Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τις "εφεδρείες" ξεπεράστηκε το τραπεζικό σοκ

Με βαριές απώλειες σχεδόν 10% υποδέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος τη συμφωνία για επαναγορά χρέους. Από τα μη τραπεζικά χαρτιά το γύρισμα σε θετικό πρόσημο για ΓΔ. Υπεραπόδοση για Coca Cola, ΟΠΑΠ, Μέτκα, Jumbo.   

Τελικά η πολυαναμενόμενη απόφαση του Eurogroup, όχι απλά δεν καθησύχασε την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά δημιούργησε πρόσθετες ανησυχίες για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, αλλά και μπαράζ αποριών για το αν όλα όσα εξαγγέλθηκαν χθες, δεν θα αποδειχθούν για πολλοστή φορά “αποτυχημένες ασκήσεις επί χάρτου”.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων και διεθνών αναλυτών, πάμπολλα είναι τα τρωτά σημεία από τις χθεσινές εξαγγελίες, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως ακόμη και μετά τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, το Ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο και η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις Αγορές και ως εκ τούτου, θα χρειαστούν επιπλέον ενέργειες στο μέλλον για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο.

Αν η αναστολή της πληρωμής των τόκων προς τον EFSF για τα επόμενα 10 χρόνια, έχει σαν αποτέλεσμα την κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτών και τη μετάθεση της εξυπηρέτησής του μετά το 2022, είναι μία από τις απορίες της Αγοράς.

Επίσης, υπήρξε συμφωνία για το Ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί κατά €50 δισ. μέχρι εκείνη την περίοδο (όπως δείχνουν οι πρώτοι υπολογισμοί των αναλυτών).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματούχων, η Ελλάδα θα περάσει σε ανάπτυξη (0,2%) το 2014 και από εκεί και πέρα η Ελληνική οικονομία θα πρέπει να αρχίσει να “τρέχει” με τουλάχιστον 3,9% τον χρόνο, όταν την ίδια ώρα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρονται σε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Δηλαδή η Ελλάδα καλείται να πραγματοποιήσει έναν οικονομικό άθλο στην πενταετία 2015 – 2020 (!)

Οι επόμενες δόσεις θα χορηγούνται κατόπιν ελέγχου της πορείας της οικονομίας στους πρώτους μήνες του 2013, ενώ θα υπάρξει ειδικός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων ή τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το 30% της υπέρβασης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε αυτόν το λογαριασμό, για την κάλυψη του χρέους. Δηλαδή όλα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα κατευθύνονται όχι στην ανάπτυξη αλλά στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ οι όποιες αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να αντισταθμιστούν από αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ίση με το 50% του ποσού της αστοχίας μέσω περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες.

Στο ίδιο κλίμα και οι συγκλίνουσες απόψεις των οικονομικών αρθρογράφων που επισημαίνουν: “ Είναι εύκολο να δίνεις πλαίσιο αριθμητικών στόχων. Η επίτευξή τους όμως θα είναι δύσκολη. Τελικά, οι πιστωτές θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένα χρεοκοπημένο Έθνος και πως θα πρέπει να διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους για να τη βοηθήσουν να ανακάμψει. Από μόνη της η λιτότητα δεν θα αποτελέσει τη λύση του προβλήματος”.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας “Guardian”, το οποίο επισημαίνει πως “η συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα είναι ένα κλασικό παραμύθι και επισημαίνει πως σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν γίνεται λόγος για ανάπτυξη.

Η Ελλάδα εξασφάλισε την χρηματοδότηση, οι Γερμανοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν υπαναχώρησαν των βασικών τους θέσεων και οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από το γεγονός ότι η αβεβαιότητα έληξε.

Αλλά - όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα - η οικονομική αγωνία της Ελλάδας θα συνεχιστεί, καθώς το οικονομικό πακέτο μπορεί να είναι αρκετό προκειμένου η Κυβέρνηση να πληρώσει τους λογαριασμούς της, αλλά δεν επαρκεί για να δώσει τέλος στην ύφεση και να αρχίσει να μειώνει την ανεργία, τη στιγμή που η ασθμαίνουσα ανάπτυξη θα έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να μην βελτιώνεται τόσο σύντομα όσο προσδοκούν οι Ευρωπαίοι και οι διεθνείς δανειστές”.

Αβέβαιη η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους

Από την άλλη, στο πρόγραμμα επαναγοράς του Ελληνικού χρέους, η επιτυχία είναι τόσο αβέβαιη που η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο, από το πακέτο στήριξης, μέχρις ότου το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα δοθεί τυπικά το πράσινο φως για τη εκταμίευση από την πλευρά των Ευρωπαίων.
 
Το σχέδιο επαναγοράς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, δεν θα πρέπει να γίνει με πρόταση που θα προβλέπει τιμή υψηλότερη από αυτήν που είχαν τα ομόλογα στις 23 Νοεμβρίου (σ.σ. γύρω στο 35% της ονομαστικής αξίας).

Ωστόσο το ερώτημα είναι πόσο χρέος μπορεί να αγοραστεί όταν ο ημερήσιος τζίρος στη δευτερογενή Αγορά ομολόγων είναι της τάξεως κάποιων δεκάδων εκατ. ευρώ και ποιος εγγυάται ότι οι κερδοσκόποι δεν θα προχωρήσουν σε “front running”, κάτι που παρατηρήθηκε και σήμερα, όπου όλα ανεξαιρέτως τα Ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση;
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται οι Ελληνικές Τράπεζες να πουλήσουν θεωρητικά εθελοντικά, αλλά στην πραγματικότητα υποχρεωτικά, τα ομόλογά τους.

Επιπλέον οι μόνοι που μπορεί να έχουν λόγο να πουλήσουν ομόλογα είναι τα hedge funds που αγόρασαν στο 20% και 25% της ονομαστικής αξίας λίγες εβδομάδες πριν, καθώς καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Ωστόσο τα ποσά που έχουν αυτά τα χαρτοφυλάκια δεν φαίνεται να επαρκούν.

Σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, οι εξελίξεις αυτές και αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή, σηματοδοτούν το βραχυπρόθεσμο “game over” για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα κληθούν να συναινέσουν σε ένα “ιδιότυπο εκβιασμό”, προκειμένου η Χώρα να βρεθεί μπροστά από το ενδεχόμενο να μη λάβει τα χρήματα του ΔΝΤ, κάτι για το οποία προειδοποιούσε εγκαίρως η WSJ και το μετέφερε σε προηγούμενα σχόλια η στήλη.

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι

Οι αναλυτές της BNP Paribas αμφισβητούν ότι οι στόχοι που έθεσε το Eurogroup μπορούν να επιτευχθούν. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, το χρέος θα αγγίξει το 189% του ΑΕΠ το 2013 και θα κορυφώσει στο 193% το 2014. Για το 2020, η BNP Paribas προβλέπει το χρέος στο 150% του ΑΕΠ.

Η συμφωνία της Τρίτης “δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας”, λέει η BNP, προβλέποντας ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί και η μείωση του χρέους του Επίσημου τομέα.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup καλύπτει το βραχυπρόθεσμο κενό στη χρηματοδότηση, αλλά αφήνει το επίπεδο του χρέους πολύ υψηλό κατά τη γνώμη της Merrill Lynch – Bank of America. Οι τρόποι με τους οποίους το κενό χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε δείχνει ότι για ακόμα μια φορά το πρόβλημα μετατέθηκε χρονικά και πολύ σύντομα, σε ένα τρίμηνο περίπου, η Ελλάδα θα είναι και πάλι πρωτοσέλιδο.

Το χθεσινό σχέδιο που εκπονήθηκε από το Eurogroup, “αγόρασε χρόνο” μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, το Φθινόπωρο του 2013, αναφέρει η Societe Generale που εκτιμά ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να βοηθήσουν στη διαχειρισιμότητα του Ελληνικού χρέους και πέραν αυτής της ημερομηνίας. “Ήταν ενθαρρυντικό, από αυτήν την άποψη, το ότι στη συνέντευξη Τύπου αφέθηκε ένα παραθυράκι για περαιτέρω μέτρα όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα”, αναφέρει ο οίκος.

“Η συμφωνία συνολικά “ανοίγει την πόρτα” σε μελλοντικές διαγραφές δανείων του Δημόσιου τομέα - ίσως για αυτό ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετη ασφάλιση από την Ευρωζώνη - αλλά τελικά όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της” λέει η Citigroup, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η πολιτική κόπωση αυξάνεται και η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται. “Οι βασικές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα για την αύξηση του ΑΕΠ είναι πολύ φιλόδοξες και ως εκ τούτου αμφιβάλλουμε αν η Χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο στόχο του 124% χρέος ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2020, ακόμη και αν όλες οι συμφωνημένες πράξεις υλοποιηθούν σωστά και στην ώρα τους”, καταλήγει ο Αμερικάνικος επενδυτικός οίκος.

Συνολικά, η χθεσινή συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο, μετά από εβδομάδες αδιέξοδης συζήτησης, εκτιμά η Nomura. Παρ 'όλα αυτά, κατά την άποψή της, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους δεν λύνεται με μειώσεις επιτοκίων και επαναγορές.

Προκειμένου η Ελλάδα να επιβιώσει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, χωρίς σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις και πολιτικές συνέπειες, το 2015-16 ένα ουσιαστικό OSI απαιτείται και αυτό απέχει πολύ από τη χθεσινή συμφωνία. Οι εκταμιεύσεις των δόσεων που θα δοθούν σταδιακά στο 1ο τρίμηνο θα καθυστερήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται η Ελληνική Οικονομία, εκτιμά ο οίκος.

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των €43,7 δισ. και τη βιωσιμότητα του χρέους εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει η Eurobank, τονίζοντας ωστόσο ότι από τη δόση των 34,4 δισ. (δόση Δεκεμβρίου) θα περισσέψουν μόλις 1,9 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Το συγκεκριμένο ποσό απέχει σημαντικά από τη δαπάνη για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2012 (€3,5 δισ.) που είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2013.

Ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων

Αφήνοντας εκθέσεις και εκτιμήσεις αναλυτών και διεθνών οίκων και μεταφερόμενοι στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, “συνοδεύτηκε” και από τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 18 συνεδριάσεων και πως στο “κατακόκκινο” Τραπεζικό ταμπλώ, η Αγορά “απάντησε” με τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, που όλες πλην του Τιτάνα έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Μάλιστα και παρά το δύσκολο χρηματιστηριακό περιβάλλον, οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Folli Follie Group κινήθηκαν μόνιμα στο “πράσινο”.

Μένοντας εκτός Τραπεζικού 20αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος που “έκλεψε τις εντυπώσεις” ήταν αυτός της Μέτκα, που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, αλλά και σε νέο υψηλό 17 μηνών, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Αν ο εν λόγω τίτλος δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 8,40 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε minimum κίνηση προς τα 8,74 ευρώ, με την αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 9,40 ευρώ.

Αφήνοντας τον περίπου “καταπράσινο”, μη Τραπεζικό, FTSE και μεταφερόμενοι στην πλευρά των “κόκκινων”, ασφαλώς και εδώ η σημερινή συνεδρίαση ενέτεινε τις τεχνικές ανησυχίες και όχι μόνο και είναι ζητούμενο το αν μία Αγορά όπως η Σοφοκλέους θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα και να βρει εναλλακτικά εναλλακτικά “επενδυτικά καταφύγια”.

Ο Τραπεζικός δείκτης βάζει σαν πρώτο μέλημα να κρατήσει την στήριξη στις 260 μονάδες, αν δεν θέλει να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 230 μονάδες.

Ο τίτλος της Alpha Bank έχασε την στήριξη στα 1,75 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 1,50 ευρώ.

Στήριξη – κλειδί τα 1,50 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής, αν δεν θέλει να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 1,32 ευρώ.

Παρά το ισχυρό “bid” των 394000 τεμ. στα 0,40 ευρώ, κατέρρευσε εντυπωσιακά εύκολα η στήριξη για την Πειραιώς, η μετοχή της οποίας έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Η αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,36 ευρώ.

Στο ταμπλώ του 20αρη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-11,11%), Eurobank (-12,64%), Πειραιώς (-11,78%) και Εθνική (-9,41%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Τιτάν, Κύπρου, CPB, MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Μέτκα (+6,14%) και Βιοχάλκο (+4,32%). Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Jumbo, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος περίπου 27 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 855,35 (11.38) και χαμηλό τις 828,12 (12.26) για να κλείσει στις 847,06 μονάδες με κέρδη 0,29%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 92,3 εκατ. από τα οποία τα 2,2 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, FG Europe).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Στα επιμέρους, ασφαλώς και την παράσταση συνεχίζει να κλέβει η Ιντρακόμ, που συμπλήρωσε 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 16 μηνών, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Από κοντά και η “συγγενική” Ιντρακάτ.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Alco και Γαλαξίδι, συνεχίζεται η κινητικότητα στα Πλ. Θράκης, ενώ ο Σαράντης “φλερτάρει” με υψηλά 24μηνου (!)

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Newsphone, ενώ συναλλακτική αφύπνιση παρουσιάζει η μετοχή της Fieratex που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση δεν είναι ούτε το 1/10 της καθαρής θέσης που είχε η εταιρεία στις 30/6.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αύξηση των συναλλαγών, για την Centric, που δείχνει να “κεφαλαιοποιεί” την αποχώρηση της “Betfair” από την Ελληνική Αγορά, ενώ αύριο που μπορεί να υπάρχει “λιγότερος θόρυβος” ίσως η Αγορά τιμολογήσει καλύτερα την είδηση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΔΕΗ στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Ανάδοχος του έργου είναι η Κατασκευαστική ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,39 δισ. ευρώ, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου να ξεπερνά τα 3 δισ ευρώ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ανάμικτα συναισθήματα και πρόσημα σε μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της Wall Street με το Bloomberg να αναφέρει πως οι Αμερικανικές μετοχές υποχωρούν για δεύτερη ημέρα, καθώς η ανησυχία για διαπραγματεύσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό στην Ουάσινγκτον επισκίασε την συμφωνία των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών σχετικά με τις ενισχύσεις για την Ελλάδα και μια καλύτερη από ό, τι είχε προβλεφθεί, έκθεση σχετικά με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2008 ανήλθε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board, αυξήθηκε στις 73,7 μονάδες από 73,1 μονάδες τον Οκτώβριο, μέγεθος αναθεωρημένο από το αρχικό των 72,2 μονάδων. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο στις 73 μονάδες.

Από την άλλη, αμετάβλητες διατηρήθηκαν τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα Κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά (ήτοι προϊόντα διάρκειας έως και 3 χρόνια) διαμορφώθηκαν στα 216,95 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση 1,2% στις παραγγελίες.

Επίσης, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν επί 6ο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης S&P/Case-Shiller που καλύπτει τις τιμές των ακινήτων σε 20 Μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,3% τον Σεπτέμβριο κατόπιν ανόδου 0,8% τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση οι τιμές έχουν αυξηθεί 3%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά ήλπιζε για κάτι καλύτερο από το χθεσινό Eurogroup, όμως η απόφαση για την καταβολή της δόσης, με τις προϋποθέσεις που ετέθησαν, δεν ικανοποίησε τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές και όχι μόνο, καθώς το θέμα με την επαναγορά ομολόγων δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για τον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Πλέον η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος δείχνει να δρομολογείται με δυσμενέστερους όρους, καθώς πιθανότατα θα απαιτηθούν μεγαλύτερα κεφάλαια στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, η βαρύτητα που αποκτά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για την βιωσιμότητα του χρέους, θα στρέψει τα “ποιοτικά” κεφάλαια σε μετοχές εταιρειών που αναφέρονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπου πιο “εύκολες” δείχνουν οι περιπτώσεις για ΟΠΑΠ, ΕΛ. Πετρέλαια, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα, πιο “πολύπλοκη” δείχνει η περίπτωση της ΔΕΗ, κατά την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με τα τελευταία να φθάνουν τα 97.587 συμβόλαια.
Σημαντικό άνοιγμα “short” θέσεων από εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς μεγαλύτερες απώλειες μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,30%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.603, τιμή εκκαθάρισης 299,25), κινήθηκαν μεταξύ 292 και 316 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (251.300 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (35.723), Alpha Bank (27.413), Κύπρου (4.439), ΔΕΗ (1.207), ΟΤΕ (4.426), ΟΠΑΠ (2.914), Πειραιώς (12.528), Μυτιληναίο (764), Eurobank (2.548), MIG (865), ΓΕΚ (906), Intralot (518), Ελλάκτωρα (137), ΕΧΑΕ (145), Motor Oil (432), CPB (2.283).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 49% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 665 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (494 δικαιώματα αγοράς και 171 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.531.006 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v