Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει κίνητρα και... συναλλαγές

Το χρηματιστήριο είχε προεξοφλήσει την πολιτική σκιαμαχία και χωρίς εκπλήξεις συνεχίζει για τα...επόμενα. Στις τράπεζες το ενδιαφέρον, σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ- ΔΕΗ που «συσσωρεύουν» και σε επιλεγμένες μετοχές της «μεγάλης» & «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης που «κυνηγούν» νέα υψηλά.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις το Σαββατοκύριακο, με την πρόταση μομφής να απορρίπτεται και την σκιαμαχία των πολιτικών μας να συνεχίζεται. Ουδέν νεώτερον παρά μόνον το κέρδος πολιτικού χρόνου, που φαίνεται να εξασφαλίζει η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου μέχρι τις ευρω-εκλογές του Μαΐου 2014. Διάστημα απαραίτητο, για το σύστημα, προκειμένου να περάσει όλα τα μέτρα, που επιτάσσουν οι δανειστές, η Τρόικα.

Ουδεμία έκπληξη λοιπόν (και) για το Χρηματιστήριο, που στη συνεδρίαση της Παρασκευής διόρθωσε προς το «κλείσιμο» με τον Γενικό Δείκτη στις 1.169,04, τον FT25 στις 389,17, τον Τραπεζικό χαμηλότερα των 190 και τον FT Mid στις 1.196,60 μονάδες. Σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων από παίκτες, που είχαν ποντάρει- προεξοφλήσει τις ανακοινώσεις του MSCI για τις 8+2 ελληνικές μετοχές, αποδόθηκε το «γύρισμα» που ήταν εμφανέστερο μετά τις 16.40-16.45 της Παρασκευής.

Για ένα πρώτο ταμείο κάναμε λόγο στο σχόλιο μας της 9/11, εκτιμώντας πως για τη συνέχεια η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική πλην όμως οι «υψηλές κορυφές» της 8/11 θα λειτουργήσουν ως αντιστάσεις. Για λίγες συνεδριάσεις, μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επόμενη φάση μόχλευσης εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Προσώρας για τον ΓΔ οι 1.184,78 μονάδες, για τον 25άρη οι 394,13 μονάδες και οι 1.298,39 για τον FT Mid θεωρούνται βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις για την υπέρβαση τους να απαιτούνται κίνητρα και συναλλαγές σταθερά πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον.

Στην αγοραστική συμπεριφορά των ξένων επενδυτών και την τακτική των Ελλήνων να... «ακολουθούν το χρήμα» αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Σχετικό θέμα για το τι «παίζει» με τα blue chips και τις τράπεζες. Ποιο μήνυμα στέλνουν τα deal που έγιναν και τι λείπει για να... πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια.

Ο τζίρος της Παρασκευής, στα 130,3 εκατ. ευρώ- με 59,9 εκατ. μετοχές- από τα οποία 44,7 στις τρεις τραπεζικές μετοχές Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank και άλλα 10,7 εκατ. ευρώ στα warrants τους, συνολικά περί τα 55,4 εκατ. ευρώ στις τρεις του FT25. Εκ των πραγμάτων και των εξελίξεων ο κλάδος παραμένει στο προσκήνιο, με την Alpha να ανοίγει τον «χορό» άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής (στις 10 Δεκεμβρίου) να ακολουθούν Εθνική- Πειραιώς.

Παράλληλα «τρέχουν» οι εξελίξεις στο μέτωπο της Eurobank με τον Χρ. Κίτσιο να αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα για τον στρατηγικό επενδυτή και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Αλλά και στο γιατί προκρίνεται η λύση της ιδιωτικοποίησης μέσω ΑΜΚ. Το ορόσημο του Ιανουαρίου και ο πήχης των 2 δισ. ευρώ. Συζητήσεις με Fairfax, Εaglevale και Apollo.Η μετοχή της Eurobank υποχώρησε την Παρασκευή στα 0,69 ευρώ, ενώ συνεχίζεται το «μάζεμα» από ισχυρά χέρια και παραμένει η εκκρεμότητα της τιμής της α.μ.κ. Λεπτομέρεια σημαντική για όσους κινούνται στη μετοχή με ορίζοντα την αύξηση κεφαλαίου.

Κοντά στις θεωρητικές τιμές άσκησης του δικαιώματος των warrants οι μετοχές των Alpha Bank, ETE και Πειραιώς εκτιμάται, πως κατ΄αρχήν στην Alpha Bank ενδέχεται να διαμορφωθεί ένα μικρό premium όσο πλησιάζουμε στην εβδομάδα της διαδικασίας.

Μεικτές, ήπιες τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με μικρή διόρθωση για τον πρώτο στα 8,75 ευρώ και με πιθανότατη την συσσώρευση, βραχυπρόθεσμα, σε στενά εύρη τιμών. Αντίσταση τα 9,03 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,50-9,55 για τον ΟΠΑΠ και στα 10,30-10,35 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ. Το ενδεχόμενο της πειστικής υπερβασης αυτών των αντιστάσεων χρειάζεται κίνητρο και συναλλαγές.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο του Φώτη Κόλλια, πως «...στον έλεγχο του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έχουν περάσει οι συμβάσεις των δυο έργων (Αττική Οδός και Ρίο-Αντίρριο). Εξετάζεται η χρονική επέκτασή τους προκειμένου να αντλήσει έσοδα το κράτος. Ποιες λύσεις αναζητούνται για τους οδικούς άξονες» . Διαφωτιστική η αποκάλυψη, πως «...ο έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ επί των δύο συμβάσεων παραχώρησης δεν αναφέρεται πουθενά στο δικτυακό τόπο του Ταμείου, παρά το γεγονός πως περιλαμβάνονται, με εξαντλητικές λεπτομέρειες, όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν».

Στα 3,20 ευρώ η μετοχή του Ελλάκτορα, στα 1,80 της J&P ΑΒΑΞ και στα νέα υψηλά των 3,37 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Στα υπόψη οι 3-4 του κλάδου, μια που στη συνέχεια θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο σε έναν καθημαγμένο κλάδο (και χωρίς ουσιαστικό εσωτερικό ανταγωνισμό). Δεύτερος υποψήφιος για τον ΟΛΠ με τη μετοχή στα 18,22 ευρώ και την αποτίμηση του Οργανισμού στα 455 εκατ. ευρώ.

Στα ευρωπαϊκά ας συνεκτιμηθεί η συμφωνία CDU-SPD για την τραπεζική ενοποίηση, για όσους τρέφουν αυταπάτες πως υπάρχει διαφορά πολιτικής και στόχευσης των δύο μεγάλων κομμάτων της Γερμανίας. Και για να γνωρίζουμε, προς τα που μεθοδικά οδηγεί τις εξελίξεις το Βερολίνο, κυρίως όσον αφορά στα του χρηματοπιστωτικού και της συγκέντρωσης κεφαλαίου. Στις 9.078 μονάδες ο DAX με «κορυφή» τις 9.139,98 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v