Χρηματιστήριο: Και όμως, γυρίζει!

Οι αγοραστές έχασαν το τελικό πρόσημο, αλλά κέρδισαν τις εντυπώσεις. Μόνιμα στο κόκκινο Εθνική, ΕΥΔΑΠ. Πτώση 52% για το warrant της Πειραιώς. Κέρδη για OΠΑΠ, Coca Cola, Intralot, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο. Αυξημένος ο τζίρος των συναλλαγών.

Σαν νίκη των αγοραστών σε "κόκκινο φόντο" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση, μετά την σχεδόν εντυπωσιακή ανάδυση δεικτών και μετοχών από τα χαμηλά ημέρας και όταν όλα έδειχναν ότι και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων θα αποτελούσε παρελθόν.

Οι αγοραστές στα χαμηλά ημέρας έβγαλαν ένα "αξιοσέβαστο μεροκάματο" και οι πωλητές κέρδισαν μία συνεδρίαση αρκετά οριακά, αν κρίνουμε από τις τελικές απώλειες του Δείκτη και την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 προς 3 (!)

Από την άλλη, οι αγοραστές έχασαν το τελικό πρόσημο του Δείκτη, αλλά κέρδισαν τις εντυπώσεις. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις στον Τραπεζικό κλάδο, όπου η Alpha Bank έχει μακράν την καλύτερη συμπεριφορά, έχει τελειώσει ο πωλητής στον ΟΠΑΠ και βέβαια το διεθνές περιβάλλον (χρηματιστηριακό και μη) δείχνει ιδιαίτερα ασταθές.

Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία, δείχνουν να αναιρούν το σενάριο που ήθελε "Pax - Merkel" στην Ευρωζώνη μέχρι τις Γερμανικές εκλογές και οι κινήσεις στις Αγορές ομολόγων δείχνουν πως ο Ευρωπαϊκός Νότος επιστρέφει στο στόχαστρο των Αγορών.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, όσον αφορά τα σημερινά δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικό "gap", καθώς ξεκίνησαν με ΑΜΕΜ οι τίτλοι των Alpha Bank, Εθνικής, Πειραιώς και το warrant της Πειραιώς.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ (απέκοψε μικτό μέρισμα 0,15 ευρώ), Eurobank Properties, Folli Follie Group, ενώ αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 796,48 μονάδες (-3,32%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 114,69 μονάδες (-8,87%), η Alpha Bank μέχρι τα 0,4020 ευρώ (-5,41%), η Εθνική μέχρι τα 2,13 ευρώ (-9,75%), ο ΟΤΕ μέχρι τα 5,68 ευρώ (-3,24%) και η Πειραιώς μέχρι τα 0,8320 ευρώ (-15,53%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν και τα τρία warrants, με της Εθνικής να υποχωρεί μέχρι τα 0,9900 ευρώ (-10%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,2900 ευρώ (-67,74%) και της Alpha Bank μέχρι τα 0,3700 ευρώ (-50%, από "ανοιχτή εντολή πώλησης στις 10.32, η οποία βρήκε άδειο από "bid" τον τίτλο).

Τελικά το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6870 ευρώ με απώλειες 7,16% και όγκο συναλλαγών 3110012 τεμ. της Εθνικής στα 1,03 ευρώ (-6,36%) διακινώντας 1359217 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,4240 ευρώ (-52,84%) με συναλλαγές 28342682 τεμ.

Εντυπωσιακή η επιστροφή του συγκεντρωτισμού στον τζίρο με την Πειραιώς και το ΠΕΙΡΤΠ να αποσπούν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πρόσφατη εγχώρια πολιτική κρίση, στον Κυβερνητικό συνασπισμό, δείχνει να δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην ψυχολογία όλων όσων εμπλέκονται με τα δρώμενα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Κώστα Φέγγου.
 
Η ολοκλήρωση των ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο, αντί να σταθεροποιήσει τις αποτιμήσεις στο ταμπλώ, έφερε κινήσεις ρευστοποιήσεων από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, επιβεβαιώνοντας την κακή "ποιότητα" σημαντικού αριθμού χαρτοφυλακίων που πήραν μέρος στις αυξήσεις κεφαλαίου και η ελεγχόμενη διόρθωση δείχνει να εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτη πτώση (!)
 
Από την άλλη οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, επαναφέρουν την αβεβαιότητα στις Αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο.
 
Επόμενοι σημαντικοί καταλύτες για την αλλαγή της πτωτικής τάσης στο Χ.Α., είναι η σταθεροποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η συνέχιση της χρηματοδότησης της Χώρας, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων που θα επιτείνουν την ύφεση και βέβαια οι απαιτούμενες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
 
Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντα συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ, σαν θετικό σενάριο δείχνει η διακράτηση των 780 μονάδων. Σε άλλη περίπτωση, απαιτούνται άμεσες κινήσεις αύξησης της ρευστότητας.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Νέφη ανησυχιών στις διεθνείς Αγορές, καθώς στα μάλλον αρνητικά μάκρο δείχνουν να προστίθενται οι πολιτικές εξελίξεις σε Αίγυπτο και Πορτογαλία, ενώ συνεχίζουν να ανησυχούν τα μηνύματα που έρχονται από την Κίνα και τα οποία δείχνουν αργή αποθέρμανση της Κινεζικής οικονομίας.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών τροφοδοτεί και το γεγονός ότι οι Αμερικανικές Αγορές θα μείνουν κλειστές την Πέμπτη για την αργία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Στην Ευρώπη την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις για τα επιτόκιά τους.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της Κινεζικής οικονομίας. Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν υποχώρηση του δείκτη PMI του κλάδου των υπηρεσιών στις 53,9 μονάδες τον Ιούνιο από 54,3 το Μάιο.

Σε ξεχωριστή έρευνα της HSBC ωστόσο ο δείκτης PMI ενισχύθηκε ελαφρώς στο 51,3 από 51,2 το Μάιο αν και ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Κίνα, Hongbin Qu δήλωσε ότι η ανάπτυξη στον τομέα αναμένεται να επιβραδύνει τους επόμενους μήνες.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Πορτογαλία δείχνει να ταρακουνά τις Ευρωπαϊκές Αγορές με τις Τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρο.

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, καθώς πρέπει να προλάβουν να ανακάμψουν πριν η Κοινωνική στήριξη για τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων χαθεί (κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται), διαπιστώνει ο Nicholas Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy.

Χαμηλότερος από την αρχική εκτίμηση αποδείχθηκε ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 48,7 τον Ιούνιο από 47,7 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης βρίσκεται μεν σε υψηλό 15 μηνών, αλλά είναι χαμηλότερος από την αρχική εκτίμηση της Markit, στο 48,9.

"Ο μειωμένος δείκτης PMI Υπηρεσιών της Γερμανίας αλλά και της Ευρωζώνης δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρώπης έχει πρόβλημα, και θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις που θα κοστίσουν" αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.
Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση των Barclays, Deutsche Bank και Credit Suisse, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Α" για την UBS διατηρώντας σταθερό το outlook των τεσσάρων Τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο οίκος δήλωσε πως η πιστοληπτική αξιολόγηση των τριών Τραπεζών αναθεωρείται από "+Α" σε "Α" με βασική αιτία την εντεινόμενη αβεβαιότητα στο επενδυτικό Τραπεζικό μοντέλο. Ειδικότερα για τη Deutsche Bank, η S&P αμφισβητεί την ικανότητα της Τράπεζας να "δημιουργεί σταθερά και προβλέψιμα έσοδα". Έκανε λόγο για "αστάθεια στην κερδοφορία της Credit Suisse" και δήλωσε ότι η "Barclays έχει συγκριτικά υψηλή στάθμιση της επενδυτικής στρατηγικής".

Παράλληλα, η S&P σημείωσε πως και οι ομολογιούχοι των Τραπεζών αντιμετωπίζουν αυξανόμενο πιστωτικό κίνδυνο λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων στην Περιοχή, τις εύθραυστες Παγκόσμιες Αγορές, την στάσιμη Ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και την αύξηση των νομικών κινδύνων που απορρέουν από την χρηματοπιστωτική κρίση. Τέλος, ο οίκος σημειώνει πως οι οικονομικές εξελίξεις ενδέχεται να εντείνουν τις πιέσεις και να αυξήσουν τη μεταβλητότητα στην βάση της κερδοφορίας αυτών των Τραπεζών.

"Η διόρθωση στις μεγάλες Αγορές, με βάση τις ανησυχίες για τον περιορισμό του πακέτου της νομισματικής χαλάρωσης, ολοκληρώθηκε" αναφέρει η Cheuvreux. "Οι τιμές των commodities θα σταθεροποιηθούν δίνοντας τη δυνατότητα στους περισσότερους Ευρωπαϊκούς κλάδους, που είναι ευαίσθητοι ως προς τα μέταλλα και εμπορεύματα, να σταθεροποιηθούν από επενδυτικής πλευράς" εκτιμά ο οίκος.

Το πρόσφατο "sell off" στις Αγορές, παγκοσμίως, έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων Αγορών, στο φθηνότερο επίπεδο φέτος, σύμφωνα με τη Citigroup. Το Ρ/Ε του MSCI Emerging Markets Index διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή κάτω του 10 –επίπεδα τα οποία δεν είχαν καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2012- και η Citi συστήνει στους επενδυτές να αποκτήσουν εκ νέου έκθεση σε αυτές τις μετοχές αντί να περιμένουν έναν καταλύτη για την μεταστροφή.

"Θεωρούμε ότι η κατάσταση πρέπει να γίνει στα αλήθεια άσχημη, στις αναδυόμενες Αγορές, για να δικαιολογήσει τις μετοχές σε αυτούς τους πολλαπλασιαστές. Δεν αναμένουμε αυτό να συμβεί. Παραδοσιακά, αγοράζοντας στις αναδυόμενες Αγορές στα τρέχοντα φθηνά επίπεδα, δημιουργούνται ισχυρές αποδόσεις σε 12μηνο ορίζοντα. Αναπτυγμένες Αγορές μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και Ιαπωνία, δεν έχουν προσφέρει αγοραστικές ευκαιρίες σε τέτοιο επίπεδο, από το 2000, ούτε ακόμη στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης", σύμφωνα με τη Citi.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ιδιωτικές Επιχειρήσεις έκαναν περισσότερες προσλήψεις από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας ADP. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 188.000 τον τελευταίο μήνα, ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο κατά 160.000. Η άνοδος του Μαΐου αναθεωρήθηκε καθοδικά στις 134.000 από 135.000.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε δραστικά και αναπάντεχα κατά 12,1% τον Μάιο, εμφανίζοντας μεγάλη αύξηση επί 2ο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 45 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν έλλειμμα 40,3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 5.000 στις 343.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστούν στα ταμεία 346.000 νέοι άνεργοι.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM διολίσθησε αναπάντεχα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Ο δείκτης που καταρτίζει το Institute for Supply Management και αποτυπώνει τις διαθέσεις στον κλάδο Υπηρεσιών της Αμερικανικής οικονομίας (ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ για Ευρώπη και Βρετανία), διολίσθησε στο 52,2 τον Ιούνιο. Τον Μάιο ο δείκτης ISM υπηρεσιών είχε διαμορφωθεί στο 53,7. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί περαιτέρω στο 54.

Επιστροφή στο ΧΑ

Αφήνοντας τις διεθνείς Αγορές και επιστρέφοντας εντός των τειχών, "η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να της αρνηθεί τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθειά του, γράφει η 'Telegraph', καθώς η Αθήνα πασχίζει να πείσει τους ελεγκτές της τρόικας ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Βρετανική εφημερίδα, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την επόμενη εβδομάδα, θα κρίνει εάν η Ελλάδα θα λάβει 6,3 δισ. ευρώ από τα δάνεια διάσωσής της, για να αποπληρώσει ομόλογα 2,17 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτύχουν, το ΔΝΤ ίσως αναγκαστεί να αποσυρθεί από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπως υπαγορεύει ο κανονισμός του, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα εάν αυτό δεν είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τον επόμενο χρόνο.

Στο Ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό, εκτίμησε σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem, μιλώντας σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Ολλανδίας, διαβεβαιώνοντας ότι η επόμενη δόση θα καταβληθεί κανονικά. Αναφερόμενος στις φήμες ότι οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις θα επιφέρουν την τμηματική και όχι ολοσχερή καταβολή της επόμενης δόσης, εμφανίσθηκε σχετικά καθησυχαστικός: "Η επόμενη δόση θα είναι ολόκληρη", είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι "αυτό αποτελεί τον στόχο της Ευρωζώνης".

Απόλυτα επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, παρά το σημερινό "come back" των αγοραστών, εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να εστιάζεται στον Τραπεζικό κλάδο, η Αγορά θα συνεχίσει να αναζητά "αντίβαρα" σε πιθανή συνέχιση των Τραπεζικών πιέσεων, αλλά και τον θετικό καταλύτη, είτε από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, είτε από τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα.
Όσο δεν φαίνονται οι παραπάνω θετικές εξελίξεις, το πλαγιολισθητικό σενάριο δείχνει ως επικρατέστερο, ακόμη και με μικρά διαλείμματα ανοδικών αντιδράσεων.

Τεχνικά σήματα επανεισόδου, είναι η υπέρβαση των 944 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 316 μονάδων για τον FTSE25, με τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις στις 910 και 308 μονάδες, αντίστοιχα.

Εννέα οι "πράσινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank. Πιο συγκεκριμένα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Βιοχάλκο (+1,22%), ΕΕΕ (+0,59%), Ελλάκτωρ (+0,49%), Μυτιληναίος (+1,19%), ΟΤΕ (+0,68%), Τιτάν (+3,93%), Σωλ. Κορίνθου (+4,65% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Motor Oil (+0,14%) και Intralot (+10,71% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι Εθνική και Πειραιώς, του 2% οι ΟΛΠ, Jumbo, Frigoglass, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 32 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 796,48 (12.21) και υψηλό τις 828,35 μονάδες (16.39) και τελικά έκλεισε στις 819,03 με απώλειες 0,58%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 78,9 εκατ. από τα οποία τα 12,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ).

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών και για 15 τίτλους (λίγοι αυτοί με πειστικές συναλλαγές) τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.
Από τις μετοχές του 25αρη, δύο ίσως αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

Ξεκινώντας από την μετοχή της Intralot, που αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 1,29 ευρώ (-7,86) και έκλεισε στο υψηλό ημέρας με διψήφιο ποσοστό κερδών, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή διακίνησε τον όγδοο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών ever (!)

Υπερβολική χαρακτηρίζει την πτώση της μετοχής της Intralot η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε "buy" από "hold", ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 2,2 ευρώ. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκομένων για το θέμα με τον ΟΠΑΠ και πως όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις διεθνείς Αγορές η εταιρεία θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια.

Επόμενος τίτλος που αξίζει αναφοράς είναι αυτός του ΟΠΑΠ, που συμπλήρωσε έντεκα συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, έστω και αν σε αυτό συνέδραμε και η αποκοπή μικτού μερίσματος ύψους 0,57 ευρώ (αποκοπή στις 28/6).

Ακόμα και η δήλωση μετόχου της Emma Delta δεν κατόρθωσε να επαναφέρει τους αγοραστές στον τίτλο. Πιο συγκεκριμένα, "η Emma Delta θα προχωρήσει στην εξαγορά του ΟΠΑΠ" δήλωσε ο J. Smejc. Όπως μετέδωσε το Reutets, ο Τσέχος μέτοχος της κοινοπραξίας δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης η Emma Delta θα περάσει από έλεγχο την σύμβαση για τα Λαχεία. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης αναμένεται να έχει τελειώσει το Σεπτέμβριο.

Ο τίτλος παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με πρώτη αντίσταση στα 7,12 ευρώ, ενώ η αλλαγή της τάσης θα σηματοδοτηθεί με υπέρβαση των 7,36 ευρώ.

Μένοντας στις μετοχές του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Εθνική και Πειραιώς έκλεισαν σήμερα σε νέα χαμηλά 23 και πλέον ετών (!)

Χαμηλότερα του 25αρη, "σκουπίζεται" ότι προσφορά βγαίνει πέριξ των 24,00 ευρώ στον ΟΛΘ, με την μετοχή να αποδεικνύεται υπόδειγμα σταθερότητας, ενώ η Revoil συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση. Στα αρνητικά ότι υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας και στα θετικά ότι σε μία τόσο "δύσκολη" συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο (!)

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.963 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με καλύτερες διαθέσεις, αυξάνοντας το premium στο 0,75%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.542 - 6.812 Ιουλίου, 472 Αυγούστου και 258 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 279,75) κινήθηκαν μεταξύ 270,75 και 282,75 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (290), ΟΤΕ (1.812), MIG (214), Μυτιληναίο (350), ΔΕΗ (1.369), Ελλάκτωρα (189), ΕΧΑΕ (247), Intralot (1.555), ΓΕΚ (233), Eurobank (1.353), Alpha Bank (2.264), Εθνική (1.860), Jumbo (232), Ελ. Πετρέλαια (173), Σιδενόρ (111), Πειραιώς (7.178).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap αμετάβλητη στο 56%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα μόλις 515 δικαιώματα (466 calls και 49 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.751.797 τεμ.), Εθνική (3.169.411 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v