Γιατί βυθίστηκε το Χρηματιστήριο

Η αβεβαιότητα λόγω triple witching και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον προστέθηκαν στις εγχώριες ανησυχίες. Κάτω από τις 900 μονάδες το ΧΑ. Πτώση 8% για ΕΤΕ και 6,2% ΔΕΗ, Τιτάνα, Folli. Ποιες μετοχές βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Δεκατρείς ολόκληρες συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης από την τελευταία φορά που "είδε" κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και η τεχνική εικόνα της Αγοράς επιβαρύνεται αργά αλλά σταθερά.

Και αν η Κυβερνητική κρίση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δείχνει να εκτονώνεται, την οποία ποτέ δεν φοβήθηκε ιδιαίτερα η Αγορά, τα υπόλοιπα βραχυπρόθεσμα ανοιχτά ζητήματα δείχνουν να δημιουργούν περαιτέρω προβληματισμούς.

Σε λίγο παλαιότερο σχόλιο, η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι "έρχεται 10ημερο αναταράξεων" και τώρα αυτές δείχνουν να είναι σε εξέλιξη.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, αύριο 21/6, λήγει το triple witching Ιουνίου. Επίσης δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι επιθετικές - αναγκαστικές πωλήσεις που ξεκίνησαν σήμερα στην μετοχή της Εθνικής, καθώς στις 24/6 (ημέρα αργία για το Χ.Α.) εξέρχεται από τον δείκτη Stoxx 600.

Η πρώτη από τις "ερωτήσεις του εκατομμυρίου" είναι αν οι σημερινές πωλήσεις εκτόνωσαν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαστικών πωλήσεων στην Εθνική, ή αν υπάρχει "ουρά" πωλήσεων και πόσο μεγάλη είναι αυτή.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι, το πότε θα εκδηλωθεί το επόμενο κύμα πωλήσεων, αν υπάρχει. Από την αρχή της αυριανής συνεδρίασης, ή μετά τις 14.00 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η τριπλή λήξη των συμβολαίων του Ιουνίου;

Για να έλθει η Τρίτη 25/6, όπου αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές και τα warrants της Εθνικής, ενώ την ίδια μέρα ολοκληρώνονται και οι ΑΜΚ για Πειραιώς και Αττικής.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν το επιδεινούμενο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ο προβληματισμός σχετικά με την ολοκλήρωση του deal πώλησης του ΟΠΑΠ, η έλλειψη ιδιαίτερα θετικών εσωτερικών καταλυτών και η παραδοσιακά αρνητική εποχικότητα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επαναληφθεί και φέτος), προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι η μέχρι πρότινος στήριξη των 1000 μονάδων, αρχίζει να μετατρέπεται σε σημαντική τεχνική αντίσταση.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δεν μπορεί να διαφύγει πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 55 ημερών, στις 966 μονάδες, η βραχυχρόνια τάση θα παραμένει καθοδική.

Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 897 μονάδων (με φίλτρο δύο συνεδριάσεων), θα δώσουν κίνηση προς τις 876 και 850 μονάδες.

Σήμα σίγουρης επιστροφής σε ανοδικό κανάλι, δίνουν τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1010 - 1014 μονάδων.

Εξ ίσου ανησυχητική η εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος μόνο με κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 325 - 330 δίνει εκ νέου σήμα αγορών και μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 343 μονάδων επιστρέφει σε ανοδικό κανάλι. Σε περίπτωση περαιτέρω ενεργοποίησης των πωλητών, επόμενη σημαντική στήριξη στις 280 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χαμηλός τζίρος σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην εκτεταμένη κακή εικόνα, ενώ εντείνονται οι τεχνικές ανησυχίες και για τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, οι περισσότεροι τίτλοι του οποίου και σήμερα αφέθηκαν να παρασυρθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, αν και οι πωλήσεις σε καμία στιγμή της συνεδρίασης δεν πήραν ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι από τους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ουδείς κατόρθωσε να τερματίσει την συνεδρίαση με επταψήφιο όγκο συναλλαγών, ενώ με συναλλαγές χαμηλότερες των 100000 τεμαχίων ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΛΠ, Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας, Frigoglass και Folli Follie Group.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν και Jumbo, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν και Intralot.

Ιδιαίτερη αναφορά ίσως αξίζει η περίπτωση του ΟΤΕ, καθώς εκ παραδρομής στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο συσχετίστηκαν οι σημαντικές πιέσεις στην μετοχή του Οργανισμού με τις εξελίξεις για την μη πώληση της "Telekom Srbija".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών, στις 26/1/2012, παραχώρησε στο Σερβικό Κράτος το 20% των μετοχών που διέθετε στην "Telekom Srbija" έναντι του ποσού των 380 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά ταύτα, σήμερα η Αγορά όχι μόνο δεν αποκατέστησε την χθεσινή "σύγχυση", αλλά ο τίτλος (όπως προαναφέρθηκε) έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, όχι μόνο απομακρυνόμενος από την θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 6,20 ευρώ (που είχε ανακατάλαβει πρόσφατα), αλλά έχασε εκ νέου και το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ. Πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα παιχτούν στην ζώνη στήριξης 5,60 - 5,47 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι πιέσεις στην Αγορά οφείλονται κυρίως στον τίτλο της Εθνικής, καθώς αρκετοί επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, εν όψει της διαγραφής του τίτλου από τον δείκτη Stoxx 600, τονίζει ο Σέργιος Μελαχροινός.
 
Ταυτόχρονα προεξοφλούν και περαιτέρω πιέσεις στην μετοχή της ΕΤΕ, λόγω επικείμενης εισόδου των νέων τίτλων που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ
 
Ο προβληματισμός σχετικά με την ολοκλήρωση του deal του ΟΠΑΠ, δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες για τα αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων, την ώρα που θεωρείται απόλυτα δεδομένο ότι πολύ σύντομα το ενδιαφέρον θα μετατεθεί από τον Τραπεζικό κλάδο σε εισηγμένες που εμπλέκονται σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων.
 
Από την άλλη επιδεινώνεται η εικόνα στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και αυτό αναμένεται να έχει, έστω και μειωμένο, αντίκτυπο στο Χ.Α.
 
Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec, πιθανή υποχώρηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα, ίσως φέρει τοποθετήσεις, αλλά αυτές συνιστώνται μόνο σε χαρτοφυλάκια που κινούνται τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Κόκκινα" ταμπλώ σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς η χθεσινή ομιλία Bernanke άφησε να εννοηθεί ότι πλησιάζει το τέλος των εισροών φτηνού χρήματος στις Χρηματιστηριακές Αγορές και κυρίως στις αναδυόμενες.

Ως κάτι το αναπόφευκτο θεωρούν πλέον οι αναλυτές της Societe Generale το τέλος των εισροών κεφαλαίων, κυρίως στις αναδυόμενες Αγορές, με την επιθετική νομισματική πολιτικής χαλάρωσης της Fed να φθάνει ολοένα πιο κοντά στο τέλος της. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μία δυναμική επιτάχυνση αυτής της τάσης τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές, όπου πλέον παρατηρούνται καθαρές εκροές.

Η δυναμική φαίνεται περισσότερο σε χρεόγραφα υψηλών αποδόσεων, για τα οποία υπήρξε φέτος έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον δημιουργώντας μια αίσθηση σημαντικής ρευστότητας στις δευτερογενείς Αγορές. Η προσμονή για τις επόμενες κινήσεις της Fed έχει προκαλέσει επίσης μεγάλες εκροές απ' τα αμερικανικά ομόλογα. Την ίδια ώρα οι επενδυτές επιστρέφουν σε ρευστό.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών υποχωρεί η τιμή spot του χρυσού στον απόηχο των δηλώσεων Bernanke, γεγονός που μειώνει τις πληθωριστικές προσδοκίες περιορίζοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Σύμφωνα με την UBS, η μηνιαία πρόβλεψη υποβαθμίζεται στα 1.250 δολ/ουγγιά από 1.425 δολ/ουγγιά. Σε ορίζοντα τριμήνου, ο χρυσός αναμένεται στα 1.350 δολ/ουγγιά, από 1.500 δολ. προηγουμένως. Για το σύνολο του 2013, ο χρυσός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.440 δολ/ουγγιά, έναντι 1.600 δολ. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας εξ Ανατολών, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο. Ο δείκτης PMI της HSBC υποχώρησε στις 48,3 μονάδες τον Ιούνιο από 49,2 μονάδες τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, το επιτόκιο διατραπεζικής Αγοράς στην Κίνα εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις και να προχωρήσει σε νέα ένεση ρευστότητας στην Αγορά. Συγκεκριμένα, το "overnight repo" εκτινάχθηκε κατά 5,98% στο 13,85%.

"Η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας ανησυχεί για τη μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση και στέλνει μήνυμα στους παράγοντες της Αγοράς να μην θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουν πάντα πρόσβαση στα φτηνά κεφάλαια της διατραπεζικής" αναφέρει η Capital Economics.

Το σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα της Κίνας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αποτελεί πια μια "φούσκα" πολύ μεγαλύτερη από την Αμερικανική στεγαστική πίστη ή αυτή του Nikkei, πριν από το σκάσιμό της, το 1990, σύμφωνα με τη Fitch. "Τα επίπεδα του δανεισμού στην Κίνα είναι τόσο ακραία, ώστε η Χώρα θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να γλιτώσει από τις επιπτώσεις τους μέσω της ανάπτυξης, όπως έκανε στο παρελθόν. Οι συνολικές πιστώσεις έχουν εκτιναχθεί από τα 9 τρισ. δολάρια στα 23 τρισ. δολάρια μετά την κρίση της Lehman. Η αναλογία των πιστώσεων ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες, στο 200%. Ήδη, η Fitch διαπιστώνει ενδείξεις "stress" στο Τραπεζικό Σύστημα.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2012 ενισχύθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για το βιομηχανικό κλάδο της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο άγγιξε το 48,9 από 47,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη ανάκαμψη στο 48,1. Διευκρινίζεται πάντως, ότι ο δείκτης παραμένει κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Μπαράζ νέων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού:

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 18.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 354.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 340.000 νέους ανέργους.

Οριακή επιβράδυνση σημείωσε τον Ιoύνιο η επέκταση της δραστηριότητας του κλάδου μεταποίησης στις ΗΠΑ. Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI της Markit υποχώρησε τον Ιούνιο στο 52,2 από 52,3 τον Μάιο.

Άνοδο της τάξης του 0,1% κατέγραψε ο οικονομικός δείκτης leading indicators στις ΗΠΑ το Μάιο στο διαμορφούμενος 95,2%. Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ελαφρώς υψηλότερη άνοδο του δείκτη στο 0,2%.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 4,2% το Μάιο σε μηνιαία βάση στο εποχιακό προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 5,18 εκατ. όπως ανακοίνωσε η NAR. Αυτό είναι το υψηλότερο μέγεθος από το Νοέμβριο του 2009. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι έκαναν λόγο για άνοδο 0,6% στις 5,0 εκατ. κατοικίες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Αφήνοντας τις διεθνείς Αγορές και επιστρέφοντας στα δικά μας, ως "credit positive"για την Τράπεζα χαρακτηρίζει η Moody's την επιτυχημένη κάλυψη της ΑΜΚ της Εθνικής, σημειώνοντας πως αποκαθιστά την φερεγγυότητά της και διασφαλίζει ότι η ΕΤΕ θα διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της. Ωστόσο, ο οίκος αναγνωρίζει ότι η Εθνική και άλλες Ελληνικές Τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε ότι αφορά την ποιότητα των assets, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω πιέσεις στην κεφαλαιακή τους βάση.
 
Τεχνικά, ο τίτλος της Εθνικής έχασε και την στήριξη των 3,79 ευρώ και αν επιμείνουν οι πιέσεις η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 3,50 ευρώ και η οποία θα εξαρτηθεί αν θα αντέξει από τους εν δυνάμει πωλητές.
 
Συνάντηση με εκπροσώπους των Alpha, Πειραιώς, Εθνικής Eurobank αλλά και του ΤΧΣ είχαν στελέχη της Berenberg στις 17 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται στο report:
 
Οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένουν ότι θα επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2015, με την εξαίρεση την Εθνική, που εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη.
 
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται από το 24% έως το 31% με χειρότερα "κομμάτια" την καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη
 
Όλες οι Τράπεζες έχουν σημαντική παρουσία στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη την οποία θέλουν να διατηρήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την Berenberg αυτό ίσως δεν καταστεί εφικτό, λόγω της Κρατικής βοήθειας.
 
Είναι ευκολότερη για τις Τράπεζες η επανατιμολόγηση (re-pricing) των καταθέσεων παρά των δανείων.
 
Οκτώ Ελληνικές μετοχές θα συγκαταλέγονται από το Νοέμβριο στο δείκτη MSCI Emerging Markets, στο πλαίσιο της υποβάθμισης της Χώρας στις αναδυόμενες από τις ανεπτυγμένες Αγορές.
 
Πρόκειται για τη μετοχήτης Εθνικής (με στάθμιση 19%), του ΟΤΕ (19%), του ΟΠΑΠ (18%), της Alpha Bank (11%), της ΔΕΗ (11%), της Jumbo (με 9%), των Ελληνικών Πετρελαίων (7%) και της Folli Follie (με στάθμιση 6%).
 
Με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση της Αγοράς στα 11 δισ. δολάρια (επί συνόλου 19 δισ. δολαρίων), η Ελλάδα λαμβάνει στάθμιση ακριβώς:
 
0,31% στον MSCI EM, 1,76% στον MSCI EMEA, 3,04% στον MSCI Emerging Europe, 3,8% στον MSCI Eastern Europe.
 
Η απόδοση των Ελληνικών τιτλοποιήσεων που στηρίζονται σε ενυπόθηκε δάνεια (RMBS) συνέχισε να δείχνει σημάδια αδυναμίας το τρίμηνο που έληξε το Μάιο του 2013 τονίζει η Moody’s, συμπληρώνοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται και η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ο μέσος όρος στην τάση παραβατικότητας υπολογίζεται σε 4,7% το Μάιο έναντι 3,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
 
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6250 ευρώ (-0,79%), διακινώντας 5781013 τεμ.
 
Από εκεί και πέρα, στο ταμπλώ του 25αρη όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank τρεις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+0,43%), Σωλ. Κορίνθου (+0,45%) και Eurobank Properties (+1,21%).
 
Από την πλευρά των "κόκκινων" οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-8,02%). Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για ΔΕΗ, Τιτάνα, Folli Follie Group, του 4% για ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, του 3% για MIG, EEE, Frigoglass, Πειραιώς, Μυτιληναίο και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Μετά και την σημερινή συνεδρίαση και όσον αφορά τον μη Τραπεζικό 25αρη, σε ανοδικό βηματισμό παραμένουν μόνο οι Eurobank Properties, Jumbo, Folli Follie Group, Σωλ. Κορίνθου και ΕΥΔΑΠ.
 
Αντίθετα σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι είναι οι υπόλοιπες μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, με τις αποφασιστικές στηρίξεις να εντοπίζονται για Βιοχάλκο στα 3,90 ευρώ, ΕΕΕ στα 17,10 ευρώ, Ελλάκτωρα στα 1,98 ευρώ, Ελ. Πετρέλαια αν επιβεβαιώσουν την απώλεια των 7,00 ευρώ η αμέσως επόμενη στήριξη στα 5,80 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 5,30 ευρώ, Frigoglass στα 4,20 ευρώ, ΟΤΕ στα 5,00 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 5,98 ευρώ, Intralot στα 1,70 ευρώ, Μέτκα στα 10,00 ευρώ, Motor Oil στα 6,20 ευρώ, Μυτιληναίος στα 3,80 ευρώ, ΟΛΠ στα 15,69 ευρώ, ΔΕΗ στα 5,90 ευρώ, Τιτάν στα 12,30 ευρώ και Τέρνα Ενεργειακή στα 2,33 ευρώ.
 
Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.55 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 880,6 μονάδες (14.45) και έκλεισε στις 884,02 μονάδες με απώλειες 3,66%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 45,6 εκατ. από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΕΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ).
 
Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, παρά ταύτα 14 τίτλοι (ελάχιστοι με πειστικές συναλλαγές) τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
 
Στο 98,56% ανήλθε το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και την ανακεφαλαιοποίηση, ανακοινώνει η Eurobank. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση και με βάση την ενημέρωση από την πλευρά της Εθνικής το ποσοστό της τελευταίας περιορίστηκε από το 84,38% στις 19 Ιουνίου στο 1,21%.
 
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το free float περιορίζεται στ0 0,23%, ή σε 8842608 μετοχές. Η "χαρά του trader", όπως έγραψε από χθες η στήλη. Και σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ανεβάζοντας σημαντικότατα συναλλαγές, όμως "ξεφούσκωσε" εντυπωσιακά από το πρωινό υψηλό των 2,61 ευρώ (+29,85%).
 
Πιο χαμηλότερα, ίσως αξίζουν αναφοράς οι ... συναλλαγές εξαμήνου που πραγματοποιήθηκαν στον τίτλο της Προοδευτικής (!)

Τρία νέα ΣΜΕ για Coca Cola, ΣΩΛΚ και ΕΥΔΑΠ

Μία ακόμα καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με το συμβόλαιο του πρώτου μήνα να αποδίδει σχετικά καλύτερα και να αυξάνει το premium στο 0,80%.
 
Σημαντική η μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.773 συμβόλαια).
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 25.743 - 13.130 Ιουνίου, 11.370 Ιουλίου, 87 Αυγούστου και 1.156 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 299,5) κινήθηκαν μεταξύ 297,25 και 312 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (3.163), ΟΤΕ (7.074), MIG (8.654), Μυτιληναίο (3.127), ΔΕΗ (4.743), Ελλάκτωρα (1.784), ΕΧΑΕ (1.524), Intralot (1.374), ΓΕΚ (10.853), Σιδενόρ (318), Τέρνα Ενεργειακή (2.208), Ελ. Πετρέλαια (934), Eurobank Properties (303), Βιοχάλκο (238), Motor Oil (238), Frigoglass (267), Eurobank (4.406), Jumbo (217), ΟΛΠ (142).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap υποχώρησε οριακά, στο 51%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 873 δικαιώματα (328 calls και 545 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11.197.157 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 12.248 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

Το Δ.Σ του Χ.Α. αποφάσισε την εισαγωγή των παρακάτω νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) και των αντίστοιχων ημερομηνιών έναρξης διαπραγμάτευσης αυτών:
 

1

«Coca-Cola HBC AG»

EEE

25/6/2013

2

«Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε.»

EYDAP

25/6/2013

3

«ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.»

SOLK

25/6/2013

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v