Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Παραμένει εύθραυστη η ανάκαμψη της Γαλλίας

Η έξοδος της Γαλλίας από την ύφεση το Q2 εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από κυκλικούς παράγοντες, εκτιμά η S&P σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη. Προειδοποιεί για επιπτώσεις από φόρους και για την χαμηλή επίδοση σε εξαγωγές.

S&P: Παραμένει εύθραυστη η ανάκαμψη της Γαλλίας

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά το νούμερο αυτό δεν αποτελεί σημάδι μιας ισχυρής ανάκαμψης, εκτιμά σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη η S&P.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η έξοδος από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από κυκλικούς παράγοντες, όπως ο πολύ κρύος χειμώνας που οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης για προϊόντα ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι δαπάνες των επιχειρήσεων συνέχισαν να διολισθαίνουν. Επιπλέον, χάθηκαν πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

O διεθνής οίκος επισημαίνει ότι χρειάζεται μια πολύ πιο ισχυρή ανάκαμψη για να φτάσει η γαλλική οικονομία στα επίπεδα πριν την κρίση του 2008, επισημαίνοντας ότι μεταξύ του 1998 και του 2007 το πραγματικό ΑΕΠ της Γαλλίας αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 2,3%.

Οι φόροι επιβαρύνουν την κατανάλωση

Παράλληλα, τονίζει ότι ο προϋπολογισμός του2014 μεταφέρει το βάρος της προσαρμογής από τις επιχειρήσεις στα νοικοκυριά, αυξάνοντας το φόρους που θα κληθούν να καταβάλλουν.

Η S&P προειδοποιεί ότι η αύξηση στους φόρους θα μειώσει την αγοραστική δύναμη και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καταναλωτική δαπάνη.

Δεν έχουν ανακάμψει οι εξαγωγές

Την ίδια ώρα ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το μερίδιο των εξαγωγών της Γαλλίας στο σύνολο της ευρωζώνης μειώνεται σταθερά από το 17% το 1999 στο χαμηλό του 12,8% στο τέλος του 2012, όπου έμεινε το πρώτο μισό του 2013.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v