Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση 4,6% το β' τρίμηνο

Με μικρότερο ρυθμό υποχώρησε το ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2013. Είχε προηγηθεί πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% το α' τρίμηνο. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η ύφεση το α’ εξάμηνο κινήθηκε στο 5,07%.

Υφεση 4,6% το β τρίμηνο

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το β΄ τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση 4,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό αυτό έρχεται ως συνέχεια της μείωσης της ύφεσης 5,6% που είχε καταγραφεί το α΄ τρίμηνο του 2013 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2012.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ύφεση το α΄ εξάμηνο κινήθηκε στο 5,07%. Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 6,9% το β΄ τρίμηνο του 2013.

Mετά και από αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα μετρά είκοσι συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Το ποσοστό πάντως είναι το χαμηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην ανάσχεση της ύφεσης το γ’ τρίμηνο λόγω του τουρισμού. Ο Γ. Στουρνάρας μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι πιστεύει πως τελικά η πτώση του ΑΕΠ θα είναι κάτω του 5%.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η ΤτΕ υπολογίζει ότι αυτή θα είναι 4,6%.

Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία επί τα χείρω. Υπολογίζει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξεως του 4,8%-5%. Η εκτίμηση περιλαμβάνεται στην τετραμηνιαία έκθεσή του και είναι χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη, οπότε γινόταν λόγος για ύφεση 4,6%.

Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ είχε υπολογίσει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 4,8% φέτος και κατά επιπλέον 1,2% του ΑΕΠ το 2014.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του 2013 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και με νεότερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v