"Ξαναβλέπει" τις 1.055 μονάδες το Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Σοφοκλέους με ισομερή κίνηση αρκετών κλαδικών δεικτών. Aρνητικό γύρισμα για Αlpha, Eurobank και Πειραιώς. Ανοδος για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, MIG, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και ΕΛΠΕ. Περιορισμένος ο τζίρος των συναλλαγών.

Με προσεκτικές κι επιλεκτικές κινήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση που μετά τα πρώτα 5-10΄ διερευνητικού χαρακτήρα συνέχισε ψηλότερα. Με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 1.055 μονάδων, τις τράπεζες σε ήπια μόχλευση (ο κλαδικός δείκτης στις 223 μονάδες με 1,92%), τον Ftse Large Cap στην περιοχή των 355 και τον Ft Mid ελαφρώς υψηλότερα προς τις 1.220 μονάδες.

Στην περιοχή των 1.050-1.055 μονάδων ο Γενικός Δείκτης φαίνεται (από τη χθεσινή συνεδρίαση) πως βρίσκει ένα εύρος αναφοράς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, με πολλούς παίκτες να μην ενδιαφέρονται για τη συνολικότερη εικόνα τόσο της αγοράς όσο και των επιμέρους επιλογών.

Ελλείψει ειδήσεων και άμεσων θεαματικών προσδοκιών η διατήρηση δυνάμεων με παράλληλη στόχευση επιμέρους μετοχών-επιλογών που μπορούν να αποφέρουν υπεραξίες σε αυτήν τη φάση δεν είναι σε βάρος της αγοράς.

Αντιθέτως, οι εξελίξεις στις τράπεζες προχωρούν λίγο ως πολύ όπως ανέμενε η πλειονότητα των παικτών, με την Alpha Bank να δίνει το επιπλέον θετικό κίνητρο για τις αυξήσεις που ακολουθούν, με το δέλεαρ (και) της βραχυπρόθεσμης απόδοσης να αποδεικνύεται αρκετά ισχυρό.

Στην περιοχή του 0,664-0,667 ευρώ η τραπεζική μετοχή με αυξημένες συναλλαγές. Το παράδειγμα της Alpha Bank στο οποίο αναφέρονται αρκετοί - καθώς λειτουργεί σαν προπομπός - ευννοεί την Πειραιώς (στο 0,300 ευρώ), ενώ μένει να δούμε ποια θα είναι η συμπεριφορά της Εθνικής, όταν από την Πέμπτη θα επανακάμψουν στο ταμπλό - με προσαρμοσμένη τιμή - οι μετοχές της.

Πάντως, από την αρχή της συνεδρίασης και μέχρι πριν από λίγο η ανοδική φορά της Alpha Bank ωθούσε ψηλότερα και την Πειραιώς. Στο 0,434 ευρώ η Eurobank, που εάν κρίνουμε και από την τελευταία ενημέρωσή μας θα πρέπει να θεωρεί κλεισμένο το νέο Τ.Τ., ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στα 8,20 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, μέτρια πράγματα θα λέγαμε σε σχέση με τη χθεσινή εικόνα και όσων αναμέναμε βραχυπρόθεσμα. Στα 7,25 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 6,95 ευρώ του ΟΤΕ, σε επίσης χαμηλό ρυθμό.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του 25άρη ενδιαφέρον παρουσιάζουν τεχνικά η Ελλάκτωρ (στα 2,25 ευρώ), η MIG στο 0,378, ο Μυτιληναίος λίγο υψηλότερα των 5 ευρώ, ενώ σταθερή παραμένει η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (που σημειωτέον έχει υψηλή στάθμιση στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών).

Στο 0,420 ευρώ η μετοχή της Attica Bank, που ευνοείται από τη μόχλευση των συστημικών τραπεζών με αρκετούς παίκτες να ποντάρουν στο στοίχημα της δικής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Εάν πετύχει ο στόχος της διοίκησης, θα έχει ενδιαφέρον και χρηματιστηριακά.

Στα 2,31 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ μιας εκ των σταθερών σηματωρών της κατηγορίας της (και αρκετών βραχυπρόθεσμων παικτών), ενώ ανάλογη διακύμανση καταγράφεται για τις μετοχές των Φουρλή και ΣΙΔΕΝΟΡ.

Λίγο μετά τις 11.05 ο μεν ΓΔ άγγιζε τις 1.050 μονάδες, ο Ftse Large Cap οριακά πάνω από τις 255, με ενθαρρυντική ένδειξη την ισομερή ανοδική κίνηση περισσότερων από δέκα κλαδικών δεικτών. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για διεύρυνση του παιχνιδιού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v