Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο

Κλειδί οι 250 μονάδες για τις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ισχυρή η στήριξη στις 270 μονάδες για τον FTSE 20. Κατοχύρωση κερδών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε περιβάλλον ασφυκτικής επιτήρησης τίθεται και τυπικά η ελληνική οικονομία. Συνακόλουθα η χώρα, το πολιτικό προσωπικό και βεβαίως η κοινωνία, που κατά κύριο λόγο καλείται να σηκώσει στις πλάτες της τις υπέρβαρες απαιτήσεις των δανειστών.

Το Χ.Α. συνεχίζει ψυχρά και ψύχραιμα την αποτίμηση όλων όσα συμβαίνουν στη χώρα, στις διεθνείς αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει έως τις 816,16 μονάδες, τον FTSE 20 να υποχωρεί προς τις 280, με μικτές τάσεις στις τράπεζες και κατοχύρωση θέσεων στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, ειδικότερα δε όσοι ενεργοποιούνται στις τράπεζες, περίμεναν τις βελτιωτικές ενέργειες του Γ. Στουρνάρα. Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου γίνεται λόγος για το πράσινο φως που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών για πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Ενέργεια που εξασφαλίζει το «Ο.Κ.» των τραπεζιτών στη διαδικασία επαναγοράς χρέους.

Αυτές τις εξελίξεις εν μέρει τις περίμεναν αρκετοί από τους τραπεζικούς παίκτες, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Μένει να αποτυπωθεί στο ταμπλό αυτή η βελτιωτική ενέργεια του Γ. Στουρνάρα και το αποτέλεσμα της συγκατάθεσης των τραπεζιτών τη στιγμή που το IIF δεν θεωρεί βέβαιο το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους.

Για το ίδιο θέμα περισσότερη βαρύτητα δίνουμε στην τελευταία δήλωση του W. Shaeuble, ο οποίος είναι βέβαιος πως θα πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Στην ίδια λογική, ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά την εκτίμησή μας, και η πρόβλεψη της Citigroup για «κούρεμα» σε επτά χώρες της ευρωζώνης, με την Ελλάδα κάποια στιγμή να αποχωρεί από το ευρώ.

Όλες αυτές οι περιφερειακές εξελίξεις, ενέργειες και ειδήσεις μπορούν να διατηρήσουν το Χ.Α. στο κανάλι που εξελίσσεται. Για τον FTSE 20 οι 270 μονάδες παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς και στήριξης και οι 310-315 μονάδες η πρώτη ανοδική σημαντική αντίσταση.

Κατά την ίδια λογική, δεν μεταβάλλεται και η μέχρι τώρα μέτρησή μας για τον τραπεζικό δείκτη, με τις 250 (240) μονάδες να παραμένουν τεχνικά ισχυρό σημείο. Συνεκτιμώντας την εμφανή διαφοροποίηση εδώ και εβδομάδες μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Με την Alpha Bank οδηγό και την Εθνική Τράπεζα ουραγό, κρίνοντας πάντα με βάση την ετησιοποιημένη απόδοση των μετοχών των δυο ομίλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v