Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες και ΟΠΑΠ «ανηφορίζει» ο ΓΔ

Tα στοιχεία για τον περιορισμό της ύφεσης, το πρωτογενές πλεόνασμα και την πώληση ΟΠΑΠ διατηρούν το καλό κλίμα. Κινητικότητα στα warrants ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha. Διπλάσιος ο τζίρος στα ΑΛΦΑΤΠ απ' ό,τι στη μετοχή. Με κέρδη ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ελεγχόμενη πτώση για CCHBC.

Διατήρηση δυνάμεων, κατοχύρωση θέσεων και «παιχνίδι» στα warrants τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.

Οι βασικοί δείκτες κινούνται πλέον ανοδικά, πέριξ των στηρίξεών τους, ενώ συνεχίζεται η εναλλαγή θέσεων σε μετοχές του FTSE Large Cap αλλά και του FT Mid. Το θετικό κλίμα το διατηρούν η ανακοίνωση για μείωση της ύφεσης το β' εξάμηνο, το πρωτογενές πλεόνασμα 7μήνου αλλά και η υπογραφή της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας σημειώσει το υψηλό ημέρας των 963,74 σε δύο φάσεις/κορυφές μέχρι τις 10.40-10.45, διολίσθησε στη συνέχεια μέχρι τις 951 μονάδες για να επιστρέψει πέριξ των 965 μονάδων. Ανάλογη διακύμανση για τον 25άρη από τα αρχικά υψηλά των 329,48 μονάδων προς την πρώτη στήριξη των 320.

Με την αξία των συναλλαγών περίπου στα 45 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 14.30), από τα οποία περίπου 7,4 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στα warrants των τριών συστημικών τραπεζών. Ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές στα ΑΛΦΑΤΠ με 3,6 εκατ. ευρώ, όταν στη μετοχή της Alpha Bank ο τζίρος κυμαίνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στη μετοχή της Πειραιώς έχουν αλλάξει χέρια 4,9 εκατ. ευρώ και στο ΠΕΙΡΤΠ άλλο 1,8 εκατ. ευρώ.

Στη δε μετοχή της Εθνικής οι συναλλαγές είναι 4,7 εκατ. ευρώ και στα ΕΤΕΤΠ σχεδόν 2 εκατ. ευρώ. Ο δε τίτλος της Εθνικής ξεπερνά τα 3 ευρώ, καθώς με άνοδο 14% διαμορφώνεται στα 3,19 ευρώ

Να σημειωθεί πως εδώ και 3-4 συνεδριάσεις το παιχνίδι των warrants επικεντρώνεται μεν στη μετοχή της Alpha Bank, που συχνά έχουμε αναφέρει πως παίζει με πλεονέκτημα έναντι των άλλων δύο. Ωστόσο, το παιχνίδι έχει διαχυθεί στους τίτλους και στα δικαιώματα και των άλλων δύο, αποφέροντας σημαντικές αποδόσεις βραχυπρόθεσμα.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως η τρέχουσα τιμή του warrant της Alpha Bank φτάνει το 1,14 ευρώ, όταν μόλις στις 11/6 είχε υποχωρήσει στο 0,241 ευρώ. Πάντως, σήμερα είναι η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση -μετά τις 9/8- όπου το warrant της Alpha Bank ενισχύεται σε νέο τοπικό υψηλό.

Παιχνίδι για λίγους, ισχυρούς και γνώστες του πώς λειτουργεί το... τρίγωνο μετοχή - warrant - συμβόλαιο της μετοχής στα παράγωγα.

Στο... bull market των φτωχών αναφερόταν ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στο θερινό μίνι ράλι των χρηματιστηρίων του ευρωνότου. Αλλά και στην παρουσία των αμερικανικών hedge funds, ειδικά παικτών που προφανώς ενεργούν και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η Εθνική και ο ΟΠΑΠ συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος, με συνολικό τζίρο που φτάνει τα 7 εκατ. ευρώ (περίπου στις 13.20). Αυξημένες συναλλαγές και πίεση μέχρι το 1,11 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς. Η ΕΤΕ και η Πειραιώς επιχειρείται ακόμη να πετύχουν μια πειστική απαγκίστρωση από τα τελευταία χαμηλά τους.

Ειδικού βάρους η CCHBC, δείχνει να έπιασε... οροφή σε αυτήν τη φάση της αγοράς και λογικά οι πωλήσεις θα φτάσουν μέχρι τα επίπεδα των 21,50 ευρώ. Ρευστοποιήσεις και στη μετοχή της ΔΕΗ, που παραμένει μακράν από τις σημαντικά κερδισμένες του 25άρη. Συγκεκριμένα, ενισχύεται 33,45% από την αρχή του έτους, ενώ καλά πηγαίνουν και οι άλλες δύο της ομάδας. Κατά 35,56% έχει ενισχυθεί η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ και κατά 45% του ΟΤΕ.

Πάντως, βραχυπρόθεσμα ισχυρότερη τάση έχει διαμορφωθεί για τον τίτλο του ΟΠΑΠ έναντι των άλλων δύο, με απόδοση σχεδόν 8,5% σε διάστημα εβδομάδας. Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 29/8 και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ενδιάμεσου κύκλου προεξόφλησης.

Έως τα 6,41 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ, που έχει κάνει και ένα πακέτο 50.000 στα 6,38 ευρώ. Πακέτο όμως και στη μετοχή του Τιτάνα (των 100.000 στα 15,39 ευρώ) με την τρέχουσα τιμή στα 15,30 ευρώ. Για τη μετοχή του Τιτάνα το πακέτο γίνεται σχετικά κοντά στην υψηλή τιμή των 16,48 ευρώ (από τις 22/10/2012).

Θεωρούμε, και το γράφουμε και στον ΜΕΤΟΧΟ, πως σε Τιτάν και CCHBC παίζονται δύο πολύ σημαντικά στοιχήματα (λόγω του μεγέθους και του ειδικού επιχειρηματικού βάρους). Στοιχήματα που, όπως εκτιμούν διορατικοί παίκτες, θα κρίνουν τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση όχι μόνο των δύο εισηγμένων, αλλά και σημαντικού μέρους του ελληνικού επιχειρείν, των μη τραπεζικών δυνάμεων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Folli Follie μπορεί να διορθώνει μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης (μέχρι τα 18,68 ευρώ), νωρίτερα όμως είχε ισοφαρίσει το υψηλό των 19 ευρώ. Θυμίζουμε ένα άλλο άτυπο στοίχημα που σχετίζεται με την αποτίμηση της FFG στο 1,26 δισ. ευρώ έναντι 1,11 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας της Jumbo.

Στην περιοχή των 1.070-1.075 μονάδων ο FT Mid, με τις μετοχές του να παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με τη συνεδρίαση της 9ης/8.

Υψηλός τζίρος σε Eurobank, Attica Bank αλλά και σε Ιατρικό (σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση), Υγεία, Intracom, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στα 2,45 ευρώ η υψηλή τιμή ημέρας για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που στοχεύει στην «κορυφή» των 2,80 ευρώ από τις 24/1/2013.

Στα υπόψη ο ρυθμός ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς «τρέχει» με 4,6% έναντι 5,6% του πρώτου.

Αναφέρουμε και τις διιστάμενες εκτιμήσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο 4,2%, της ΤτΕ στο 4,6% αλλά και του ΙΟΒΕ στο 4,8%-5% (ετησιοποιημένο ποσοστό), ενώ ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως θα κυμανθεί χαμηλότερα του 5% για το 2013.

Για έκτη συνεχόμενη αρνητική χρήση ο λόγος, για να μην ξεχνιόμαστε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v