Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανακόπτεται η θετική ορμή

Ανακόπτεται η θετική ορμή στο ΧΑ παρά την αρχική προσπάθεια κίνησης προς τις 1.080 μονάδες, με υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου και την ΕΤΕ μέχρι τα €3,37. Περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων στον ΟΠΑΠ. Νέο υψηλό της Τιτάν στα €19,90.

Νευρικό το άνοιγμα της συνεδρίασης, μικτές τάσεις στα πρώτα 20-25΄και επαναφορά του Δείκτη προς τις 1.070 μονάδες. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η στάση των πρώτων παικτών, που ενεργοποιήθηκαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά με αγορές σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς και αναμονή σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και μερικές ρευστοποιήσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης από το αρχικό σημείο των 1.066 μονάδων αντέδρασε προς τις 1.076, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε έναντι των περισσότερων κλαδικών δεικτών. Προοίμιο ευρύτερης κίνησης των τραπεζών; Μάλλον όχι αφού τόσο οι συναλλαγές σε μετοχές του κλάδου όσο και η στάση συγκεκριμένων παικτών δεν προοιωνίζονται κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, στις 12:00 τα κέρδη, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ελαχιστοποιήθηκαν, με τις συναλλαγές να έχουν φτάσει τα 38 εκατ. ευρώ. 

Νωρίτερα, ο FTSE-25 είχε φτάσει ως την περιοχή των 356-359 μονάδων, ο mid cap στις 1.110-1.115 μονάδες και στο εύρος των 160-165 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης.

Έως τα 3,37 ευρώ κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής, που παίρνει και άλλους πόντους στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 3,40-3,45 ευρώ, ωστόσο ακόμη δεν έχουν γίνει οι συναλλαγές που θα καθιστούσαν εφικτή την προσπάθεια. Ενδεχομένως οι συναλλαγές να ενισχυθούν εάν μετά τις 12.00-12.30 μπουν στο παιχνίδι και ορισμένοι ξένοι παίκτες, όπως συμβαίνει συνήθως εδώ και καιρό. Προς το 0,60 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, έως το 1,38 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Η μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Επιχείρησης, με λίγους πωλητές σε αυτήν του ΟΤΕ και με περισσότερους στον τίτλο του ΟΠΑΠ, παραπέμπει σε ολοκλήρωση της ανοδικής κίνησης. Αναφερόμαστε πάντα στον βραχυμεσοπρόθεσμο κύκλο των τριών μετοχών από τα ιστορικά χαμηλά τους, την κάλυψη όλης της διαδρομής που αντιστοιχούσε στη διόρθωση που είχε προηγηθεί. Είθισται με την κάλυψη ποσοστού από 80% και πάνω να ξεκινά μία εύλογη κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων. Στα 9 ευρώ υποχώρησε η μετοχή του ΟΠΑΠ, που έχει περιθώριο να διολισθήσει χαμηλότερα μέχρι τα 8,80 ευρώ, χωρίς να μεταβάλλεται η βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση των τελευταίων 3-5 συνεδριάσεων.

Παράλληλα καταγράφονται τοποθετήσεις από την πλευρά των επενδυτών σε συγκεκριμένες μετοχές. Ενδεικτική η περίπτωση του Τιτάνα, όπου σταθερές εισροές κεφαλαίων και αγορές ωθούν την τιμή σε «νέο υψηλό» (στα 19,90 ευρώ έναντι του προηγούμενου 19,10 ευρώ της 4ης Οκτωβρίου).

Έως τα 8,59 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ελάχιστα χαμηλότερα της «υψηλής» τιμής των 8,60 ευρώ (σημειώθηκε στις 2/10).

Στην περιοχή των 1.115 μονάδων ο FT Mid με μέτριες κινήσεις σε επιμέρους μετοχές-σηματωρούς όπως Eurobank, Attica Bank αλλά και Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακόμ. Στα 2,70 ευρώ έφτασε νωρίτερα η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα που όλο και πλησιάζει το «υψηλό» των 2,80 ευρώ (από τις 24/1). Μετοχή σηματωρός (όχι μόνο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης) είναι τις τελευταίες εβδομάδες σε διαδικασία επαναφοράς στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Πρόκειται για σημαντική χρονική περίοδο, με πλήθος στατιστικών παρατηρήσεων, τιμών και δειγμάτων που κατά κανόνα λαμβάνεται υπ' όψιν από τους επενδυτές. Σε διαδικασία σχηματισμού αναστροφής ανάλογη με αυτήν της ΓΕΚ Τέρνα ή της ΕΥΔΑΠ ή αρκετών ακόμη από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση βρίσκεται ομάδα περίπου 15 μετοχών αυτής της κατηγορίας. Σημειωτέον πως τη διαδικασία αναστροφής ξεκίνησαν, οδήγησαν και απέδωσαν σημαντικές υπεραξίες οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v