3% για Εθνική Τράπεζα και Eurobank και του 2% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Αγροτική Τράπεζα (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), Alpha Bank, MPB.

Με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca-Cola , Motor Oil, MIG και με αρνητική ημερήσια μεταβολή οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1573,98 μονάδες (16.19) και έκλεισε τελικά στις 1577,89 με απώλειες 1,88%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 124 εκατ. από τα οποία τα 5,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών και 33 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 18,87%.


Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σημαντική διόρθωση στις διεθνείς Αγορές και πιθανή επέκτασή της και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, “βλέπει” με τις Αμερικανικές εκλογές στις 2/11 ο Πάνος Δάντης.

Ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros Sec. εκτιμά ότι η ταλαιπωρία στα διεθνή Χρηματιστήρια μπορεί να διαρκέσει ενάμιση με δύο μήνες, ενώ η Σοφοκλέους θα κληθεί να επιλύσει και εσωτερικά ζητήματα, όπως οι δημοτικές εκλογές και το πιθανό πολιτικό ρίσκο, αλλά και οι πιθανολογούμενες αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, ο κ. Δάντης θεωρεί κρίσιμο το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, το οποίο αν καταστρατηγηθεί καθοδικά θα φέρει την Αγορά στα πρόσφατα χαμηλά, ενώ όσον αφορά τον τίτλο της Εθνικής δεν αποκλείεται “οπισθοδρόμηση” προς τα 7,60 ευρώ, ενώ αν ενταθούν οι πιέσεις στις διεθνείς Αγορές, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω “pull back” προς την περιοχή των 7,00 ευρώ.

Αρνητικά τεχνικά μηνύματα λαμβάνει και επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη που απέτυχε να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1607 μονάδων, δημιουργούνται συνθήκες επιστροφής προς την στήριξη των 1568 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει τον Δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 1535 μονάδων.

Πρώτη αντίσταση η ζώνη 1607 – 1620 και δεύτερη η ζώνη 1679 – 1690.

Επίσης ο FTSE συνεχίζει να επιδεικνύει αδυναμία να δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 800 – 808 που θα μπορούσαν να δώσει περισσότερες “στροφές” στην ανοδική αντίδραση και κίνηση προς τις 830 μονάδες.

Πιθανό, λοιπόν, το “pull back” προς την ζώνη στήριξης 764 – 760 η οποία αν διασπαστεί καθοδικά θα δώσει βίαιη κίνηση προς τις 735 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, ο κ. Μάνθος θεωρεί ότι μπορεί να αποτελεί βραχυπρόθεσμη “αγοραστική ευκαιρία” πιθανή υποχώρηση του τίτλου της Εθνικής προς τα 8,00 – 7,90 ευρώ, ενώ αντίθετα “τεχνικό συναγερμό” εκπέμπει ο τίτλος της Πειραιώς και πολλά θα κριθούν (αν συνεχίσει να πιέζεται) στην στήριξη των 3,50 ευρώ. Καθοδική διαφυγή ανοίγει τον δρόμο προς τα 3,12 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με μικρή μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 1%, όμως μετά τις 17.00 οι πωλήσεις πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα και οι πράξεις έγιναν με υποτίμηση έως και 1,8%

Κατά κύριο λόγο πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9183, τιμή εκκαθάρισης 755,51) κινήθηκαν μεταξύ 749 και 771 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων, ενώ υπάρχει σχετική δυσκολία δανεισμού για Κύπρου και κυρίως για τίτλους Πειραιώς (59200 Εθνική, 18400 Eurobank, 185000 Κύπρου, 22300 Alpha Bank, 210900 ΟΤΕ, 35000 Τιτάν, 26700 Αγροτική, 36900 ΟΠΑΠ, 121000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5586), Alpha Bank (1064), Πειραιώς (4436, από τα οποία τα 1690 στον Μάρτιο 2011), Eurobank (1324), ΟΤΕ (1379), Κύπρου (954), ΟΠΑΠ (136), MIG (233), Μυτιληναίος (322), ΓΕΚ (161), Ταχ. Ταμιευτήριο (151), Βιοχάλκο (161), Αγροτική (628), MPB (202), Ελλάκτωρ (139), Σιδενόρ (121), ΔΕΗ (322).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (71634 τεμ.), Πειραιώς (297061 τεμ.), Alpha Bank (56725 τεμ.), Τιτάνα (11704 τεμ.), MPB (21000 τεμ.), Coca-Cola (8048 τεμ.), Αγροτική (47046 τεμ.), ΔΕΗ (5142 τεμ.), ΟΠΑΠ (7070 τεμ.), Eurobank (50917 τεμ.), MIG (50000 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (6774 τεμ.), ΟΤΕ (10864 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (6000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (379000 τεμ.), ΔΕΗ (16681 τεμ.), Πειραιώς (9233 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6817492 τεμ.), Eurobank (12190853 τεμ.), Εθνική (29967915 τεμ.), Κύπρου (11327543 τεμ.), Πειραιώς (14524010 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 26/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά την διάθεση των μετατρέψιμων δικαιωμάτων δεν κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε ποσοστό ισοδύναμο ή μεγαλύτερο του - 0,10% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 26/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΜΕΤΚΑ ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Μέτκα ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (91.335) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,18%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 25 Οκτωβρίου 2010.

Η διαχειρίστρια εταιρεία TRAFALGAR ASSET MANAGERS LTD γνωστοποιεί με την από 27/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι δεν κατέχει πλέον καθαρή ανοικτή θέση σε ποσοστό ισοδύναμο ή μεγαλύτερο του -0,10% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ. Συγκεκριμένα κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -102.497 μετοχών ή ποσοστό - 0,01% (σε σύνολο 956.091.000 εισηγμένων μετοχών).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 27/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε ποσοστό ισοδύναμο ή μεγαλύτερο του -0,10% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Μετκα ΑΕ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 26 Οκτωβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v