Προσφέρεται για επιλεκτικές κινήσεις η Σοφοκλέους

Σε διατήρηση δυνάμεων και σε επιλεκτικές κινήσεις περιορίζεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ευννοεί τη μόχλευση στις τράπεζες η υπερκάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής στην ΑΜΚ της Alpha Bank. Σταθερό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ.

Σε κάτι κουρασμένα παλικάρια αναφερόταν εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς το Χ.Α. έδειξε όντως... βαριεστημένο. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.038,89 μονάδες, τον Ftse Large Cap στις 351,76, τον Ft Mid οριακά χαμηλότερα στις 1.212, αλλά με τον τραπεζικό κατά 3,96% ψηλότερα στις 219,75 μονάδες.

Από πολλές απόψεις, αμφίσημες οι εκτιμήσεις κι οι ενδείξεις από τη χθεσινή συνεδρίαση κι ορισμένοι παίκτες συνεκτιμούν και πάλι την πολιτική παράμετρο. Οι εξελίξεις από το μέτωπο του λεγόμενου "αντιρατσιστικού" δείχνουν τις εύθραυστες ισορροπίες τόσο στην τρικομματική όσο και στο εστωρεικό των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Από τις κινήσεις συγκεκριμένων insiders δεν φαίνεται να προκύπτει επιφύλαξη ή ανησυχία τους για κάποιου είδους θεαματική ανατροπή ή απρόβλεπτη εξέλιξη.

Απεναντίας, η παράσταση για έναν ρόλο, που δόθηκε εχθές από την ομάδα της Alpha Bank, με το μεστό 11% (στο 0,644 ευρώ η τιμή της μετοχής), παραπέμπει σε ενεργό δράση "ισχυρών χεριών" που προεξόφλησαν την υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης. Κάλυψη επί... 4 στην ιδιωτική τοποθέτηση σημειώνει σχετικό θέμα του euro2day, με τη μετοχή και τον όμιλο να έχουν συγκεντρώσει σημαντικό μέρος (και) του επενδυτικού παιχνιδιού.

Στον χθεσινό Εκηβόλο αναρτήσαμε τέσσερα διαγράμματα της μετοχής (από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket) με τον αρχικό στόχο του 0,80 ευρώ να επισπεύδεται. Η σχετική κινητικότητα σε Πειραιώς και Eurobank ενισχύει την εκτίμηση όσων περιμένουν περισσότερα από τον κλάδο συνολικά. Οι συναλλαγές στις δύο μετοχές παραπέμπουν σε ακόμα μία ανοδική προσπάθεια μέχρι τις δεύτερες αντιστάσεις τους.

Σύμφωνοι, η χθεσινή συνεδρίαση δεν έδωσε την αίσθηση πως... βιαζόμαστε να υπερβούμε σύντομα τις 1.050 προς τις 1.080 μονάδες. Ενισχύθηκε όμως η εκτίμηση πως ακόμη και χωρίς αισθητή διαφοροποίηση των βασικών δεικτών (και κίνηση του FTSE Large Cap προς τις 370-380 μονάδες) η αγορά μπορεί να δώσει αποδόσεις επιλεκτικά. Μέσω είτε τραπεζών, είτε μετακύλισης θέσεων στη μη τραπεζική 3άδα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) ή σε μεμονωμένες περιπτώσεις (ΕΧΑΕ, Intralot, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Attica Bank, Ιντρακόμ, ΓΕΚ Τέρνα κ.ά. από χαμηλότερες κατηγορίες).

Στη μάχη των εργολάβων για τα 2 δισ. ευρώ του τομέα απορριμμάτων αναφέρεται ο Φώτης Κόλλιας με όλους τους μεγάλους εντός παιδιάς. Οι συγκεκριμένες εταιρείες εάν κλείσουν 2-3 καλά συμβόλαια θα μπορούσαν να αποφέρουν προστιθέμενη αξία και χρηματιστηριακά. Προσώρας η Ελλάκτωρ, η Ιντρακάτ, η ΓΕΚ Τέρνα μπορεί να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο, αλλά σε εύθετο χρόνο και υπό προϋποθέσεις.

Θα επιμείνουμε στο ενεργειακό στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς φαίνεται να αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος των ρωσικών συμφερόντων. Η ΔΕΗ και ο Μυτιληναίος (κατά δεύτερον) ευννοούνται (έστω και έμμεσα), ενώ από τη έκβαση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ θα κριθούν αρκετά και πέραν του οικονομικού-ενεργειακού τομέα.

Από τεχνική πλευρά, η... απροθυμία άμεσης και προπάντων πειστικής υπέρβασης των 1.050 μονάδων μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε σε ήπιους ρυθμούς τις επιλεκτικές τοποθετήσεις. Πρόσφατα μπορεί να ήταν η Πειραιώς, τελευταία η Eurobank από τη συνεδρίαση της Παρασκευής η Alpha Bank.

Παρά τη διατήρηση δυνάμεων σε μη τραπεζικά χαρτιά, οι ευκαιρίες δεν λείπουν.

Όσο το Χ.Α. παραμένει σε τροχιά άνω των 980 μονάδων και ο FTSE Large Cap πάνω από τις 295 δεν συντρέχουν λόγοι θεαματικής αλλαγής της ημερήσιας-ενδοσυνεδριακής προσέγγισής μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v