Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η βουτιά και το ανοδικό momentum

Πώς αποτιμά η αγορά τη γενικευμένη πτώση. Ποια σήματα στέλνει η τεχνική ανάλυση. Τα νέα δεδομένα. Η εικόνα στον FT-25 και η εξαίρεση της ΕΥΔΑΠ. Παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος. Οι τιμές στα warrants.

Απόλυτα αναμενόμενη και κατά πολλούς ιδιαίτερα καθυστερημένη η σημερινή διορθωτική κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, με την χρονοκαθυστέρηση να αυξάνει την ένταση στις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν καθαρά πτωτική, με την αναλογία πτωτικών - ανοδικών μετοχών, ενδοσυνεδριακά να ξεπερνά το πέντε προς ένα (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie Group, στο υψηλό ημέρας ο τίτλος της Βιοχάλκο και στο χαμηλό ημέρας οι Τέρνα Ενεργειακή και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αναδύθηκε από το χαμηλό των 1142,34 μονάδων (-4,98%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1153,76 μονάδες (-4,03%) και τελικά έκλεισε στις 1156,36 με απώλειες 3,82%.

Από το χαμηλό ημέρας των 196,39 μονάδων (-7,23%) ανασύρθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης και τελικά έκλεισε στις 200,42 μονάδες με απώλειες 5,32%. Το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, έστω και οριακά, υψηλότερα των 200 μονάδων, οφείλεται στον σημαντικό περιορισμό των ημερήσιων απωλειών για τον τίτλο της Alpha Bank, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,6370 ευρώ (-8,35%) και τελικά έκλεισε στα 0,6690 ευρώ (-3,74%, βοηθούμενος και από τις τελικές δημοπρασίες (στις 17.00 ο τίτλος βρισκόταν στα 0,6540 ευρώ).

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και τα Τραπεζικά warrants, έστω και αν αυτά ανέκαμψαν σχετικά από τα χαμηλά ημέρας. Πιο συγκεκριμένα το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,34 ευρώ (-10,07%) με συναλλαγές 5679438 τεμ. της Εθνικής στα 1,57 ευρώ (-14,67%) και όγκο 8713445 τεμ. και αυτό της Πειραιώς στα 0,9120 ευρώ με απώλειες 7,69% διακινώντας 1621958 τεμ.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων έφθασε τα 156,9 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΠΕΙΡ, ΙΝΛΟΤ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ).

Το 74,5% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις εννέα τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, Εθνικής, ΕΤΕΤΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, ΑΛΦΑΤΠ.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η σημερινή σημαντική διόρθωση δεν αλλάζει το ανοδικό momentum της Αγοράς, όμως η όποια "νότια" κίνηση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα για τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 1120 - 1100 μονάδων και για τον FTSE25 χαμηλότερα των 375 - 368 μονάδων.

Σε άλλη περίπτωση θα θεωρηθεί ότι τα πρόσφατα υψηλά αποτελούν "βραχυχρόνια τοπική κορυφή", με τον Δείκτη να αναζητά στηρίξεις στις 1060 - 1050 και 980 μονάδες και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 355 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι υπεραγορασμένες περιοχές στις οποίες εισήλθαν αρκετοί από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, οδήγησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που επεκτάθηκαν στο σύνολο σχεδόν του χρηματιστηριακού ταμπλώ, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Το προσεχές διάστημα η Αγορά θα εστιάσει την προσοχή της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, στην ολοκλήρωση της μελέτης από την BlackRock και στην ανακοίνωση της σύνθεσης του MSCI, στις 7 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και πολύ περισσότερο στις δημοσιεύσεις των μακροοικονομικών στοιχείων που θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Από τεχνικής άποψης και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, ζητούμενο είναι η διακράτηση της ζώνης 1150 - 1130, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επαναπροσπαθήσει την προσέγγιση των 1200 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενη στήριξη στην ζώνη 1110 - 1080 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις 

"Κόκκινα" ταμπλώ στην συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων διεθνών Αγορών, με τους πωλητές να δείχνουν επιθετικότερες διαθέσεις στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, λόγω Κινέζικων Τραπεζών.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές είδαν με ανησυχία τις μεγαλύτερες Τράπεζες της Κίνας να τριπλασιάζουν τις διαγραφές των επισφαλών δανείων που είχαν στα βιβλία τους το πρώτο μισό του 2013.
 
Μεταφερόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, "Μπορεί η Ευρωπαϊκή οικονομία να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη;" Στο εν λόγω ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η Capital Economics, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη βελτίωση της Ευρωπαϊκής οικονομίας έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη. Παρουσιάζοντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Capital Economics διαπιστώνει τα εξής: Μπορεί η Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο να επέστρεψε στην ανάπτυξη (για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες ύφεσης), ωστόσο τον Αύγουστο ο δανεισμός των Τραπεζών προς τον Ιδιωτικό τομέα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα (!)
 
Η αδυναμία προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες συνεχίζουν να "ταλαιπωρούνται" λόγω της διαρκούς αύξησης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της συνεχιζόμενης αύξησης του χρηματοδοτικού κόστους και της αυστηρής νομοθεσίας.
 
Όπως εξηγεί, οι Επιχειρήσεις, κυρίως στην Περιφέρεια, δεν έχουν άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, πέραν των Τραπεζών. 

Η αδυναμία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών να στηρίξουν Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά υποβαθμίζουν κάθε προσπάθεια τόνωσης των δαπανών. "Σε γενικές γραμμές η Ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει. Ωστόσο οι προβληματικές Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα αποτελέσουν εμπόδιο στην έξοδο της Ευρωζώνης από τη θηλιά του χρέους", καταλήγει η Capital Economics.
 
Μόλις τέσσερις Χώρες της Ε.Ε κατάφεραν να μειώσουν το χρέος τους το β' τρίμηνο σε ετήσια βάση και αυτές είναι οι Λετονία, Γερμανία, Δανία και Αυστρία, σύμφωνα με τη Eurostat. Στον αντίποδα, παρά τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας, τα υπόλοιπα 24 Κράτη-Μέλη κατέγραψαν αύξηση, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ε.Ε. εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικείμενος έλεγχος των Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα είναι τριπλός, με τις μεγάλες Τράπεζες να υποβάλλονται σε εκτίμηση κινδύνου, αξιολόγηση του ενεργητικού αλλά  και στα γνώριμα "stress tests".
 
Η άσκηση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει 12 μήνες. Μεταξύ των 128 Τραπεζών που θα ελεγχθούν το 2014 από την ΕΚΤ περιλαμβάνονται και οι: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
 
Αν και η Γαλλική οικονομία έχει βγει από την ύφεση, ο δρόμος προς μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι γεμάτος από κινδύνους και αβεβαιότητες, σημειώνει η Standard & Poor΄s Ratings Services. Η S&P εκτιμά ότι η ανάπτυξη του Γαλλικού ΑΕΠ θα φτάσει το 0,7% το 2014 και το 1,4% το επόμενο έτος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επανερχόμενοι στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, για το Καλοκαίρι του 2014 παραπέμπει τη συζήτηση για το Ελληνικό χρέος, ο Ολι Ρεν, επισημαίνοντας επίσης ότι η Χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης για “αδιευκρίνιστο χρόνο” (!)
 
"Οι εξαγορές στις οποίες προχώρησε η Τρ. Πειραιώς ενισχύουν την Τράπεζα σε επίπεδο ονόματος, ρευστότητας και κεφαλαίων, ωστόσο το συνεχιζόμενο υφεσιακό περιβάλλον εγείρει κινδύνους για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού με αποτέλεσμα να 'συγκρατείται' η πιστοληπτική της αξιολόγηση". Αυτό αναφέρει ο οίκος Moody΄ s, για το πιστωτικό προφίλ της Τρ. Πειραιώς. "Επιπλέον, η συνεχιζόμενη εξάρτηση της Τράπεζας από τις πράξεις χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας και η σχετικά υψηλή έκθεσή της στο υπερχρεωμένο Ελληνικό Δημόσιο συνεπάγεται ότι οι εξαγορές της Τρ. Πειραιώς και η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση δεν επηρεάζουν την αξιολόγησή της".
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημαντική, αλλά αναμενόμενη, διόρθωση, όσοι παρακολουθούν για αρκετά χρόνια τα δρώμενα στο ταμπλώ της Σοφοκλέους γνωρίζουν ότι οι επιθετικές τοποθετήσεις φέρνουν εξ ίσου επιθετικές διορθωτικές κινήσεις. Από το που "θα κάτσουν" οι βασικοί δείκτες και αν θα διακρατηθούν τα περισσότερα από τα πρόσφατα κτηθέντα, θα είναι και ο "σηματωρός" για τα επόμενα βραχυπρόθεσμα βήματα της Αγοράς.
 
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η "ρηχή" εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να μεταβληθεί σε "θερμοκήπιο μεταβλητότητας" και η ανοδική τάση θα παραμείνει κυρίαρχη όσο τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα μεταθέτουν την αποφασιστική "διανομή τίτλων" σε "άλλο χρόνο".
 
Από την άλλη υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις έχουν ενσωματώσει τα κέρδη της επόμενης τριετίας και μάλιστα εν μέσω "κραταιάς ύφεσης" που τίποτα δεν δείχνει ότι φθάνει στο τέλος της (!)
 
Συμπερασματικά, Τ=Χ+Ψ ή αλλιώς Τάση = Χρήμα + Ψυχολογία. Με την ψυχολογία (στην Χρηματιστηριακή Αγορά) βελτιωμένη και τις συναλλαγές να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, μάλλον οι συγκρατημένα αισιόδοξοι θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, έστω και με βραχύβια διαλείμματα διόρθωσης.
 
Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Λίγο μετά την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης "είδε" το υψηλό ημέρας των 8,77 ευρώ, ενώ ο σημερινός όγκος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 25 συνεδριάσεων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς στην εταιρεία. Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας, "δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι οφειλές από έργα υποδομών και ύδρευσης όπως και οι μη φορολογικές υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ".
 
Από την άλλη και σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται το τελικό ποσό με το οποίο θα κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες με την εταιρεία να αποτελέσει θετική έκπληξη. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, Βαγγέλης Δημούδης, ανέφερε ότι τα συνολικά χρέη (λογιστικοποιημένα και μη) προς την ΕΥΔΑΠ είναι 1,076 δισ. ευρώ και ότι θα υπάρξει "κούρεμα" 700 εκατομμυρίων. "Πρόκειται για το τέλειο έγκλημα. Η ΕΥΔΑΠ, με περιουσία που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αποτίμηση του 2008, πρόκειται να ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής", τόνισε.
 
Χαμηλότερα του FTSE25, αξίζει επισήμανσης η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την InfoQuest, που παρά το έντονα αρνητικό κλίμα, σήμερα, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, όπως και η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Trastor, που προσπαθεί να πείσει ότι είναι "παντός καιρού".
Με "ανοιχτές" εντολές αγορών και ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις το Γαλαξίδι, ενώ "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη και στην Alco.
 
Και σήμερα έκανε την εμφάνισή της η εντολή αγοράς 500000 τεμ. στα 0,8680 ευρώ στο Ιατρικό, ενώ αργά αλλά σταθερά, σε νέα υψηλά 67 μηνών κινείται ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης,  ολοκληρώθηκε σήμερα η εξαγορά του 100% των μετοχών της OIympic Air και η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών, με την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Aegeanκαι την MIG. Το τελικό τίμημα της εξαγοράς καθορίστηκε σε €72 εκατ. ευρώγια όλες τις πωλούμενες μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταβληθεί ποσό €20 εκατ. ευρώ κατά την υπογραφή του Προσυμφώνου την 22/10/2012 και έχει συμφωνηθεί το υπόλοιπο τίμημα να καταβληθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβλήθηκε σήμερα, κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης. Το σύνολο των ωφελειών που προκύπτουν καθώς και η παρουσίαση του πλάνου της Aegean μετά την εξαγορά, θα παρουσιαστούν σε σχετική Συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει η εταιρεία στις 31 Οκτωβρίου 2013.

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.807 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, ενώ στα συμβόλαια επί μετοχών και προς το τέλος της συνεδρίασης σημειώθηκε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, από κωδικούς λιανικής, σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΔΕΗ.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.783, 10.376 Νοεμβρίου, 2.387 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 20 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 385,25) κινήθηκαν μεταξύ 381,5 και 398,25 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (36.400 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.209), ΔΕΗ (1.454), Alpha Bank (6.053), Εθνική (4.025), Πειραιώς (6.371), ΟΠΑΠ (1.710), Μυτιληναίο (1.052), MIG (1.553), ΓΕΚ (488), Ελλάκτωρα (364), ΕΧΑΕ (150),Intralot (378), Eurobank (940), Βιοχάλκο (308), ΕΥΔΑΠ (658), Σιδενόρ (153),Jumbo (308), Μέτκα (150), Motor Oil (621), Frigoglass (103), Ελ. Πετρέλαια (335).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 38% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.654 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (849 δικαιώματα αγοράς και 805 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.055.235 τεμ.), Εθνική (1.616.719 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,80 ευρώ και τα 100 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v