ΧΑ: Αγορά με τζίρο... μίνι μάρκετ!

Αναιμική η σημερινή συνεδρίαση με την αξία συναλλαγών να ξεπερνά μετά βίας τα 18 εκατ. ευρώ. Μόλις 5 μετοχές με συναλλαγές άνω του 1 εκατ. Ξεχώρισαν από τον FT 25 Τιτάν και ΕΥΔΑΠ. Πτώση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΟΛΠ.

Με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος (ο χαμηλότερος έχει σημειωθεί στις 24/7 και στα 17,34 εκατ.) ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και του χρηματιστηριακού οκταμήνου, ή αλλιώς η εβδομάδα των αποτελεσμάτων, καθώς αναμένεται μπαράζ ανακοινώσεων, από τις εισηγμένες, που θα αφορούν τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου.
 
Μάλιστα, αν από τα συνολικά 18 εκατ. του σημερινού τζίρου, αφαιρεθούν τα 2,8 εκατ. που αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές του ΟΠΑΠ στα 7,50 και 7,48 ευρώ, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε την χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών για το 2013.
 
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το 63% του συνολικού τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις πέντε τίτλων, που ήταν και οι μόνοι που ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα των ΟΠΑΠ, Εθνικής, Πειραιώς, ΟΤΕ και Alpha Bank.
 
Άλλωστε τις "συναλλακτικές της δυνατότητες" η σημερινή συνεδρίαση τις έδειξε από την αρχή, όταν και χρειάστηκαν 23 ολόκληρα λεπτά προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, σε καθαρή αξία συναλλαγών (είχε συντελεστεί ήδη το πρώτο "πακέτο" 131228 μετοχών για τον ΟΠΑΠ στα 7,50 ευρώ).
 
Από τις μετοχές του 25αρη, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ'  όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Frigoglass, ενώ αντίθετα απέφυγαν "το κόκκινο χρώμα" οι Πειραιώς, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της MIG και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.
 
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος περίπου 13 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 916,57 (11.20) και υψηλό τις 929,27 (12.50) για να κλείσει στις 918,82 μονάδες με απώλειες 0,61%. Ας σημειωθεί ότι μετά τις 14.32 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι, κατά συχνές περιόδους, προσπάθειες μόχλευσης του Γενικού Δείκτη, μέσω εναλλασσόμενων Δεικτοβαρών μετοχών, με σκοπό την επαναπροσέγγιση ή και την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων, φαίνεται να προσκρούουν στον χαμηλό τζίρο και στην άρνηση συμμετοχής στο "εγχείρημα" από τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται το ίδιο χρήμα στο Χ.Α., επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Τα ενεργά χαρτοφυλάκια, είναι καθαρά κοντόφθαλμων χαρακτηριστικών και αποσκοπούν σε κινήσεις απόλυτα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
 
Οι κρίσιμοι τομείς της οικονομίας και των αποκρατικοποιήσεων, συνεχίζουν να μην δίνουν "χειροπιαστά" δεδομένα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, προκειμένου να κινηθεί σε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα "παρασύροντας" σε τοποθετήσεις και τα χαρτοφυλάκια "μακράς πνοής".
 
Ευλόγως λοιπόν, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, τίθεται θέμα διατηρησιμότητας των τρεχουσών αποτιμήσεων, αν η σημαντική μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τις αναδυόμενες Αγορές, στην παρούσα φάση, επεκταθεί και στο Χ.Α.
 
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το επικείμενο roadshow του Λονδίνου στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, που μένει να δείξει αν το θεωρητικό ενδιαφέρον των ξένων funds θα μετουσιωθεί σε εντολές τοποθετήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το "ρηχό" Ελληνικό Χρηματιστήριο.   

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε μεγάλες Ασιατικές Αγορές και Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινείται η Wall Street μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, τα μικτά κλεισίματα διαμορφώθηκαν χωρίς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στον απόηχο των θετικών τάσεων της Wall Street την Παρασκευή, καθώς η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων στις ΗΠΑ εξασθένισε τις προσδοκίες για άμεση έναρξη της απόσυρσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed.
 
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες αναλύσεις των διεθνών οίκων, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι το "ειδικό βάρος" των κινήσεων της Fed στο επενδυτικό συναίσθημα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο βάρος κάθε άλλης Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η μεταβλητότητα που πηγάζει από το συγκεκριμένο θέμα δεν προβλέπεται να μειωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις Αγορές. Άλλωστε, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σε δηλώσεις της το Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη βιασύνης ως προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, από τις Fed, BoJ και ECB.
 
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις Αγορές στη Μ. Βρετανία να είναι κλειστές λόγω αργίας, ενώ αξιοπρόσεκτες πιέσεις σημειώνονται στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου μετά την απειλή του κόμματος του Μπερλουσκόνι ότι θα "ρίξει" τη Κυβέρνηση Λέτα.
 
Το Υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, καθώς το κόμμα της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διαμέσου του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του ομάδας στη Βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα, ζητεί την πλήρη κατάργηση του φόρου στην κύρια κατοικία. Στην πραγματικότητα όμως το θέμα που προκαλεί τις σοβαρότερες πολιτικές εντάσεις είναι το μέλλον του ιδίου του Μπερλουσκόνι.
 
Στις προοπτικές της Ευρωζώνης αναφέρεται σε άρθρο του στη "Sunday Telegraph", ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Huw Pill. Στο άρθρο με τίτλο “Χρειάζονται ακόμη μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη που αναρρώνει”, ο Pill αναφέρει ότι, αν και το Καλοκαίρι του 2013 κύλησε ήρεμα, χωρίς συναντήσεις κορυφής και δραματικές παρεμβάσεις από πλευράς ΕΚΤ, η κρίση δεν έχει παρέλθει  η αργή πρόοδος των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής θα συνεχιστεί, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί πολύ σταδιακά. Οι εντάσεις του 2011 και των μέσων του 2012 είναι μεν πίσω μας, αλλά όπως λέει   χαρακτηριστικά δεν αναμένεται να δούμε ένα “παρατεταμένο Καλοκαίρι” στην Ευρωζώνη.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών βούλιαξαν 7,3% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 4,9%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, οι εκτιμήσεις - δηλώσεις για πιθανή νέα "ελάφρυνση" του Ελληνικού χρέους, καλά κρατούν.
 
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις Αγορές χρέους "για να δοκιμάσει τα νερά" το β' εξάμηνο του επόμενου έτους εάν επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2014 και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε στη Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
 
Ένα δεύτερο "κούρεμα" για την Ελλάδα θα έστελνε το λάθος σήμα, δήλωσε σε συνέντευξή του στη "Handelsblatt" το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν. "Μια ελάφρυνση του χρέους, που θα μας άφηνε να αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση μετά από πέντε χρόνια, θα ήταν αντιπαραγωγική και θα έστελνελάθος μήνυμα για τις Χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Γερμανοί και Έλληνες αξιωματούχοι έσπευσαν το Σαββατοκύριακο να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις γύρω από τη φημολογία περί νέου "κουρέματος" του Ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", μετά τις ανησυχίες που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τις νέες δανειοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. 
 
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διευκρινίσουν πως καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας και οι συζητήσεις θα γίνουν σε νέα βάση, αφού αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" των Ελληνικών ομολόγων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στα χέρια του Επίσημου Τομέα.
 
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους νουνεχείς, το τρίτο πακέτο βοήθειας που δείχνει να ετοιμάζει το Βερολίνο για την Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, για τον απλούστατο λόγο ότι η Χώρα θα επιβαρυνθεί με πρόσθετα δάνεια, όταν κατά κοινή ομολογία αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα ήδη υπάρχοντα (!) Άλλωστε η αύξηση του χρέους θα δυσκολέψει την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ενστάσεις από πλευράς ΔΝΤ.
 
Την κάλυψη των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά εκ νέου η IBG Research, με σύσταση αγοράς και για τις τρεις Τραπεζικές μετοχές. Η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, η συγκέντρωση του κλάδου σε συνδυασμό με την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη, σηματοδοτούν ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την κερδοφορία του κλάδου, σύμφωνα με την IBG, που θεωρεί ότι οι Ελληνικές Τράπεζες, παρότι εμφανίζουν premium έναντι των ανταγωνιστών τους,  δεν είναι ακριβές, με δεδομένη την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις προοπτικές κερδοφορίας τους. Σύμφωνα με την IBG, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να παράξει κέρδη τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επίπεδα του 2012-2013, μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες.
 
Από την άλλη, τα νέα "stress tests", που θα καθορίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου έως τα τέλη του έτους, δεν αναμένεται να φέρουν αρνητικές εκπλήξεις.
 
Οι αναλυτές δίνουν τιμή στόχο στα 0,70 ευρώ για την Alpha, στα 4 ευρώ για την Εθνική και στα 1,5 ευρώ για την Τρ. Πειραιώς. Η Τρ. Πειραιώς αποτελεί το "Top Pick" της IBG.
 
Σε ό,τι αφορά τα warrants, η χρηματιστηριακή διαπιστώνει ότι αυτά της Πειραιώς είναι τα πιο ακριβά, αφού εμφανίζουν volatility rate 42% έναντι του 36% της Alpha και του 23% της Εθνικής. Επομένως, σε αυτά τα επίπεδα, η IBG δηλώνει πωλήτρια στα warrants της Πειραιώς και αγοράστρια σε αυτά της Εθνικής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 0,9590 ευρώ (-1,54%) με συναλλαγές 291839 τεμ., αυτό της Πειραιώς στα 0,7190 ευρώ (+6,05%) με όγκο 419184 τεμ. και της Alpha Bank στα 0,9540 ευρώ (-0,42%) διακινώντας 968196 τεμ.
 
Σαφής η υπεροπλία του "κόκκινου" στο ταμπλώ του FTSE25, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΟΛΠ και Motor Oil.
 
Διασώθηκαν με θετικό πρόσημο οι MIG (+0,65%), Intralot (+0,63%), Folli Follie Group (+0,78%), Βιοχάλκο (+0,68%), ΕΥΔΑΠ (+1,63%) και Τιτάν (+2,78%). Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν οι ΟΛΠ και Motor Oil και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.
 
Τεχνικά, σαν πρώτο ζητούμενο είναι τρία κλεισίματα υψηλότερα των 923 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 313 μονάδων για τον FTSE25. Όμως προκειμένου οι εν λόγω δείκτες να επιστρέψουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 978 και 335 μονάδων, αντίστοιχα.
 
Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα των τεχνικών εκτιμήσεων - αναλύσεων, το μόνο που δείχνει σχετικά σίγουρο είναι ότι η εικόνα που διατηρεί η Αγορά του τελευταίους μήνες, δεν "αγχώνει" τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν σε ρόλο θεατή και με αυξημένη ρευστότητα, κάτι που θα διατηρηθεί όσο οι τιμές δεν δείχνουν να "ξεφεύγουν".
 
Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Χαλκόρ με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Eurobank, με την τελευταία να παρουσιάζει αύξηση της κινητικότητας μετά τις 16.00. Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την Αεροπορία Αιγαίου που και αυτή έκλεισε στο υψηλό ημέρας.
 
Προς νέα ιστορικά χαμηλά κινείται ο τίτλος του Παρνασσού. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, ποσό ύψους62.734.136,18 ευρώ για μισθώματα, ποινικές ρήτρες και αποζημίωση χρήσης  επιδίκασε το Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Σείριος ΑΕΒΕ, θυγατρικής της Παρνασσός και υπέρ της Ολυμπιακά Ακίνητα. Η υπόθεση αφορά τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.  Για την ακύρωση της ως άνω απόφασης η Σείριος Α.Ε.Β.Ε. προτίθεται να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο ένδικα μέσα.
 
Στο ανώτατο όριο πτώσης και με αυξημένες συναλλαγές ο τίτλος της Alpha Trust. Η Επιτροπή Εισαγωγών και Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την ένταξη προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. των 3.110.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας "ALPHA TRUST Α.Ε.Π.Ε.Υ.", νέας ονομαστικής αξίας εκάστης ευρώ 4,00, που προέκυψαν από το Reverse Split των μετοχών της, σε αντικατάσταση των υφισταμένων 31.100.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών ορίστηκε η 27η Αυγούστου 2013.
 
Επίσης, η Επιτροπή ενημερώθηκε γιατη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρείας από ευρώ 4,00 σε ευρώ 2,50 και την επιστροφή ποσού ευρώ 1,50 ανά μετοχή στους μετόχους της με καταβολή μετρητών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με τελική ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 2,50 ορίστηκε η 2α Σεπτεμβρίου 2013. Η επιστροφή κεφαλαίου θα γίνει σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα, με κυριότερο χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή βύθιση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.379 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με ελαφρώς μεγαλύτερη πίεση, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το premium στο 0,65%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.382, 1359 Σεπτεμβρίου, 23 Οκτωβρίου και 0 σειράς Νοεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 315,75) κινήθηκαν μεταξύ 314,75 και 321 μονάδων.  
       
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.000 Εθνική, 9.400 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (251), ΔΕΗ (251), Alpha Bank (1.881), Εθνική (2.283), Πειραιώς (778), ΟΠΑΠ (143), ΓΕΚ (527), MIG (105), Eurobank (568).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 52%, με ασθενικό όγκο, στα 21 δικαιώματα.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.474 τεμ.), Εθνική (1.467.230 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v